Следвайте ни

Любов, море и още нещо...: Цакат с топла бира Здравко от "Ритон"

Филмът "Оркестър без име" заснет по истинската история на групата

viber icon

Имало едно време оркестър с име, казвал се студентска група "Тонус”. Като казвам оркестър, имам предвид, че групата си имала всичко - четирима оркестранти, трима души духова секция и солисти. Филмът "Оркестър без име" с култовите реплики "ще ме цакат мене с топла бира”, "при 20 кокошки яйца от пазара купувам" и "аз и на война съм бил - гърмят гърмят, па спрат, при теб няма спиране”, който е настолна библия за всички обичащи родната ни комедия, е заснет по истинската история на студентите музиканти.

От "Тонус" стартират певческите кариери на Ная Нешкова и Здравко Желязков от "Ритон". Както се и очаква, точно двамата не участват в това вълнуващо лято на 1975-а, когато на "Каваците" се случват всички скечове от филма. И досега не е известно как Станислав Стратиев е научил за патилата на "Тонус". Ная Нешкова и Здравко не стигат до морето, а прототипът на героинята на Катето Евро е Камелия Войводова - луда и кокетна хубавица, която впоследствие умира от СПИН.

Ръководител на групата бил композиторът Любен Цветков, който бил известен с песен на дуета Стефка Берова и Йордан Марчинков, а шеф в сянка бил шефът на "Пирин фолк" Валентин Пензов. Здравко постъпва там като студент от Консерваторията. Като дете на разведени родители момчето от прованса едва свързвал двата края в столицата. Към тази дата си няма идея, че ще срещне надарената Катя и ще придобият световна слава (б.а. - главно в СССР) като дует. Групата гастролирала по всички социално ангажирани конкурси, но нямала никакви участия. В този момент на сцената се появява композиторът  Бате Заре (б.р. - Светозар Русинов). Той казва в прав текст: "Ако оставите духовата секция и солистите, ще ви уредя цяло лято ангажимент на "Каваците"."

Запознати казват, че по онова време, макар и вече женен, Бате Заре бил хлътнал по пазвата на ученичката Катя. Увлечението му било много опасно, тъй като баща  й бил офицер от спецслужбите. Та тази Катя била точно втората брънка от дует "Ритон". Понеже Бате Заре току-що бил спечелил "Златният Орфей" с песен за чавдарци (б.р. - отряда, в който се твърди, че е бил бай Тошо), то, речено-сторено. Мая Нешкова и Здравко били оставени в София. "Айде, бе, копелета, уж сме заедно, пък тръгвате без нас, да му е*а майката", казал, научавайки новината Здравко. Мая била по-кротка и запазила устрема си за периода си на българската Лайза Минели с "Кончето на мен си дай, дай ми го дай".

Всичко, което се случило на "Каваците" с група "Тонус", е пресъздадено от Стратиев в "Оркестър без име".
На другата година приели Мая Нешкова и Катето от "Ритон" в Консерваторията. Битието им след това е ясно на всички. Животът на Рени (б.р. - Камелия Войводова) завършва трагично. Хубавицата се жени за красив поляк, след това се впуска в много авантюри и накрая умира от СПИН. Така завършва и вече световноизвестната одисея на група "Тонус" - една история за любов, море и... още нещо./Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?