1939
Следвайте ни

Любопитно: И кучетата страдат от поведенческо разстройство

viber icon

Поведение, наподобяващо хиперактивност и липса на концентрация при хората, е установено и при кучета по време на мащабно проучване във Финландия, съобщи „Сайънс дейли“.

„Установихме, че хиперактивността, импулсивността и липсата на концентрация са по-чести при млади кучета от мъжки пол. Подобни наблюдения, свързани с възрастта и пола, са направени и при хората“, казва доктор Йени Пурунен, която е част от научния екип.

Кучетата, които прекарват повече време сами у дома, са по-хиперактивни и импулсивни от тези, които остават без стопаните си по-кратко. „Като социални животни кучетата могат да бъдат разочаровани и стресирани, когато са сами, а това може да се доведе до необичайно поведение“, е мнението на докторанта Сини Сулкама.

Установено е също, че поведението се влияе и от различните породи, пише Vesti.bg. „Хиперактивността и импулсивността от една страна и добрата концентрация от друга са често срещани при породи, използвани за изпълнение на различни задачи като немска овчарка и бордър коли.

По-спокойните породи пък са предпочитани за домашни любимци като чихуахуа, дългокосместо коли и пудел.

Способността за концентрация при тях не се счита за толкова важна черта и затова липсата на внимание може да бъде по-често срещана сред тези породи“, казва ръководителят на изследването професор Ханес Лохи.

Според него констатациите от проучването ще помогнат за по-доброто разбиране на поведението на кучетата и оказването на квалифицирана помощ, когато е необходима.

В изследването са участвали повече от 11 хиляди животни.

Направен е подробен анализ на поведението на кучетата чрез методи, прилагани и при хора със синдром на дефицит на внимание и хиперактивност.

Целта е да се установят факторите на околната среда, които са в основата на необичайното държанието при животните и потенциална връзка с други поведенчески черти.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?