Следвайте ни

Мъже, забравете презервативите

viber icon

Мъже, забравете презервативите! Наночастици в тестисите предпазват от правене на бебета
За мъжете, които искат да избегнат забременяването на партньорката си, има основно две възможности - презервативи или вазектомия. Сега учените експериментират с трети вариант - магнити. Екип в Китай е разработил дълготрайна и биоразградима мъжка контрацепция, която използва инжекции от наночастици и магнитни полета, за да попречи на мъжете да се размножават.

Китайското проучване изпробва тази концепция върху мъжки мишки, изследвайки ефективността на два различни вида наноматериали, влизащи в тялото. Процесът включва нагряване на наночастиците, след като магнитите помагат да се насочат тези малки частици надолу в тестисите. Веднъж там те действат като контрацептив, тъй като топлината свива тестисите и инхибира сперматогенезата.

Не е тайна, че високите температури не са полезни за здравето на мъжката сперма. Дори мъжко облекло като прилепнали панталони или бельо може да намали броя на сперматозоидите. Имайки това предвид, предишни проучвания разглеждат използването на нагрети наноматериали, инжектирани директно в тестисите, като форма на контрол на раждаемостта. За съжаление, учените са установили, че инжекциите са твърде болезнени, нагряването уврежда кожата и някои от изпробваните наночастици не са биоразградими.

Сега изследователите възприемат този подход от напълно нов ъгъл. Новият контрацептив не включва директно инжектиране в тестисите на мъжете. Вместо това, след два дни инжектиране на покрити наночастици в кръвния поток на мишки, учените ги насочили на място с помощта на магнити. Оттам те приложили променливо магнитно поле към зоната за 15 минути.

Изследователите са използвали два вида наночастици от железен оксид, едни покрити с полиетилен гликол (PEG) и други, покрити с лимонена киселина. Въпреки че екипът могъл да нагрее частиците PEG, те не могли ефективно да ги преместят с помощта на магнити.

От друга страна, изследователите успешно преместили и нагрели наночастици, покрити с лимонена киселина, в тестисите, образувайки бариера за бременността в продължение на няколко дни. Резултатите показват, че мишки, лекувани с тази концепция, не могат да правят малки в продължение на седем дни.

„Наночастиците са нетоксични за клетките и постепенно са елиминирани от тялото, предлагайки нови възможности за мъжка контрацепция“, пишат изследователите в съобщение за медиите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?