Казарма стресна “Златна Тракия” в Босна

Военна казарма стресна танцьорите от ансамбъл “Златна Тракия” при пристигането им в босненския град Дервента. Оказало се, че общежитието, в което трябвало  да бъдат настанени хасковлиите - участници във фолклорния фестивал, се намирало на територията на действащо поделение.

Бяхме притеснени, че ще бъдем в ед3на сграда с войници и ще заобикаляме танкове и бетеери по двора. Освен това ни връчиха план на казармата, с указания къде не бива да се ходи, каза след завръщането на групата в България художественият ръководител Златка Тимонова. След категоричния є отказ децата да останат там, организаторите на феста спешно ги настанили по домовете на танцьори от ансамбъла на домакините - “Босиляк”.

В кореспонденцията домакините ни бяха предложили два варианта - по семействата и в общежитие. Ние избрахме втория, за да сме всички заедно, като не предполагахме, че сградата ще е в двора на казарма. След този фаул в началото всичко мина по мед и масло и останахме доволни - предоволни, поясни Тимонова. Военните условия не стреснали единствено състава на Литва, които останали в поделението, стана ясно още.

“Златните тракийци” показаха богатството на българския фолклор в дефилета и концерти в три босненски града - Дервента, Шамац и Брод. Едната от проявите е била благотворителна, като парите от продадените билети са предоставени на инвалиди и пострадали от войната. Допреди десетина години там все още са отеквали куршуми и гранати. Местните хора тепърва изграждат наново живота си. Строят се къщи, религиозни храмове, културни центрове. Отношението на кметовете и общините към подобен род прояви и фестивали е много добро, разказа хореографката.

По щастливо съвпадение ръководителите на танцовия състав в Дервента - Стана и Томо Наградич, се оказали ученици на Тимонова. През 1991 г. хасковлийката, заедно с друга българка, води обучителен курс по методика в университета в Нови Сад и съпрузите са сред хореографите, които попиват знания от специалистите. Освен възроденото старо познанство, танцьорите положили основите на множество нови приятелства, облагодетелствани от близостта на езиците.
Искаме да ги поканим на фестивала на етносите в Минерални бани. Ще се радваме, ако ни върнат визитата, каза още Златка Тимонова.

За спомен от казармата

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?