1553

Минижупът - безмилостно оръжие за съблазняване

От Цветелина Атанасова 

Една от задължителните дрехи в гардероба на всяка жена е минижупът. Всеизвестно е, че той е безмилостно оръжие за съблазняване на мъже. Миниполата подчертава естествената красота на женските крака и кара мъжете да изпращат дамите в минижуп с дълъг възхитен поглед.

 

Късите поли са често срещани в почти всички страни сред момичета и жени с различни фигури, стилове, социални кръгове и позиции в обществото. Това малко нещо е в състояние да даде на дамата секси образ и магически привлича вниманието на силния пол. Всеки знае колко много мъжете харесват жените в мини.

 

Не всичко е толкова ясно и разбираемо обаче относно създателите на миниполите, въпреки че официално се смята, че французинът Андре Куреж и англичанката Мери Куант първи са измислили този детайл от дамския тоалет. Но самите те многократно са заявявали, че истинските „откриватели” на миниполите са самото време и, разбира се, жените.

Проправяме си път през дебрите на модната история, за да разберем как легендарното облекло е стигнало до наши дни.

5400-4700 г. пр. н. е.

Първото споменаване на миниполи се появява в Египет, където жените се занимават със спорт, облечени с такива дрехи. В китайските хроники пък жените са изобразявани с къси поли, когато вършат домакинска работа.

20-те години на двайсети век

В началото на миналия век възгледите за женското облекло остават консервативни, а късата пола отново е предназначена преди всичко за спорт и танци. Въпреки това актрисите и танцьорките все по-често се появяват публично с къси поли. Танцьорката Жозефин Бекер например носи доста разголени тоалети и повечето жени, които искат да са в крак с модата, се опитват да я имитират.

 

50-те години на двайсети век

Тъй като консервативното общество все още не е готово за жени с минижуп по улиците, късите поли се виждат само на големия екран. Дизайнерите на костюми на филмите „Полет до Марс” и „Забранената планета” не се страхуват да облекат героините във футуристични къси тоалети.

60-те години на двайсети век

Късата пола прави революция в модния свят през 60-те години на миналия век, когато се превръща в символ на едно поколение и във важна част от женския гардероб. Андре Куреж и Мери Куант разголват женските крака пред света. Пред магазина на London Bazaar се извиват дълги опашки - Лондон е заслепен от броя на разголените женски крака. Символ на този период е моделът Twiggy с къса прическа и момчешка фигура.

 

Кралските особи също не остават безразлични към новата дължина. Полите на британската кралица Елизабет II са леко скъсени. А Мери Куант е наградена с Ордена на Британската империя за развитие на износа и леката промишленост, макар че мнозина смятат, че Куант е получила наградата си преди всичко заради рязкото увеличение на раждаемостта, причинено от широкото разпространение на миниполата във Великобритания.

През втората половина на 60-те години дори бившата първа дама Джаки Кенеди носи къса пола. И то не къде да е, а на сватбата си с Аристотел Онасис. След този момент модната индустрия буквално избухва с вариации на миниполата, която получава официално признание в САЩ. Всички дизайнери включват минижупа в колекциите си.

 

70-те години на двайсети век

Нека не забравяме, че модата е променлива като времето. След истерията с миниполите, 70-те години на миналия век пристигат с поли със средна дължина и веещи се рокли. Минижупът мигрира на рок сцената, където изглежда по-подходящ, отколкото на модния подиум.

80-те години на двайсети век

Минижупът навлиза сериозно в киното през 80-те години на двайсети век. Мажоретките са в къси униформи, а героините в романтичните комедии по един или друг начин съблазняват, облечени с миниполи. Освен това, музиката също е силно повлияна от тази тенденция. В своите видеоклипове Мадона избира най-късите поли (или може би просто колани).

90-те години на двайсети век

През 90-те години на миналия век минижупът се превръща не просто в популярен елемент от облеклото, а в маркетингов инструмент. Спомнете си филма „Хубава жена” с Джулия Робъртс и нейната ултракъса пола и ботуши над коляното. След излизането на филма всички се опитаха да копират този образ. Незабравима ще остане и Бритни Спиърс с късата си плисирана ученическа пола, с която подлуди обществеността.

XXI век

Днес едва ли е възможно да се измисли нещо ново за минижупа. Периодично се появяват негови различни вариации на модния подиум, но едно нещо остава непроменено - това облекло и днес продължава да помага на жената да бъде неустоима.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?