Следвайте ни

Минимализъм - изкуството да опростим гардероба си

viber icon

„Колкото повече, толкова повече“ - съветът на Мечо Пух е приложим в много ситуации, но стане ли въпрос за стил, действа точно обратното правило. Хитова тенденция, която превзе света на модата през последните няколко години, е минимализмът. Основното правило при този стил е много просто - по-малкото е повече.

Французойките първи откриват предимствата на минимализма и изчистения гардероб. Легендата Коко Шанел дори въвежда свое правило - „Преди да излезеш от вкъщи, погледни се в огледалото и махни един от аксесоарите“. Друг вечен цитат на дизайнерката гласи „Нищо не състарява така жената, както твърде натруфеното облекло“. Правилата на Коко Шанел може да ви се сторят твърде жестоки, но има причина стилът на французойките да е непреходен. Семплите облекла, които не са натоварени от крещящи цветове и екстравагантни форми, винаги стоят елегантно. В желанието си да открием съвършената комбинация от цветове и стилове, често грешим. Тук на помощ идва минимализмът.

Смяната на сезона рано или късно ще ви принуди да прегледате гардероба си, затова сега е удобен момент да се отървете от ненужното. За да спазите минималистичния стил, трябва да подберете само любимите си дрехи, които със сигурност ще носите. Прегледайте всичко много внимателно и бъдете откровени за това как възприемате даден тоалет. Всяка дреха, която не ви кара да се чувствате красива и уверена, няма място в гардероба ви.

Най-добре обособете няколко купчини - за подарък, за продажба, за изхвърляне. С наближаването на зимата стартират и много благотворителни кампании, където можете да дарите дрехите си. Към любимите си дрехи отделете и мултифункционалните. Това са тези елементи, които можете да носите на различни събития - в офиса, на разходка, на събиране с приятели. Успеете ли да обособите тези две категории, е време да се отървете от останалите.

Ако минимализмът ви е непознат, но ви се иска да експериментирате, има един забавен начин да проверите доколко е практичен гардеробът ви. Отделете настрани любимите си тоалети и обособете една втора купчина с дрехи, за които сте сигурни, че повече няма да облечете. Сега си поставете за задача да комбинирате по някакъв признак дрехите от двете категории. Можете да търсите сходство в цвета, стила, материята, модела. Важното е накрая да създадете тоалет, в който да присъства и по нещо от негативната купчина. Скоро или ще видите, че тези дрехи имат шанс за нов живот, или ще се уверите, че няма защо да ги държите в гардероба си.

Минималистите нямат нищо излишно. Всички елементи от тоалетите им са дотолкова опростени, че да могат лесно да се комбинират и заменят. Според някои специалисти един минималистичен гардероб трябва да съдържа около 35 различни части облекло. В това число спадат всичките ви тениски и блузи, пуловери, панталони, поли, рокли, връхни дрехи и обувки. Единствено не влизат в сметката бельото, пижамите, екипите за тренировка, банските костюми и аксесоарите.

Цветовете, както и акцентите в тоалета, трябва да са сведени до минимум. За сметка на това минималистите залагат на качествени материи от хубава материя и елегантни класически съчетания. Стилът впечатлява с изчистените си кройки и семпъл дизайн. Почитателките на минимализма избягват сложните комбинации, дръзките принтове и орнаментите, и в повечето случаи дори аксесоарите. Целта им е винаги да носят дрехи, които наистина харесват, и да се освободят от всичко ненужно. Т. нар. капсулен гардероб съдържа малко на брой, но качествени неща, позволяващи много съчетания. Минимализмът учи да подбираме разумно тоалетите си, както и да носим само тези дрехи, което имат най-силно влияние върху нас и настроението ни. 

Мирослава Атмаджова

Мирослава Атмаджова

Редактор - marica.bg

Мирослава Атмаджова е завършила Право в ПУ „Паисий Хилендарски“. Работила е като копирайтър в голяма IT компания. Част е от екипа на „Марица“ от 2017 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?