46

"Металика" купи завод за винилови плочи

Американската групата "Металика" купи по-голяма част от собствеността на компанията Furnace Record Pressing в щата Вирджиния, която изработва винилови плочи, пише dnevnik.bg.

Новината съобщи сп. "Билборд" броени дни, след като за пръв път от 35 години плочите надминаха по продажби компактдисковете в САЩ (40 млн. броя срещу 32 млн CD-та). В парично измерение пазарът за записана музика достигна най-високото ниво от 2003 г. насам - 2.4 млрд. долара.

На този фон "Металика", която не е издавала нов албум от 2016 г. насам, пусна миналата година над 900 хиляди винилови плочи през 2022 г. На американския пазар за албуми тя бе на седмо място през 2021 г. (337 000 продадени бройки) и на шесто през 2022 г. (387 000 бройки).

За 14 април е насрочена премиерата на новия им албум 72 Seasons и копията на винил се печатат от януари насам.

Furnace са издавали плочи на рок групата през последното десетилетие и е известна с високото си качество благодарение на бизнеса с германската компания Pallas. Сега "Металика" просто ще може по-спокойно да планира графика за пускане на пазара на нови продукти с ниво на качеството, каквото групата иска, докато компанията продължава да работи за други музиканти.

"Билборд" дава пример за растящата популярност на специалните и "все по-амбициозни" комплекти на "Металика" (над 620 000 броя за миналата година). Най-новият от тях е с легендарния "Черен албум" и включва двойна плоча на албума, три плочи със записи от концерти, 14 компактдиска и 6 DVD-та.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Deutsch

Deutsch

16.03.2023 | 06:30

Затова се отрекох от Металика. От черният албум насам, и музиката им стана комерсиална и държанието им. Само парите са им в главата. Загубиха цялата енергия и звучене от 80-те.

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?