1553

Любопитни ритуали за привличане на пари

Нашите предци са вярвали, че портфейлът никога не трябва да е празен, независимо от финансовото състояние на банковата ни сметка. Те винаги имали поне една банкнота в портфейла си, защото вярвали, че това ще привлече богатството в дома. Това е първата спечелена банкнота от нова работа или банкнота, дадена им от някой, когото са смятали за добър човек.

Така банкнотата или монетата е считана за талисман на финансова стабилност. Ето защо на някои места все още е прието никога да не се подарява празен портфейл.

Други ритуали за привличане на пари 

Предците ни са вярвали, че определени ритуали и вярвания могат да донесат финансова стабилност и просперитет на дома. Тези обичаи се предавали от поколение на поколение, пазени като тайни за привличане на пари.

Един от най-известните обичаи е първата спечелена банкнота да се съхранява в специално отделение на портфейла. Тази банкнота се счита за талисман на финансова сигурност и някои хора дори вярват, че ще управляват парите си по-добре, ако държат хартиена банкнота от най-малката номинална стойност в портфейла си.

Нашите предци са вярвали в определени дати и ритуали, които могат да повлияят на финансовия успех. Според техните вярвания сряда сутринта е най-доброто време за искане на повишение, докато сделките вечер се смятат за лоша поличба. Освен това във вторник не е препоръчително да се дават пари назаем, нито хляб, нито сол.

В домакинството имало много обичаи, свързани с парите. Например вярването, че парите заобикалят дома, ако трохите се почистват от масата с голи ръце или ако в къщата се свири с уста, пише actualno.com.

Домакините се грижели джобовете на дрехите им да са пълни с дребни пари, а закърпването на джобовете и поддържането на дрехите били част от ритуала за запазване на парите в къщата.

Предците ни са вярвали, че някои банкноти имат силата да привличат пари в дома. Например, те държали една година в къщата банкнота с най-висок номинал, вярвайки, че тя ще бъде изпълнена с енергия, която ще привлече пари в дома. Освен това парите, спечелени в хазарт или намерени на улицата, не се считат за паричен талисман и е необходимо бързо да се похарчат или да се раздадат на бедните.

Тези обичаи, макар и част от миналото, все още предизвикват интерес и любопитство сред съвременните поколения. Може би е имало нещо вярно в тези стари обичаи, защото нашите предци са живели скромно, но въпреки това са знаели как да ценят всеки лев.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?