46

Колко може да издържи човек без вода?

Човешкото тяло е сложна енергийна система, която изисква енергия, за да функционира и следователно „горивото“, което ще я произвежда. Тези източници на енергия са храната и водата. С помощта на последното се активират всички най-важни процеси в тялото, пише actualno.com.

Човек изпитва чувство на глад и жажда на приблизително равни интервали - след 3-4 часа. Това е при условие, че той не води активен начин на живот и е в обичайния температурен режим. Колко хора смятате, че могат да живеят без храна и вода? И има ли "уникални", които биха могли да живеят без вода повече от 5-10 и дори повече дни?

Според научни изследвания човек може да живее без храна и да се чувства нормално около 8-10 дни. Тези цифри обаче са много произволни, тъй като има по-модерни методи за лечение на глад, при които хората не могат да ядат в продължение на 15-30 дни без никакви смущения в тялото.

Що се отнася до водата, тези срокове са много по-кратки. При обичайния ритъм на живот и обичайния температурен режим, остра нужда от течност възниква в рамките на 3-4 дни.

 

Има ли други примери?

Историята познава факти, когато хората са били без течности за много по-дълъг период от 3-4 дни. Така например през 1947 г. в град Фрунзе лекарите успяват да спасят 53-годишен мъж, който е бил без течност в продължение на 20 дни. Мъжът е бил дълго време в безсъзнание, но лекарите са успели да го върнат към живота.

Известен е и друг случай, когато след земетресението в Мексико през 1985 г. 9-годишно момче прекарва 13 дни под развалините, без да пие вода и да яде. Когато спасителите успели да разглобят отломките и да стигнат до момчето, то вече било в безсъзнание. За щастие лекарите успяват да спасят детето и още на следващия ден то можело да се движи и говори самостоятелно.

 

Друг случай от преди не толкова отдавна - през 2006 г. в Япония. Непредвидена ситуация се случи с японски пенсионер, който, излязъл на кратка разходка в планината, се изгуби. Спасителите успели да намерят пенсионера едва на 24-ия ден и също в безсъзнание. В същото време по време на спасяването, телесната температура на мъжа е била само 22 градуса.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

05.08.2022 | 01:27

ВОДАТА е необходимост

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?