Следвайте ни

Логическа задача: Коя чаша за кафе ще се напълни първа?

Интернет е пълен с логически загадки, които ни побъркват от време на време.Това е  поредната задача, която се превърна в истински хит в социалните мрежи. Въпросът е много прост: коя чаша за кафе ще се напълни първа? Разгледайте добре схемата от тръби и чаши, които очакват напитката, без която много от нас не могат да живеят, и дайте вашия отговор.  

На пръв поглед може да ви се стори, че верният отговор е 9, защото тръбите до чаша №9 са най-къси, което означава, че пътят на кафето до чаша №9 е най-къс и следователно тя ще се напълни най-бързо.  

След това обаче може би сте забелязали, че тръбите в кутийките не са на една и съща височина. Това означава, че докато кутийката се пълни, кафето ще тече неравномерно по тръбите. В такъв случай чаша №4 трябва да се напълни най-бързо, защото нейната тръба е разположена най-ниско в кутийката и затова първа ще се сдобие с желаната напитка.  

Това, разбира се, би бил верният отговор, ако нямаше една тънка уловка, която много хора не забелязват. Вие обърнахте ли внимание? Ако сте дали отговор №4 или №9, ви съветваме да погледнете отново схемата и да видите къде грешите. Всъщност три от тръбите са запушени! И единствената чаша, която може да се напълни е чаша №5!

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?