Следвайте ни

Музикални маниаци: Сериозните слушатели предпочитат винилови плочи

viber icon

Грамофонните плочи са носител на звук без конкуренция в продължение на много години. С навлизането на нови технологии те постепенно са изместени от аудио касети, компактдискове и цифрови устройства. Причина за това е големият им размер, амортизирането след определен брой прослушвания или особеностите при съхранението им. Въпреки това в последните години се наблюдава възвръщане на интереса към грамофона и грамофонните плочи, каза Станислав Грозев пред радио "София".

„Сериозните слушатели винаги предпочитат виниловите плочите, защото звукът е по-качествен, а и самото слушане от грамофон е като ритуал – нещо, което хора като мен уважават и харесват.“, смята Грозев, който е и създател на „Винил мания“ - най-голямата фейсбук общност, обединяваща хиляди съмишленици. 

Обясни още, че  макар да е създаден в началото на 80-те, е отнело десетилетие на компактдискът да измести грамофонните плочи като носители на музика.

Любопитни са фактите от историята на плочата, чието производство започва да се развива от началото на ХХ век.

Първите са направени от глина и крехък материал, наречен шеллак и са събирали само няколко минути запис. През 1948 година се правят плочи от винилова пластмаса със скорост на въртене 78 оборота в минута. По-късно, когато се усъвършенстват грамофонните плочи, скоростта на въртене намалява на 45 оборота в минута, а качеството на звука значително се подобрява. Г

Година след патентоването на фонографа през 1877  г.  у нас се появява такъв. Използва се предимно за любителски записи.

Първата българска фабрика за грамофонни плочи е „Симонавия”. Основана е от предприемчивия българин Симеон Петров през 1924 г. До тогава са правени записи на български изпълнители от чужди фирми предимно за пазара в Европа, тъй като в България не можело да се разчита на такъв. Плочите са предимно с народна музика, може би защото по това време интересът към класическата музика не е много голям. Фабриката е и най-голямата звукозаписна компания на Балканите. В „Модерен театър“ записват джаз, народна музика и т.н. След 1944 г. именно тази фирма е дала базата за основаването на „Балкантон“.

В края на 40-те американска компания започва производството на плочи от винил, който измества шеллака, използван дотогава като материал.

Грамофонните плочи са носител на звук без конкуренция в продължение на много години. А това, което доставя допълнително  удоволствие на почитателите и колекционерите е, че плочите позволяват по-артистичен подход при оформлението им.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?