2374

Короната - символ на превъзходство и висше достойнство

Автор: Цветелина Атанасова

Впечатляваща корона, видяна от целия свят, съпроводи британската кралица Елизабет ll в последния ѝ път.  Това изумително ювелирно произведение бе поставено върху ковчега на починалия британски монарх през всички дни на поклонението пред тленните ѝ останки, по време на държавното погребение в Уестминстърското абатство, на траурната процесия из Лондон. Короната бе свалена от ковчега едва на ритуала в параклиса „Сейнт Джордж” в Уиндзор.

Тази имперска корона монархът носи по най-тържествени поводи. Тя е с вградени в нея 2868 диаманта, 273 перли, 17 сапфира, 11 изумруда и 5 рубина. Имперската държавна корона е създадена през 1937 г. за бащата на кралицата - крал Джордж Шести, и тежи 1,06 килограма.

Според хералдиката короната представлява скъпоценен накит за глава с форма на венец, който се носи от монарх като символ на властта. Названието идва от лат. corona - „вeнeц”.

Това е един от най-изразителните символи в хералдиката, иконографията и религиозните изображения. Тя е проникнала във всички сфери на живота, като е любим аксесоар както на духовниците, така и на кралете.

В различните традиции и култури короната почти винаги означава едно и също нещо. Символ е на върховната власт, независимо дали е монархическа, или най-високото ниво във всяка друга йерархия.

Произходът на този символ и, разбира се, на самата корона, идва от древен венец, знак за слава и чест, и от диадемите - временни украшения за глава на жреците от Месопотамия, Египет и Близкия изток.

Първо се появява лавровият венец

В гръцката митология Аполон е изобразяван с лавров венец на главата. Носен е и от победителите в спортни игри, както и по време на поетични срещи. В Рим е символ на военна победа - лавров венец може да се види на главата на успешен командир по време на триумф.

След това идва диадемата

Диадемата е вид корона, специална декоративна лента, носена от източните монарси. Първоначално тази дума се използва за обозначаване на бродирана копринена лента, която завършва с възел и две ивици с ресни, които често падат върху раменете. Тя обгражда главата на краля, обозначавайки неговата сила. Някои от най-ранните примери за подобни видове корони могат да бъдат намерени в Древен Египет, от обикновен плат до по-богато украсени метални, както и в Егейския свят, по-късно възприети от римските императори.

Не е просто украшение, а символ на власт

Човек, който е заемал най-високото стъпало в определена йерархия, винаги е трябвало да демонстрира това по някакъв начин. Короната и подобното на нея облекло легитимират владетеля в качеството му на свръхчовешко същество, свързано с един по-висш свят.

Различни украси за глава под формата на орнаменти от пера, маски с рога и други подобни се срещат сред народите на неписмената култура, но короните под формата на обръч са символи на царската власт.

Тук има един важен момент. Венецът, изтъкан от растения и действащ като образ на временно възвисяване, например победа в спортно състезание или битка, съответства на кратката продължителност на живота на растението, докато короната изразява превъзходство извън границите на времето. Венецът е образ на преходна слава, а короната - на непреходно величие.

Императорска корона

В Средновековна Европа се срещали различни видове корони, всяка от които е имала свое традиционно значение. Най-значимата е императорската корона, която се състои от диадема, образувана от осем свързани златни пластини и горна дъга, разделена на осем полукръга. Така освен пръстеновидната форма, която символизира безкрайността на кръга, е намесено и числото осем, което се свързва с вечен живот.

Интересно е, че в източноазиатската символика корона, украсена под формата на цвете, означава постигане на висока степен на развитие, издигане на духовния елемент над материалния.

Желязната корона

Желязната корона (на лат. Corona Ferrea) е може би един от най-старите християнски кралски знаци. Изработена е в началото на Средновековието и е носена от Константин I. Желязната корона е наречена така, защото има широка един сантиметър лента вътре, за която се твърди, че е изсечена от гвоздея, използван при разпването на Иисус. Външният обръч на короната се състои от шест сегмента от изсечено злато, частично покрити с емайл, свързани с бримки. Инкрустиран е с 22 скъпоценни камъка, които се открояват под формата на кръстове и цветя. Съхранява се в катедралата в Монца, близо до Милано.

Короната на Свети Едуард

Тази корона е носена от покойната Елизабет II веднъж в живота ѝ. Символът се използва от 1661 г. само за коронацията на английските монарси. И не е чудно: носенето ѝ в ежедневието буквално е трудна работа. Теглото на короната е 2,23 кг. Елизабет II споделя впечатленията си от церемонията в интервю за BBC: „Не можеш да сведеш глава, за да погледнеш текста на речта, трябва да я задържиш. Защото ако го направиш, вратът ти ще се счупи и короната ще падне”.

Казват, че преди коронацията Елизабет е „репетирала” дълго време, като четяла вестници и дори пиела чай с короната, за да свикне с теглото ѝ. Короната е изработена от масивно злато и е украсена с 444 скъпоценни камъка. Тя била толкова уникална, че само кралицата, архиепископът на Кентърбъри и специален бижутер можели да се докоснат до нея.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Рицар Джедай

Рицар Джедай

24.09.2022 | 18:54

Кралицата умря, да живее английската Марица !

Отговори
3 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?