Следвайте ни

Лаборантка прави вкусни свещи по време на пандемия СНИМКИ

Ина Дойчева била осенена от оригиналната идея, докато похапвала сладкиши

viber icon

Ина Дойчева е родена и израснала в Копривщица. Именно градът, който е бил средище на културата и занаятите в миналото, я вдъхновил да се заеме с изработката на бутикови свещи. По професия Ина е медицински лаборант в УМБАЛ „Каспела“, ала винаги паралелно с това се е занимавала с различни изкуства. Първоначално започва да рисува, а след това разбира, че има талант и в приложните изкуства. Така се ражда и нейната идея да изработва свещи, наподобяващи "топли напитки“, "десерти‘‘, "вкусни торти и къпкейкове“.

„Не ми отне много време да осъзная, че това е призвание, и започнах да експериментирам“, разказва тя. Всъщност в началото Ина започва да прави сапунчета, които е видяла в Инстаграм, чак след това се захваща със свещичките. Един ден, докато си хапвала сладкиши, я осенило прозрението да направи някакви изделия с интересна форма. Сега нейните произведения, освен красива визия, носят уюта, от който има нужда всеки един дом.

Колко трудно всъщност е създаването на една такава „десертна“ свещ? Ина вече се е усъвършенствала и ги прави доста бързо, но в началото и е отнемало много повече време. 

„В зависимост от това дали имам ясно изградена концепция или измислям нов модел на момента, като цяло отнема между 2 и 4 часа. Когато вече имам готов макет, става по-лесно. Но зависи също и от детайлите, дали ще наблегна на ,,Вкусен крем“ или ,,Бисквитка Орео“ и шоколад „Линд“. Има по-сложни и по-лесни.“ Самият процес по направата на една свещ е многопластов. Първо се измисля цялостната идея и излива основата. След това Ина прави своеобразна „глазура“, следват малките детайли, като парченца „шоколад“ и „боровинки“. Накрая се избира и съдът, в който да се постави свещта.

Засега Дойчева не смята да използва своето хоби с комерсиална цел, въпреки че интерес не липсва. Всекидневно тя получава десетки запитвания на своята страница в социалните мрежи. Към този момент свещите са били предназначени за подаръци на най-близките хора от нейното обкръжение. Тя разказва, че точно във време на пандемия, когато е било истинско предизвикателство да се обикаля по моловете за подаръци, е решила да направи персонални свещи за любимите си хора. А те много  харесали оригиналната идея.

Според Ина „свещолеенето“ може да бъде овладяно от всеки, стига да има амбиция, креативност и щипка талант.

„За мен безопасността и качеството са най-важни. Затова използвам изцяло натурален соев восък, който е напълно безвреден при горене. Залагам на пастелните цветове и  на плодовите аромати, както и на шоколад, карамел, бисквити, ванилия и много други. Старая се например максимално да се доближа до аромата на реалното "Капучино“, разказва тя.

Пандемията и локдауните кара все повече хора да се ориентират към някакво домашно занимание. Ина има увлечение към свещолеенето от доста отдавна, но впечатление й прави, че много хора са започнали да практикуват същото хоби в последно време. Тя смята, че направата на „вкусни свещи“ може да бъде един доста доходоносен бизнес, стига човек да посвети голяма част от времето и енергията си в това. Засега при нея това е просто хоби. Тя намира и допирни точки между работата и в лабораторията и тази с правенето на свещи. И при двете се иска прецизност и точност, както и познания в областта на химията. 

 

Франк Воща

Франк Воща

Сътрудник

Франк Воща е завършил "Журналистика и Връзки с обществеността" в СУ "Св. Климент Охридски". Занимава се професионално с фотография от над 10 години. Работил е в БНТ и редица ПР агенции.   Още

Коментари (1)

Така де Браво

Така де Браво

21.03.2021 | 18:21

А иначе лапа ли свещи или само ги цунка Ко нещо е пандемията Да разбереш и поредния адрес на еврейска шафрантия Фубаво нещо е пандемията Искачат като угоени въшки на челото

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?