Следвайте ни

Как се разваля черна магия: Африкански шамани учат Зара да гони зли духове

viber icon

Зара Атанасова е единствената българка, избрана от шаманите да премине обучение за сангома. След като то приключи, нашето момиче ще има право да лекува, да гони зли духове, които обсебват хората, и да разваля черна магия в България. В момента Атанасова е в Африка, а обучението й ще продължи 2 месеца.

Преди да я изберат за сангома, подложили Зара на изпитание. Нейната учителка се допитала до висшите сили дали тя е достойна за тази титла. В Африка

сангомите притежават удостоверения и разрешителни,

тъй като са най-уважавани хора сред цялото местно население. Дори най-страшните племена, след като видят сангома, им се покланят и започват да им ръкопляскат в знак на уважение. Разпознават ги по специална гривна, която носят на ръката си.

Друг интересен факт за сангомите е, че те нямат право да бъдат пипани от чужди хора, освен от съпруга, децата и роднините си. Смята се, че след като се докоснат до непознати, отнемат тяхната негативна енергия и силата им спада.

Сангома няма право да бъде интимна с повече от един мъж до края на живота си

Тя трябва да бъде близка само с този, който ще стане неин съпруг. Шаманите вярват, че ако сангома прави секс с повече партньори, ще й повлияят лошите им енергии и семейни проклятия.

След пристигането си в Африка Зара е подложена на множество изпитания. Озовава се в най-страшната държава. Всички си лягат в 6 вечерта. Няма улично осветление и е супер опасно. Момичето обаче е готово на всичко, за да продължи обучението си.

„Ролята на сангомите е разнообразна и те могат да бъдат разделени на две основни категории, които не са строго разграничени. Основният вид сангоми са наследствени гадатели, които общуват с предците, като обикновено изпадат в транс, за да предскажат бъдещето. Вторият тип сангоми са знахари, които използват традиционни методи, за да лекуват болните, и не са спохождани от предците. Но тези граници в много случаи са размити, тъй като

наследствените гадатели често са и знахари

и се съветват с предците за напътствия при лекуването“, обяснява Зара.

По думите й начинаещите сангоми трябва да издържат на „посветителската болест“. Това дава знак, че предците или духовете на починалите са ги посветили в занаята си. Връзката между начинаещия и предците се засилва през възстановителния период от болестта и човекът приема нова идентичност и роля в живота.

Наследствената връзка е изключително важна за леченията и тълкуванията, които ще направят сангомите, тъй като според вярванията предците са пратеници на по-висшата сила - „върховното същество“, и играят роля на връзка между божеството и човека. Сангомите от своя страна стават „говорители“ на оракулите и изпълняват техните инструкции по почти същия начин, както сибилите от римски времена предават пророчествата на Аполон, разказва Зара.

 

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Не наследяваме земята от предците си, вземаме я назаем от децата си.

Не наследяваме земята от предците си, вземаме я назаем от децата си.

01.05.2021 | 16:23

В Африка няма жени шамани. Самотните дами посещават континента за $екс екскурзии. Шаманите лекуват самота.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?