46

Масажът - пътешествие за ума, тялото и душата

Да посрещнем пролетта заредени с енергия

В забързаното си ежедневие рядко се замисляме, че имаме нужда от време само за себе си, от нещо, с което да се поглезим малко. Едно чудесно предложение за пролетта са масажите. С тях можем да синхронизираме психиката и физиката си и така да постигнем желания баланс.

Нина Личева - козметик и масажист от „Beauty Relax Line”, ще разкаже за ползите от масажите и ще даде съвети как да изглеждаме и да се чувстваме добре.

- Какви масажи най-често искат жените?

- Най-често жените искат релаксиращи масажи, но впоследствие се оказва, че са повече лечебни. Това е най-характерно за тези дами, които работят предимно в статично положение и прекарват по 7-8 часа зад бюро всеки ден. Това им причинява схващане, след което започва и болка. Логично е, защото, когато хванем мишката на компютъра, ние леко се привеждаме, което е на подсъзнателно ниво, тогава мускулът се съкращава и се втвърдява.

- В тази връзка масажът лукс или необходимост е според теб?

- Преди всичко е необходимост. Когато решим проблемите, тогава можем да си позволим и да се поглезим. Може да е изненадващо, но ефектите от масажа обхващат всичко в нашето тяло - от биенето на сърцето и възглавничките на пръстите до функционирането на мозъка и дишането.

- Задължителна ли е антицелулитната терапия за пролетта и какво включва тя?

- Препоръчителна е и е много желана от жените. Мастните натрупвания са често срещани и при двата пола, въпреки че мъжете обикновено смятат, че нямат целулит. Истината е, че имат, но той е на по-дълбоко ниво и не е видим, тъй като кожата им е по-плътна. При един масаж тези мастни натрупвания се усещат. Но ние, жените, сме по-суетни, кожата ни е по-тънка и целулитът е по-видим. Той няма общо с килограмите, но трябва да бъде разграден. Затова антицелулитните процедури като цяло, не само масажите, са предпочитани през пролетно-летния сезон. Всеки организъм разгражда по различен начин мастните натрупвания. Начинът на живот също влияе много върху тях. Ако една дама пие достатъчно вода, храни се здравословно и т.н., има по-голям шанс бързо да разгради мастните натрупвания (които едва ли ще са много), отколкото жена, която води застоял начин на живот и не се храни рационално.

- Едни от най-популярните масажи са антистрес бамбуков масаж, ароматен масаж в солна стая, шоколадова терапия, масаж с восък и билки, както и с вулканични камъни. Кой е твоят любим?

- Споменатите масажи са тези, които могат да ни поглезят. Те действат както върху тялото, така и върху психиката. Маслата, с които работим, са от висок клас и са създадени само и единствено от чисти билки, поради това имат 12-часово действие върху организма след процедурата.

В последно време в нашия град се появиха доста солни стаи, но хората все още не осъзнават колко полезни са те - повишават имунитета, изчистват токсините, отпускат мускулатурата, лекуват респираторни, артритни, кожни заболявания, алергии и имат благотворно действие върху периферната нервна система, при което релаксират организма. Солните стаи са съвременният начин да повлияем на тялото си, без да приемаме лекарства. Разбира се, не са панацея - това трябва да е ясно. Масажите в тях имат двойно действие - заради билките в маслата, които се ползват, и от излъчването на солта. Ефектът от масажа е доста по-голям, когато се прави в солна стоя.

Любимият ми масаж е пенен лечебен. Той представлява тип хамам масаж, но се извършва в масажно студио върху кушетка, което го прави подходящ за всички хора, тъй като хамам масажът заради високата температура във влажното помещение, в което се извършва, не е подходящ за хора с разширени вени, със сърдечносъдови заболявания. Пенният лечебен масаж дава възможност на всички хора да подобрят здравословното си състояние. Той има едновременно лечебен и релаксиращ ефект. Има и специална пенна процедура за крака, която действа благотворно върху разширени вени, проблеми с краката, отоци и др.

- Разкажи малко за масажите за бременни, които в последно време са доста актуални!

- Те са много важни и се извършват със специални техники. Когато една бременна жена си прави подобни масажи, се чувства много добре - няма болки, нито пък опъване в гръбнака, тежест в краката. Тези процедури помагат доста и за избягване на стрии, подобряват кръвообращението, организмът се насища с кислород и жените се чувстват енергизирани. Така бременността протича много по-леко.

Съветвам дамите, които желаят да посещават такива масажи, внимателно да изберат специалист, защото, ако попаднат при масажист или терапевт, който не е наясно с техниките, които трябва да се използват, и няма опит, може да се създаде проблем. Много е важно да няма никакъв натиск, за да не се предизвикат контракции. Няма определен брой процедури, които трябва да бъдат направени. Най-добре е, когато дамата почувства някакъв дискомфорт по тялото, да си направи масаж.

Не забравяйте, че масажът не действа само на тялото! Благодарение на него отпочиваме и  психически.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?