71

Коя му помогна - принцеса Даяна или Камила? Крал Чарлз III удари в земята Елизабет II след смъртта й

Във всичко има пръст покойната му бивша съпруга принцеса Даяна. Личното богатство на британския монарх вече възлиза на 770 милиона долара.

 

Крал Чарлз III измести майка си по богатство. Монархът може да се похвали със значително състояние, на което всеки би завидял. 

Класация на таблоида Sunday Times разкри с точност какви са финансите му и изчисли, че кралят е ударил буквално шамар на майка си, като само две години, след като е взел короната, вече може да се похвали с повече пари в сметката си, отколкото тя. 

Парите си обаче оказва се Чарлз III не е натрупал само заради майка си. Във всичко пръст има дори покойната му бивша съпруга принцеса Даяна. 

Ето за какво говорим.

Крал Чарлз III вече е по-богат от майка си, покойната кралица Елизабет. Според списък на таблоида Sunday Times за най-богатите хора за 2024 г., личното богатство на британския монарх възлиза на 770 млн. долара, което го прави 258-ия най-заможен човек във Великобритания.

Бивш негов помощник е заявил пред изданието, че кралят е възстановил богатството си след развода си с принцеса Даяна през 1996 г., като е спестил печалбите, които е получил от херцогство Корнуол. "Той започна да прибира парите от херцогството", коментира запознатият придворен. "Тук не става дума за огромни суми - няколко десетки милиона, не повече. Появиха се предположения и че Камила е внесла доста пари в тяхната връзка, но това наистина не е вярно".

Херцогство Корнуол е имение на стойност 1 милиард долара, което включва земя, ферми, къщи и други активи. Херцогството отдава под наем и търговски имоти в Лондон, Милтън Кийнс и Корнуол. То генерира доходи, които подпомагат принца на Уелс, неговото семейство и благотворителните му дейности.

Принц Уилям наследи имението от баща си, след смъртта на кралица Елизабет през септември 2022 г. Според The Sunday Times Чарлз е увеличил годишната печалба на херцогството с 42,6% до над 31 млн. долара между 2011 и 2022 г., а той е получил над 268 долара от херцогството между 2012 и 2022 г.

В същото време изданието посочва имението Сандрингам в Норфолк и замъка Балморал в Шотландия като най-ценните активи на крал Чарлз, като стойността на първокласните земеделски земи около Сандрингам се оценява на над 360 милиона долара. Монархът притежава и други имоти, сред които имение в Глостършир и в Уелс.

Истинското богатство на британските кралски особи е изключително трудно да бъде изчислено, тъй като стойността на личните им бижута, подаръци и други предмети не е известна, а те притежават и една от най-големите колекции от произведения на изкуството в света.

Чарлз получава всяка година суверенна субсидия от правителството на Обединеното кралство, финансирана от данъкоплатците, за да покрие разходите за официални задължения и за поддръжка на домовете, включително Бъкингамския дворец, пише jenata.blitz.bg. 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?