Следвайте ни

Мода от дивана: с пъстри дрехи срещу изолацията

Докато работите от къщи, се обличайте като за офиса. Създайте си домашен салон за красота, така ще преборите депресията

viber icon

„Ядох десет пъти, спах пет пъти и все още е днес“ е девизът, който по необходимост измести вдъхновяващите фитнес цитати последните седмици. Не само стегнатото тяло, а и спретнатият външен вид постепенно останаха на заден план в условията на извънредно положение. Докато COVID-19 е смъртоносна заплаха пред цялото човечеството, как изглеждаме на дивана, стиснали буркан течен шоколад в едната ръка и супена лъжица в другата, сякаш вече няма никакво значение. Психолозите обаче твърдят, че това не е вярно. 

Социалната изолация засяга различно интровертните и екстровертните личности. Първите не се нуждаят от коронавирус, за да откажат поканата ви за излизане и да си останат у дома. Екстровертите, от друга страна, понасят много по-тежко липсата на социални контакти. Именно общуването ги зарежда с енергия, затова при изолация са застрашени в по-голяма степен от депресивни мисли, гняв, тревожност, потиснатост. 

Един от начините да надвиете негативните чувства е, като отделите време за себе си. Старите, избелели и размъкнати дрехи, покрити с петна от различни периоди в живота ви, няма да помогнат да излезете от депресивно състояние. Според учени от Куинсланд тоалетът не само отразява чувствата ни, но и влияе на тях. Дори ако не сте в настроение, потърсете из гардероба си някой забавен пуловер с щампа и заменете с него поне за няколко часа широката домашна тениска. Пъстрите цветове, приятните на допир материи и мотивиращите надписи ще върнат усмивката ви. Психолозите допълват, че по-голям ефект имат дрехите, с които свързваме положителни мисли, щастливи спомени, лични постижения. 

 

 

Още повече варианти има пред вас, ако работите дистанционно. Един от основните проблеми на социалната изолация е изгубената рутина. За да си я върнете поне донякъде, облечете се подходящо за работа. Тук не става дума за спазване на бизнес дрескод, а за подобряване на концентрацията и настройване на работен режим в домашна среда. Изследванията показват, че спазването на рутина, доколко е възможно, намалява стреса и тревогата. Любимата блуза, с която често ходите на работа, е достатъчна, за да промените нагласата си. Добавете и чифт обеци за допълнителен ефект и самочувствие. Запазете удобния клин или анцуг, защото няма нужда да се отказвате от предимствата на работата от вкъщи. Разделете тоалета на две части - горната, която е подходяща за офиса, и долната, която спокойно може да включва домашен клин и пухкави чехли. 

Създайте си навици, адаптирани към новото положение, но вдъхновени от старото. Ако всяка сутрин преди работа взимате дълъг душ и пиете кафе, правете го и сега. Такива навици са много полезни, за да запазите чувството си за сигурност и да сте по-ефективни на работа. Прекалено размъкнатото облекло също действа демотивиращо. 

 

 

Сега е моментът да си изградите домашен салон за красота. Всички маски за коса и лице, кремове и лосиони, както и цялото разнообразие от лакове за нокти у дома ще влязат в употреба. Процедурите, за които преди не сте имали време, ще помогнат да презаредите енергията си и да намалите безпокойството. Отдайте се на пълен релакс и се откъснете напълно от социалните мрежи, докато се разкрасявате. Това е времето да се погрижите за тялото, ума и емоциите си. 

Физическата активност също има огромно влияние върху начина, по който се чувстваме. Мобилните приложения предлагат тренировки за всеки вкус, а ако нямате мотивация за спорт, заложете на танци или просто разчистете стаята си. Всяко раздвижване е от полза, а придружено с приятна музика, още по-бързо ще ви успокои и зареди с енергия.

Мирослава Атмаджова

Мирослава Атмаджова

Редактор - marica.bg

Мирослава Атмаджова е завършила Право в ПУ „Паисий Хилендарски“. Работила е като копирайтър в голяма IT компания. Част е от екипа на „Марица“ от 2017 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?