Любов и изневяра в нета

Все повече двойки се разбиват заради тайния живот на единия от партньорите във виртуалното пространство

Дора Добрева е консултативен психолог, преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“. Ръководител е на екип в частен кабинет, където работи с хора със затруднения в поведението и адаптацията, тревожни и панически разстройства, ниска самооценка, затруднения в социалната адаптация, зловредни навици, пристрастеност, хранителни разстройства и др. Ровенето в социалните мрежи вече е начин на живот. Едни сърфират само като воайори, за други това е единственият начин да намерят сродна душа. Какво означава това? Улеснение ли е или е лесно достъпно зло? В ерата на IT технологиите общуването между хората стана по-лесно, а факторите "разстояние" и дори "език", отдавна не са бариера. Контактът в мрежата позволява първоначално да скрием голяма част от своите недостатъци и в същото време да идеализираме обекта на чат до съвършенство, според личната ни физическа, физиологическа, психологическа и т. н. потребност. Обикновено виртуалните запознанства започват плахо, следват „общи интереси” и „взаимно привличане”, което може и да прерасне в любов. Напоследък все по-често семейни хора се пристрастяват към случайните връзки в нета. И логично - броят на разводите причинени от виртуална изневеря лавинообразно расте, отчита статистиката. Следва да се отбележи също, че запознанството в мрежата улеснява разпада на семейството. Виртуалната любов, колкото се развива бързо, толкова бързо се разпада и много рядко стига до „Менделсоновият марш”. 

Четири истории

1. Тя отлетя безвъзвратно в нета

Един мъж, мой пациент, ми разказа как след 25 години брак е силно притеснен за отношенията със съпругата си. Знаеше, че се случва нещо нередно, но не можеше да се справи с проблема и търсеше помощ. Съпругата му започнала да прекарва по няколко часа пред компютъра. В началото слушала музика, разглеждала снимки и си пишела с приятели. Времето пред екрана ставало все повече и повече. Ставала от масата по време на вечеря, само да погледне нещо, после той уморен задрямвал, а тя го подканяла да си легне и пак сядала на компютъра. Случвало се той да се пробуди, без да знае точно колко е часът, и да вижда, че я няма до него, ставал, подканял я да си легне, тя казвала Идвам, той заспивал и така се стигало до момента, в който червейчето на съмнението го заяло. Започнал да се вглежда в компютъра. Забелязвал, че когато влезе в стаята, тя минизира прозореца на монитора, когато не усещала, че я гледа, изпращала картинки с туптящи сърца на някакви хора, пожелавала им добро утро, казвала им лека нощ по интимен начин. Зачудил се каква ли е причината неговата съпруга да прекарва вечерите с гръб към него. Попитал я. Тя му отговорила, че слуша музика, че споделя клипове с други хора, които харесват същата музика. В един момент той стигнал до извода, че съпругата му все по- дълго и все по-категорично отсъства от техните вечери. Ставала нервна и раздразнителна, ако няма връзка с интернет. Имали 25-годишен брак и едно пораснало дете. Научени били да правят повечето неща заедно. В един момент съпругата му признава, че е влюбена в друг и иска да го напусне. Човекът се почувства отчаян, не знаеше какво се случва. Въпреки усилията, които и двамата положиха следващите няколко месеца да запълнят пукнатините помежду си, все пак те се разделиха. Тя тръгна по неизвестните пътеки на авантюрата, а той остана у дома като пазител на семейните ценности. Изправен пред предизвикателството да се научи да опознава и приема живота на самотния човек. Двамата вече не можели да бъдат "НИЕ". 

2. Замени брачното ложе с виртуален секс

Друг мъж ме попита как да прости на съпругата си. Беше я „хванал“ да си пише с разни мъже много лични и интимни неща, според него тя беше правила виртуален секс с тях. Заедно са от 20 години. Имат големи деца. Никога не са си изневерявали. Опитал се да забрави нейното залитане, но не успял. Много я обичал, но много страдал. Искал да спаси семейството си. Проблемът е, че не можел да забрави. И я тормозел, натяквал . Нямал  доверие. Тя спряла, но той не могъл да се успокои. Живеят в малък град и всички разбрали за проблема им. Променили се, опитали се да изгладят проблема около тях, но не станало.Той се сещал за нейните писания. Карали се. Не могъл и да се раздели с нея. Опитал се да  изневери, за да се успокои някак си - не могъл, не му било хубаво, не го желаел. Станало му още по-гадно. Две години минали, а той не могъл да излезе от този омагьосан кръг.  

3. Не понесох безразборните  връзки в чата   

Друг мъж ме попита нормално ли е жена му да си пише с разни типове в интернет и да го убеждава, че това е напълно естествено, след като той  казал много пъти, че не му е приятно, и я помолил да спре да го прави, но тя продължавала да си пише дори по време на семейния скандал по този повод. И този брак не издържа.

4. Любопитството винаги се наказва

Не ровете тайно пощата на благоверния си. Винаги може да стане беля.  
Един мъж изчезва всяка вечер от нета към 20 часа и се появява пак към 23,30 и на въпроса, какво се случва, той отговаря - Изпълних си съпружески задължения и сега мога да се позабавлявам. Нищо лошо не прави човекът - разказва вицове, тук тема за живота, там философски спор, и ето нощта минала. Каква е причината толкова лесно, толкова всеотдайно и толкова дълбоко, с такава лекота да се навлиза в това пространство. На несбъднати и неизказани фантазии, мечти. Може би изглежда много лесно, достъпно е и безопасно. Винаги може да изтрия разговора, да блокирам потребителя или да изтрия целия си профил. Човекът, с когото говоря, не ме вижда, не знае коя съм, не познава съпруга ми, не усеща аромата на тялото ми. Гъделичка само моята фантазия. Аз се чувствам точно така, както искам да се чувствам. Може би изглежда много приемливо, защото съм си вкъщи. Другите не могат в нищо да ме обвинят. Слагам децата да спят, приготвила съм вечерята, пера, чистя, гладя и в един момент, там някъде около полунощ, идва моето време, тогава мога да бъда не това което съм, а това, което искам да бъда. Не такава каквато реалния живот ме е принудил да бъда, а такава, каквато ми се иска да бъда. Без бариери, без предразсъдъци, без правила. Нахална, дръзка и смела. Изглежда лесно. Изглежда безопасно и е толкова достъпно. Винаги мога да изтрия написаното. Един път обаче закъснях и беше фатално. Съпругът ми влязъл в моята поща и прочел всичко написано. Това беше краят.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
Ивет13

Ивет13

11.09.2014 | 10:48

Да,запознанството и пристрастяването към комуникацията в мрежата улесняват разпада на семействата,но...Все пак моето мнение е, че тези семейства са изчерпали връзката си, липсва общуване помежду им,споделяне, липса на доверие и общи интереси и т.н. Когато вкъщи с човека, с който споделяш живота си не ти достигат всички тези неща започваш да ги търсиш извън семейното огнище-дали във виртуалното пространство или някъде другаде..

Отговори
0 0
Психолог Янтахтова

Психолог Янтахтова

08.09.2014 | 20:52

Новите възможности, които предлагат социалните мрежи, улесняват значително, завързването на виртуални контакти и връзки, много от тях, доста бързо прекъсват, но има и такива които се задълбочават и създават сериозни проблеми особено на семейните хора. Когато не усещаш човека до теб, и когато не получаваш това от което имаш нужда е нормално да загубиш интерес и желание да правиш жестове и да се доказваш! По лесно е да намериш един виртуален партньор които да ти бъде като отдушник, и с него да се откъсваш от реалния живот и от ежедневните проблеми. Въпроса е колко далеч можеш да стигнеш, и дали искаш и си готов да превърнеш виртуалния си живот в действителност? Тогава неминуемо се появяват проблемите и красотата и магията изчезват! Човек може да запази досегашната си връзка или да се отдаде на новото, но и в двата случая трябва да е убеден че има надежда нещата да се развият в положителна насока и той самия е този, който има сили и може да го направи с много търпение, воля и характер!\n

Отговори
0 0
iv4eitzi

iv4eitzi

08.09.2014 | 05:44

Изневярата е индикатор за криза с настоящият партньор крие рискове - да те разкрият или да се почувстваш влюбен и започват въпросите - ако и с този партньор да стиат до там, както и с настоящия, ами ако всичко е хубаво, защото е тръпка, страст и нещо забранено! В случая и ако другият човек се влюби става още по-сложно! Ако в дългогодишната връзка има криза се прибягва до консултация със психолог, но усилията трябва да са от двете страни, ако ли не раздялата е добро решение! Защото когато се озовеш с двама партньори си е объркващо и измъчващо! Понякога оставането сам за известно време е добро решение за създалата се ситуация

Отговори
0 0
iv4eitzi

iv4eitzi

08.09.2014 | 05:43

ne e shega

Отговори
0 0
Георги

Георги

07.09.2014 | 23:41

Търсете причините,а не симптомите(следствията).Започнете от себе си.Заслужава си,защото след това се работи с лекота за всичко.Успех ,късмет и дерзайте.

Отговори
0 0
Еми

Еми

07.09.2014 | 21:17

В съвременното общество използването на социални мрежи, сайтове за запознанства и други подобни е част от нашето ежедневие-злободневие, както бих го определила аз. Такава ни е културата, особенно на младото поколение. Лошото е когато мащабите на това невинно залитане излезнат извън рамките, т.е когато ти е по-лесно да общуваш и споделяш онлайн отколкото в ежедневието с любимия човек. Комуникациите в нета ти дават свободата да разгърнеш фантазии и желания, които би се страхувал да споделиш свободно с половинката си. Другия аспект е че явно нещо ти липсва и го търсиш някъде другаде, в крайна сметка ако нуждите ти са задоволени, не би го правил нали? Поне така мисля аз.Отделен е въпроса кой, как би формулирал понятието изневяра, някои имат по-широки граници и разбирания.

Отговори
0 0
Гошо Караджов

Гошо Караджов

07.09.2014 | 20:15

Искам да кажа, че за мен няма любов и изневяра в нета, ако в действителност няма любов и изневяра. Нетът е вариант на реалностите, в коите живеят хората. Той е един, но вариантите са толкова, колкото са хората и затова съществуват много разновидности. Защо една жена ще прибягва до подобно, своеобразно бягство? Със сигурност, защото има и мъже, които го правят. Заедно те създават свят, който е съобразен с нуждите и представите им. Лошото е, че човек живее в друга-физическа, материална реалност и оттук крачката до разрушението е много малка и много съблазнителна, особено за хора, които дълги години са пренебрегвали себе си. Мисля, че е излишно да се коментира обратното, но мъж и жена, които изневеряват на половинките си би-следвало и да си пишат. Накрая нещата са такива, каквито изглеждат. Често са точно такива.

Отговори
0 0
Давидов 3

Давидов 3

07.09.2014 | 17:19

Големият свят провокира, но „собственият свят” дава сигурност! Всеки има нужда от своя свят, в който се чувства комфортно и не осъзнава ограничаванията (дали това ни дава Интернетът?)! Малкият принц на Антоан дьо Сент Екзюпери също вижда много чужди планети (олицетворение на \"другия\" в интернет), но копнее за своята малка планета с много изгреви и една капризна роза (олицетворение на реалния партньор)! Светът на човечеството се е разширил до невероятни предели, увеличил е динамиката и скоростта си на развитие, пренаселил е планетата си... - а това вече го застрашава!

Отговори
0 0
Давидов 2

Давидов 2

07.09.2014 | 17:18

Разширяването на света на нашите възможности ни плаши. Затова панически търсим „нашия собствен свят”, \"нашата пещера, в която езикът на сенките е ясен и разбираем\" (Платон, \"Пирът\"), в който да се усетим сигурни и доволни? Може би това е инстинктът ни за самосъхранение, пазещ ни от разрушителните импулси на любопитството!? Фаустоското търсене на непознатото е част от светогледа ни. Ласкаем се, че откритията на науката и техниката ще засилят и разширят нашите възможности. Но дали не е илюзия!? Нима познаването на големия Космос ще ни направи по-щастливи?! Примерите в статията говорят с достатъчна показност !

Отговори
0 0
Давидов 1

Давидов 1

07.09.2014 | 17:17

Чрез прехвалените възможности на Интернет изграждаме нов виртуален „свят”, който е един фалшив Космос от самотни блуждаещи индивидуални светове - „мъждукащи” компютри в мрежата на всемирна самота. Стимулираме лъжливо самочувствие на много неистински „свръхчовеци” (Ницше), самотни и „отвъд добро и зло”! Големи възможности на един все по-варварски изглеждащ човешки свят! Това съчетание носи рискове както за човека и човечеството, така и за Земята и Космоса! А вътрешният свят на човека губи много от старите си стойности - намалява жаждата за знание и грамотност, размиват се границите между стойностното и фалша, приоритизират се първичните потребности и тн. Механизираното натискане на клавиши и кликване на икони сякаш замества живия контакт и общуването face to face, където можеш да почувстваш думите на човека срещу теб!

Отговори
0 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?