Следвайте ни

Мистерията е разкрита! Снимат новия сезон на "Фермата" в манастир от 11. век

viber icon

"Има места, които тънат в забрава. Духовни средища, толкова достолепни, че трябва да бъдат възродени! Време е да спрем да наблюдаваме разрухата безучастно, защото пробуждането и промяната не се случват сами! Трябват много общи усилия и вяра... И когато се случат, всички са победители!", се казва в промо видеото за новия сезон на "Фермата", което вече се излъчва.

От 1 август участниците са изолирани в запуснатия манастир "Свети Арахангел Михаил" в село Шума, община Годеч. Светата обител се намира на 40 километра северозападно от София и на 6 км източно от Годеч. Според местни предания, манастирът е основан още през XI в. Бил е разрушен от турците, а впоследствие - възобновен през XIX век благодарение на местно момче, получило видение за мястото с останките на стар манастир, пише HotNews.bg.

Днешният храм е построен върху основите на по-стара, значително по-голяма църква. Строежът е продължил от 1861 до 1863 г., а освещаването му е направено през 1864 г. По-късно към църквата са изградени други сгради – жилищна и стопански, с което се е обособил манастирът. С решение № 3107 от 18. IX. 1978 г. на Комитета за култура, Шумският манастир е обявен за паметник на културата с художествено значение. С днешна дата обаче "Свети Арахангел Михаил" е в почти окаяно състояние.

Църквата е що-годе запазена, но едноетажната жилищна сграда и прилежащите й помощни постройки се нуждаят от сериозна реставрация. Именно това ще бъде мисията на участниците във "Фермата".

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?