Следвайте ни

Летните горещини ще си имат имена

viber icon

Гръцки учени започнаха да дискутират необходимостта от определяне на наименования и категории на горещите вълни по подобие на бурите, за да може да се улесни подготовката за овладяване на горските пожари, съобщи електронното издание на британския в."Обзървър".

Превантивната мярка ще даде възможност на политиците и населението в засегнатите райони да се подготвят по-добре за бедствията, описвани от експерти като "тихи убийци".

Гърция преживя две изключително горещи вълни от юни тази година, като и двете бяха необичайно продължителни и интензивни - втората продължи почти три седмици.

Новото покачване на температурите миналата седмица постави Атина отново в положението на жертва на крайградски пожари в северозападните райони на гръцката столица.

Д-р Костас Лагувардос, директор по изследванията в Националната обсерватория на Атина, каза пред "Обзървър", че очевидно изключителните горещини се подценяват.

"Това много горещо лято ни даде картина за бъдещия климат в период 20-30 години, когато вероятно ще имаме дълги периоди с много високи температури", каза той.

"Това са екстремни прояви сега, но може да се превърнат в норма. За разлика от други прояви на времето, горещините няма как да се видят", каза той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?