1939
Следвайте ни

Крум Савов: Кризата концентрира парите в големите телевизии, качествени колеги са избутани по кабеларки

viber icon

Българският тв бизнес може да бъде разгледан от две посоки. Едната е съдържание, предавания, иновации. Другата е политическата зависимост на медиите.

Световната криза ограничи възможностите за реклама, или по-скоро ги концентрира в най-големите. Това им позволява две неща. Едното - да привличат най-добрите и високоплатени журналисти, макар и по техен критерий. И да купуват по-скъпи продукции. И това прави кръга омагьосан. Защото това вдига рейтинга им. Съответно по-малките и периферни телевизии трябва да свиват бюджети и пада гледаемостта.

Телевизиите залагат на формати, утвърдили се през годините, макар да липсват „Стани Богат“ и „Х Фактор”. А голямата битка като че ли е концентрирана в сутрешните блокове.

Малките като „Евроком“, „7/8” и ТВ1 остават като противоборство, като острови на свободата. На големите им е лесно да привличат гости. Стига едно обаждане и на 99% гостът е готов. При малките е тройно по-трудно.

Водещите журналисти в големите телевизии вземат добри заплати, поне ако ги сравним с българския стандарт. Иначе със западните медии тук изоставаме и като пари, и като свобода. Така големите журналисти си пазят хляба, като се самоцензурират или слушат внимателно продуценти, директори на новини или директно получават политически натиск от властта. И така се превърнаха в рупори, които изкривяват истината.

С годините няколко пъти чуждестранни собственици влизаха в телевизии. Нали съм бил в кухнята и знам -  онези хора ги вълнува само финансов резултат. Ако им излиза и в края на годината си вземат дивидента, много малко ги вълнува политиката на медията. Трябва да стане нещо изключително, за което да скочат ЕС или САЩ. Иначе много важно, че наколенките са сложени на очите, освен на краката.

Затова и непокорни, смели, качествени репортери са избутани в периферни телевизии,  кабеларки, които молят за дарения, за да се издържат. Веднага ще дам пример с ТВ1 с Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, Светла Петрова, Лили Маринкова.

Като бивш спортен журналист съжалявам, че интернет уби тази професия в ефира. Първо, докато дойде ред на новините, събитието вече е отразено в 5 сайта. Второ, жълтото заглавие е по-важно от анализа и коментара.

Конкретно при коментаторите също зверски падна качеството. Едно поколение преди мен, възпитано в комунизма, но на изключително ниво, си отиде по биологически причини. Ние, 60-годишните, отиваме в миманса. Нескромно, но отдолу се получава празнина.

Ще дам пример с „Диеми“-те. Може да слушам 5 различни коментатори зад кадър, но толкова са еднакви в словоред, интонация, изречения, че са станали под калъп. Може да им го изискват, не знам. Но все едно слушам един и същи човек.

И липсва смела позиция не само когато са засегнати интересите на силните на деня в българския футбол. Не се казва: „Това беше засада“, а  „Сега ще видим, чакаме повторение, вие си преценете“. Сакън, да не се разсърди някой.

Признавам, трудно е. Ако много говориш, следва упрек - „този ми наду главата“. Ако малко говориш – „Този за какво са го турили там“. И още, и още. Угодия няма. Но трябва баланс, мярка. На глас, на емоция. Нито да си умрял, нито да крещиш 7 минути на гол - все едно си мексиканец.

Ето, ще дам и положителен пример. Изключително ми е приятно да слушам Никола Ибришимов. Великолепен е! Балансирано, интелигентно, с разбиране на играта, ненатрапчиво. С интервалите, с емоциите. Пълни ми душата. Никола ми е по-интересен от мача понякога. Давам му 9 по десетобалната система.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

хахаха

хахаха

16.10.2021 | 15:53

Смешен става- гони го менопаузата и пенсията, които не му се връзват с младата жена и егото. Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, Светла Петрова, Лили Маринкова- точно тези ли! Баш лиз@чките!

Отговори
7 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?