Следвайте ни

Любовта от пръв поглед е мит! Ето как може да срещнете половинката си

viber icon

Две трети от любовните връзки възникват между приятели, сочат данните от проучване на канадски учени, публикувани от „Дейли мейл“ и цитирани от БТА.

Изследването развенчава мита за любовта от пръв поглед, която е любим сюжет на огромна част от филмите.
Почти 1900 студенти и възрастни доброволци са участвали в проучването, проведено от специалисти от университета на Виктория, провинция Британска Колумбия, Канада. 68% от тях са категорични, че настоящата или последната им романтична връзка е започнала като приятелство. Искрите на любовта припламват, след като вече съществува приятелство.

Данните леко се различават според пола, нивото на образование или етноса, обясняват експертите. Най-често приятелството прераства в любовни отношения при младите хора, които са навършили 20 години, както и при еднополовите двойки. Това се наблюдава при 85% от романтичните двойки в тези две групи.

При студентите приятелските отношения продължават около 2 години, преди да прераснат в любовна връзка.
Огромна част от участниците в изследването съобщават, че не са започнали приятелството с романтични намерения или заради привличане.

47,4% от студентите признават, че предпочитат първо да установят приятелството, което по-късно да премине в романтична връзка. Участниците в допитването пренебрегват другите възможности да срещнат своята половинка – например на партита или при онлайн запознанство.

Авторът на проучването професор Дану Антъни Стинсън, която е преподавател по психология във университета на Виктория, се надява, че то ще накара хората да преразгледат предубежденията си за любовта и приятелството. „Нашите изследвания показват, че връзките между приятелството и романтиката са размити. Според мен това ни принуждава да преосмислим предположения за това какво прави доброто приятелство, но и какво стои зад добрите романтични отношения“, казва тя.

Данните от проучването са публикувани в изданието „Соушъл сайколъджи енд пърсънелити сайънс“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Янко

Янко

15.07.2021 | 09:22

На плажа в Китен до сламените чадъри се снимаха две приятелки. Тя слуша рок.Единственият ми опит за приятелство се провали.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?