46
Следвайте ни

Карираната риза - универсална дреха за свободолюбиви дами СНИМКИ

viber icon

Ако проявим въображение, с различни аксесоари и дрехи можем да постигнем съвършено нов стил

За мнозина карираната риза е идеалното облекло през есента. Не много претенциозна, но в същото време достатъчно подходяща за ежедневието в офиса. Този тип дреха предлага баланса между издържан стил и свобода.

Обикновено, когато сме свикнали да носим дадена дреха по определен начин, просто забравяме за възможностите да разнообразим външния си вид, без дори да излизаме на шопинг. Това е груба грешка особено при любимата риза с каре, защото тя предполага безброй комбинации. Съчетавайки я с различни аксесоари и дрехи, можем да постигнем съвършено нов стил. Тогава реторично питаме: какъв е смисълът да претъпкваме гардероба си с дрехи, които едва намираме с какво да комбинираме?

Затова, ако сте от практичните дами, карираната риза определено е за вас. Цветът в случая няма значение, особено ако по принцип сте сред почитателите на дънките. При всички положения обаче, ако ще поставяте акцент върху ризата, е хубаво тя да бъде в по-ярки тонове. Убитите цветове в случая няма да имат този ефект, както тези от по-светлата гама. Затова съветваме да избягвате кафеникавите оттенъци. Вярваме, че ризките в топлата гама са най-добрия избор. Зеленикаво и синьо също са опция - особено за дамите със светли очи и блондинките.

Независимо от избора на ризата, комбинациите са безброй. Тук се спираме само на някои идеи, а експериментите могат да родят много добри попадения. Тъй като ризите позволяват лесно прекрояване, те дори и износени винаги могат да получат втори шанс като поли с ластик или рокля без ръкав при по-дългите модели.

Класика в жанра

Добре изгладена вталена риза, която влиза в панталона - тази комбинация е най-широко разпространена в деловите среди, където дрескодът е строг. Затова, когато комбинираме карето с костюм, трябва да бъдем по-деликатни. Грубото каре е по-универсално, но все пак предизвиква асоциации с всекидневието. За по-официални поводи ризата трябва да бъде по-изчистена, а ако е с каре, да внимаваме какви послания носи.

За по-ежедневни поводи спокойно можем да загащим ризката в дънки. Тези с по-висока талия ще подчертаят изваяната фигура. Добавянето на коланче ще засили допълнително ефекта.

Мода и небрежност

Напоследък модата и удобството стават все по-близки. Дизайнерите разчитат на практичността, а новите течения са в услуга на дамите, които живеят смело и не се измъчват с излишни стереотипи. Много от нас вече забравиха за високите токчета и откриха, че кецовете също са вариант дори и в дните, когато сме с рокля.

При ризите чак такава метаморфоза няма, но определено небрежните комбинации отново са актуални. След като модата от 90-те отмина, сега те пак се носят извън дънките, а понякога и разкопчани върху памучна тениска. Този стил позволява дори да вземем назаем ризата на гаджето и да навием ръкавите.

С въображение при избора

Ризата е от онези дрехи, които се свързват дълбоко с традиционализма при модата. Както казахме обаче, този тип дреха предразполага към експерименти. Най-простото, което можем да направим, за да освежим вида си, е да навием ризата леко нагоре до нивото на талията и да завържем на възел краищата й точно под копчетата. За да не стои като топка, можем да прекараме единия край през отвора между последните две копчета. Тази идея е подходяща за по-неофициални събития, където фриволният външен вид не би бил осъждан. Най-добре се комбинира с дънки с висока талия и чанта през рамо.

Внимавайте за грешки

Карето може да се съчетае с друго каре само ако са еднакви. Да се съчетават две различни карета си е направо престъпление. Така фокусът в тоалета лесно се губи. Същото важи за съчетанията между карето и райето. Двете шарки просто се бият за внимание и желаният контраст не се получава.

Друга груба грешка е съчетаването на карето с по-груби бижута. Това не е необходимо, тъй като самото каре действа като магнит за погледа. Поради тази причина по-грубите аксесоари изглеждат излишни. Това обаче не се отнася за нежните бижута, които деликатно проблясват на шията.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?