4020

Лъчезар Чоткин, победител в „Кухнята на ада“: Печалбата ми ще отиде за сватба и за нов ресторант в Пловдив

Лъчезар Чоткин е колоритна личност, която успя да спечели не само предаването „Кухнята на ада“, но и определено беше любимец на феновете. Роден в дупнишкото село Червен брег (да, брег, а не бряг), той ​тръгва с родителите си ​към Италия, когато е едва на 12 години.  Живее цели 14 в района на Милано със семейството си. Заминава за Лондон, където 4 години работи като готвач в елитни хотели. Решение на негова позната да го запише за кулинарното шоу обаче преобръща живота му. За всичко останало ще разберете от самия Чоткин, който даде специално интервю за „Марица“. 

- Г-н Чоткин, минаха три седмици от финала на  „Кухнята на ада“ (Hell’s Kitchen), успяхте ли да си починете, или пък славата ви връхлетя изведнъж? 

- Може да се каже, че отпочинах, но едва ли чак добре. Всеки ме дърпа напред-назад, един иска да се запознае, друг - да ме види. Снимат се хората с мен. Това ме изморява, но ме и прави щастлив. В моето село Червен брег съм истински герой, всеки срещнат ме поздравява, изразява радостта си, че точно аз съм спечелил. Естествено, аз също съм в еуфория и още не мога да го осъзная. Все едно вчера стана. Гледам обаче да съм фокусиран върху своите задачи, за да вървя към по-добро. 

- Разбрахме, че след дълги години на емиграция се готвите да се завърнете у нас и заради връзката с Камелия, друг участник в шоуто.

- Има нещо такова, но все още го уточняваме с Камелия къде да се установим -тук или някъде по чужбина. Още съм леко объркан. Получих някакви оферти за работа, трябва да се видя с хората, предложили ми място. Едното е от доста впечатляващ хотел. Но нека видим дали предложеното ще ми допадне. Ще реша, за да започна някъде, защото пет месеца не работя и трябва да влизам в ритъм. 

- Решихте ли какво ще правите с наградата от 100 000 лева, всъщност 90 000 след данъка? 

- Едната част ще отиде за сватба, когато му дойде времето. Останалите ми трябват, за да натрупам капитал за свой ресторант. Това винаги е било моя мечта, която вече може да се сбъдне благодарение и на шеф Ангелов. Още малко пари трябват за мой ресторант. 

- Къде ще е този ресторант - в Русе, откъдето е булката, Варна, май там планирате сватбата?

- Пловдив. 

- Е, тук ме взривихте! Защо?

- Това е един от любимите ми градове. Хората в Пловдив са по-добродушни, мили. Има бизнес в града, оценява се това, което правиш. Красив е. Бях там за 5-6 месеца преди години. Харесва ми всичко.

- Как ви завя вятърът точно в Пловдив за 6 месеца?

- Моя бивша приятелка беше оттам. Тя ме покани, точно всичко затваряше заради пандемията. И предложи да отида при нея, да сме заедно като двойка. Оттогава го харесвам. Направо се влюбих.

- Има много хубави ресторанти в Пловдив, конкуренцията ви ще е жестока.

- Факт е, но аз имам вече име в бранша и се надявам да помогне. Аз ще съм също силна тяхна конкуренция.

В шоуто разбрах, че съм емоционален човек, научих се да се боря до последно  

 

- С какво кулинарно изкушение помните Пловдив?

- Аз обичах много джолани в един ресторант, в който често ходехме. Беше им специалитет. Не става въпрос за луксозен ресторант, просто приятелката ми живееше наблизо и ме заведе. Джоланчетата бяха страхотни. 

- С какво ще им отговорите във вашия ресторант в Пловдив?

- Италианска кухня, на която съм доста добър, да не кажа перфектен. Е, ще вкарам и нещо българско. Все пак човек трябва да се чувства като у дома.

- Друго любимо място в Пловдив освен този ресторант с джоланчетата?

- Има едно разкошно място нагоре в Стария град с тераса, от която се открива великолепна гледка. Храната също е много добра. Не помня името.

- Как бихте кръстили вашия ресторант в Пловдив?

- „При Чоткин“, разбира се. Върнем ли се в България, ще е в Пловдив. Симона е брокер, ще намери някое местенце. А на откриването ще поканя и шеф Ангелов, и целия екип на предаването, и „Марица“ сте добре дошли.  

- В шоуто ви видяхме да пишете бележки на английски, италиански, всъщност кой език владеете най-добре?

- Италиански. Говоря и пиша много добре. При английския не е така, а и там пишеш едно, четеш друго. Но след като бях назначен за трети главен готвач в Лондон, хората са преценили, че мога да ръководя на английски кухнята, да приемам продукти и т.н. 

- Как сте с българския писмено, баща ви рано ви изтегля в Италия?

- Бях на 12 години, когато заминах за Италия, и някои неща съм ги забравил. Трудно ми е с писането и в шоуто това ставаше повод за подигравки, но аз ги приемах нормално. Стараех се! 

Нямам приятели от Къщата, в очите на мнозина видях страх от моята конкуренция 

-  Кой беше най-трудният ви момент вътре в „Кухнята на ада“?

-  Когато шефът ми каза да си сваля куртката. Тръгнах към вратата и всичко ми мина на лента за секунди. Мислех си какво ще кажа на семейството - дали съм се предал, защо се е получило. Но шефът извика моето име, върна ме и оттогава станах много по-надъхан да остана последен. Така се и получи.

- В един момент се пребихте, бързайки за някакви риби.

- Абсолютно истинско. В това предаване времето е много ценно и страшно бързах. Просто беше мокро и се пребих. За ден-два не спря да ме боли. То си беше тежко падане. Сега гледам епизодите отстрани, между другото. И хващам някои неща, за които вътре съм се чуд​ел. Например защо ​са тези саботажи от хора, към които съм бил лоялен. Винаги съм бил за отбора, никой от нас да не си тръгне. А получавах спортна злоба от тяхна страна, но явно са мислели като конкуренция. И може би дори видях страх в очите им, затова искаха да ме изхвърлят. Но аз винаги съм казвал - дори да знам, че е последният ми ден, аз ще продължа да се раздавам заради шеф Ангелов.

- Сърдите ли се на тези хора сега? 

- Не, не съм такъв човек, не приемам нещата лично. Техен избор. Лоша дума за друг участник не съм казал. Хората го видяха.

- Все пак останахте ли приятел с някой от шоуто?

- Приятел е силна дума, но се виждах наскоро с Галя Чимидова. С Митко и Симона също, след финала. Приятел обаче трябва да чувствам отвътре.

- Какво научихте за себе си в шоуто? 

- Не знаех, че съм толкова емоционален. Също така се научих да си поставям цели, да не се предавам никога. И когато си мислиш, че всичко е приключило, да скочиш най-здраво. Да бъдеш искрен. Да бъдеш себе си.

- Всъщност наистина ли друг човек ви е записал за шоуто?

-  Да, момичето се казва Десислава и живее в Лондон, макар да е родом от Дупница. Аз съм кръстник на нейните деца, приятел с мъжа й. Често ходех ​у тях  да им готвя. Десислава ми беше споменала, че ще пусне документи от мое име, но аз не обърнах сериозно внимание. След края на предаването успях да й благодаря. Отначало си мислех, че са родителите ми. Но пък те нямат достъп до интернет. Дори като ми се обадиха от предаването, аз мълчах няколко секунди. После им казах: „Но аз не съм кандидатствал“.

Другата ми голяма страст е музиката, любимата ми песен е българска

 

- Имате ли други страсти извън готвенето?

- Музиката. Тя ме кара да съм страстен, емоционален. Дава ми вяра. Много е лично, не знам дали го обяснявам добре!

- Каква музика слушате?

- О, всякаква ​- българска, италианска, американска. От всички модерни стилове по малко ​- хаос, хип-хоп, арендби. 

- Любима българска песен?

- „Сълзите на враговете“ на Fyre. Сякаш е написана за мен.

- Дупница свързвам с футбол и волейбол.

- О, не са моите спортове. Тренирах ММА в Италия. Но за лично удоволствие, не за друго.

Няма фалш с Камелия, тя е жената на живота ми 

- Хората още се съмняват, че любовта ви с Камелия е постановка за пред шоуто.

- Постоянно ме питат. Не, не е! Хора, бях съвсем искрен. Бях решил и без това да я потърся след предаването. Харесах я заради начина, по който разсъждава за своите години. Камелия беше единственият човек, който дойде в къщата до мен, за да ме подкрепи. Даде ми кураж в една от най-трудните битки. Оттогава още повече я харесах и казах ​- това е жената на моя живот. Отначало тя искаше да сме само приятели, но аз не се отказах. Сутрин я посрещах с  кафе, вечер й правех хапване. И чаках да се оправи. Ние сме първата двойка в шоуто. Направих първата крачка. После бяха Митко и Симона. 

- Съгласи ли се шеф Ангелов да ви е кум?

- Още не е отговорил. При поканата му казах, че няма да се разсърдя и при отказ. Като дойде времето за сватбата, ще го питам отново.

- Последно, на плажа във Варна ли ще е сватбата?

- Мисля, че да. Оттам тръгна всичко. Но нека и Камелия каже категорично своето мнение.  Трябва и двамата да сме доволни.

 

Готвил е в Лондон на Меган, Хари и футболния "Челси"

Лъчезар Чоткин още не е приключил лондонската си одисея и ще трябва да изкара още няколко месеца там, дори да реши да се върне за постоянно в България. Причината е в документите. „Искам да получа статус за постоянно пребиваване и работа. Човек трябва да има застраховка. За документа трябват пет години престой, остават ми малко“, уточнява кулинарят от дупнишкото село. 

„Последно там работех в 5-звезден хотел в топцентъра, казва се The Hari. Една от най-богатите зони на Лондон, така че имаше постоянно работа. Въобще, яко заети бяхме.  Издигнах се до трети главен готвач“, разказва Лъчо, който е дясната ръка на италианец, топшефа в баровското място. Заради езика, и не само, се разбират отлично.

Преди това работи в хотел близо до двореца "Кенсингтън". 

„Казва се Royal Garden. Там готвих на Меган и принц Хари. Също така на футболния "Челси". Играчите отсядат по принцип там преди мач. Дори отборът беше там последния път, когато говорих с колегите. Готвих веднъж и на Карди Би. Хотелът е доста посещаван от знаменитости. Не съм бил на смяна, но е идвал Джъстин Бийбър. Хотелът е на десетия етаж, предлага китайска кухня и е смятан за един от най-добрите в Лондон. Храната е отлична. Пълен е, макар цените да са доста скъпи. Сигурно минават по 200-300 души на ден“, разкрива още Чоткин.

Таланта наследява от родителите, много обича мусаката

Крушата не пада по-далеч от дървото, както се казва. Лъчезар наследява любовта към готвенето от своите родители, които са самоуки в занаята, но обичат много да експериментират в кухнята. „Татко постоянно ровеше рецепти, опитваше нещо ново. Майка също умее да прави деликатеси“, разкрива победителят в „Кухнята на ада“. Той разкрива традиционните ястия на селото.

„Мусаката е едно от тях, аз самият обичам много да я правя, а и да ям. Иначе, в селото правят класически кюфтета, питки, баници“, разкрива Чоткин. Той още не е опитал да прави традиционна българска питка, но ще навакса. „Виж, баница си приготвям често“, допълва събеседникът ни.

Влюбен е в Милано и местната кухня 

Победителят в кулинарното шоу прекарва голяма част от живота си в Милано и логично е влюбен в този голям италиански град ​- моден и индустриален. Известен е и с разкошната си кухня, но тов​а не е новина за която и да е част от Италия.

„Паста карбонара и ризото миланезе са традиционни за този край. Приготвям ги перфектно, смея да кажа. Е, вече не ям толкова много паста като преди, но си оставам голям фен на италианската кухня“, добавя Чоткин. Той има 2-3 любими ресторанта в Милано и неговата периферия, които е готов да препоръча винаги на приятели. Питаме го за друга препоръка ​- местенце за разходки в Италия. Отговорът е същият - Милано. „Там има всичко, центърът е прекрасен, с куп неща за разглеждане“, убеден е Чоткин. 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?