Следвайте ни

Модни спецове: Купувайте дрехи за 30 обличания СНИМКИ

viber icon

Идеята за създаване на устойчив или етичен гардероб от нулата без съмнение е плашеща. Това означава, че най-вероятно няма да можете да носите марките, с които сте свикнали, и ще трябва да ограничите избора си по отношение на тенденциите. Всички тези опасения са валидни, но да започнете да се обличате етично всъщност не е толкова трудно, колкото си мислите. 

Приложете теста „30 обличания“. Това означава, че трябва да купувате само дрехи, които можете да облечете повече от 30 пъти. Не пазарувайте такива, които  знаете, че ще носите само веднъж. Вместо това инвестирайте в нещо с по-дълъг живот. Също така, когато купувате нови дрехи, се съобразявайте с тези, които вече притежавате. Залагайте на неща, които може да комбинирате по различен начин, и такива, които се вписват в гардероба ви. 

Проучване

Едно от най-трудните неща в това начинание е да намерите откъде да започнете. И по-важното - откъде да пазарувате. За щастие, днес това е много по-лесно, отколкото преди години. Има доста марки, които са фокусирани върху природосъобразния начин на живот и устойчивите материи. Направете малко проучване, за да намерите тези, които харесвате, и започнете от там. След известно време ще имате цял набор от места за пазаруване. Прилагайте общото правило, че ако се затруднявате да откриете информация за това, дали дадената марка предлага устойчиви продукти, то най-вероятно тя не е толкова екологична, колкото изглежда. Хубавото е, че повечето сайтове за оналайн пазаруване разполагат и с филтър за устойчива мода. Това ще ви улесни още повече при избора на правилните брандове. 

Винтиж

Производството на всяка нова дреха оставя след себе си съществен въглероден отпечатък, докато количеството, нужно за производството на винтидж дрехи, е нула. Винтидж облеклото има огромна роля в това да направи модата по-устойчива и да намали глобалния въглероден отпечатък. Обикновено годишно се използват 132 милиона тона въглища, както и 6-9 трилиона литра вода за производството на нови влакна, боядисване и избелване на дрехи.

Инвестиция

Купувайте дрехи, които може да носите през цялата година. Ако живеете на място с по-студен климат, е ненужно да купувате цял гардероб летни дрехи, които няма да можете да облечете повече от 30 пъти. Вместо това инвестирайте в дрехи, които може да носите повече от един сезон, като например дънки, тениски, класически рокли и якета, които ще направят гардероба ви устойчив. 

Грижете се за дрехите си. Следвайте инструкциите на етикета, за да ви се налага да ги подменяте по-рядко. От специалната грижа за дрехите от кашмир до това да перете дънките си наопаки - винаги се старайте дрехите ви остават в най-доброто си състояние за по-дълго.

Поправка

Когато някоя дреха се скъса или токът на някоя обувка се счупи, това не значи, че трябва да ги изхвърляте. Научете се как да поправяте дрехите и аксесоарите си или още по-лесно - намерете добър професионалист, който да го прави вместо вас. Помислете два пъти, преди да използвате скъсана дреха като извинение да купите нещо ново.

Златна Недева

Златна Недева

Журналист

Златна Недева е завършила мултимедийна журналистика в Бормутския университет в Англия. Работила е като радиожурналист в няколко английски медии. Присъединява се към екипа на „Марица“ през 2021 година.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?