2374

Как са били опитомени кучетата и още факти за най-верните домашни любимци

Още преди около 12 000–15 000 години кроманьонци опитомявали кучета. Оттогава до днес собствениците на тези домашни любимци не спират да твърдят, че рошавите животни ги разбират от първата дума и постоянно ги изненадват със своите способности и интелигентност.

За да разберете още по-добре своите четириноги приятели, ще помогнат няколко интересни факти за тях - съществата, чиято лоялност и признателност са заложени през вековете на еволюцията.

Кучета от горния палеолит до наши дни

Кога са били опитомени кучетата?

Въз основа на някои  проучвания върху пещерни рисунки и археологически находки учените стигат до извода, че първите кучета са били опитомени по време на горната (късната) палеолитна ера в много отдавна, още в началото на човешката история.

Древните хора използвали кучетата не само като другари и помощници, но и като част от менюто си в периодите на глад.

Влиянието на куче върху човек

Потиснатите диви инстинкти на новите четириноги жители на човешките селища са променили тактиката за ловуване на кроманьонците. Имитирайки кучета, хората са започнали да практикуват ловуването за трофеи.

Ролята на кучетата не се ограничаваше само до ловуването. През XIV век пр.н.е. е. по време на египетско-сирийските войни, безстрашните кучета не напускат колесницата на Тутанкамон и яростно атакуват вражеските войски.

Китайските императори криели в широките си дрехи кучета от породата пекинез кимоно. Ако недоброжелател се осмели да вдигне ръка към господаря, смелият пазач се появявал от някоя гънка на облеклото и захапвал нападателя.

През 1748 г. шведският лекар и натуралист Карл Линей определи кучето като отделен биологичен вид.

Колко породи кучета има в света?

Към 2017 г. Международната федерация на кинолозите наброява около 400 официално признати породи.

Въпреки че дебатът за най-старата порода не е спрял и до днес, генетиката е твърдо убедена, че първенството принадлежи на кучетата от породите Самоед, Салуки (Персийска хрътка), Сибирско хъски и Басенджи.

Колко са кучета в света?

Според статистиката, днес броят на домашните любимци в Европа надхвърля 43 милиона.

Любовта на съвременните обитатели на планетата към кучетата понякога граничи с абсурда. Така през 2014 г. куче на име Дюк беше избрано за кмет на мъничкото американско градче Корморант.

Сетивните органи, емоциите и интелигентността

Възприятието на кучето за света е коренно различно от човешкото. Със 150 милиона обонятелни рецептори в носа си четирикраки домашни любимци усещат миризми, за които хората дори не подозират. Слухът на животните е добре развит: те приемат звуци, издавани от източник, отдалечен на разстояние 40 м, и ултразвукови вълни. Обхватът на честотите, чути от кучето, достига до 40 000 Hz.

По-слабо развито при кучетата е зрението, което не играе основна роля в живота на животните. Възрастно куче е в състояние да види собственика само от разстояние 40 м. На тетраподите липсва многоцветна визия на света: те разпознават само бели, жълти, сиви и сини тонове. Но природата е надарила четирикракия приятел на човека с великолепно нощно виждане, което му позволява да се ориентирате в пълна тъмнина.

Ето още някои любопитни факти:

- Очната ябълка на кучетата е тройно защитена - имат горната, долната и скритата странична мигаща мембрана във вътрешния ъгъл на окото.

- Носът е визитна картичка на кучето. Подобно на отпечатъка на човешки пръст, формата на кучешкия нос е уникална.

- Познавайки способността на животните да възприемат високи честоти, Пол Маккартни завърши песента „A Day in Life“ с ултразвукова свирка, неразличима от човешкото ухо, която Марта, любимият бобтейл на музиканта, можеше да чуе.

- Емпатията е характерна за четирикраките (проявление на съчувствие и разбиране на емоциите на другите хора), Кучетата усещат промените в настроението на собствениците и улавят и най-малките промени в тембъра на гласа. Домашните любимци за запознати и с ревността.

- Размахването на опашката не винаги е израз на радост. Наклонявайки опашката вляво, кучето "бие" аларма за опасност към близките си.

- Ако спящо куче потрепва, лапи или хленчи, тогава то сънува.

- Животните често изразяват емоциите си, като лаят. Изключение прави мълчанието в кучешкия свят, характерно за представители на породата Басенджи. Поради структурните особености на ларинкса, тези кучета могат само да хъркат, да ръмжат и да вият.

- Кучешката интелигентност е като ума на 2-годишно дете. Те са в състояние да овладеят 165-300 думи, команди и жестове. Породата Border Collie е призната за най-умна. Кучетата от тази порода запомнят имената на хората, разбират дълги фрази и броят до пет.

Кучешки записи

На страниците на "Книгата на рекордите на Гинес" фигурират не само впечатляващи човешки постижения. Кучетата също са герои на Гинес, постигнали успех, благодарение на уникалните си физически данни или изключителни способности.

Най-високото куче в света

Височината до холката от 111,8 см беше притежание на великия датчанин на име Зевс, който почина през 2014 г.

Най-тежкото куче в света

Най-тежкото куче е английският мастиф Зорба. Гигантът тежи 156 кг.

Чихуахуа чудото Мили стана най-малкият приятел на човек, чийто ръст е 9,65 см, а теглото ѝ е едва 400 гр. Господарката й твърди, че като кученце бебето се побира в супена лъжица.

Австралийско женско овчарско куче, родено през 1910 г., е с признат измежду кучешкия свят с най-дългия черен дроб. Умира през 1939 г., след като е живяла 29,5 години. До последните дни животното обслужвало своя господар, пазейки повереното му стадо овце.

Титлата на най-бързото куче бе дадена на Хрътка, характеризираща се с стройно тяло с удължена форма, здрави лапи и ниско тегло. Скоростта н четириногия спринтьор достига 68 км / ч.

Свети Бернар Бари, роден през 1800 г., проявява неограничена преданост към поверените му задължения. В търсене на пътешественици, заклещени от бурите, безстрашното животно изкачва хиляди пъти снежните Алпи. Бари спасява над 40 живота. През 1899 г. в Париж е издигнат паметник, посветен на смелото куче.

Как е възникнало и развило се приятелството на човек и куче, човек може само да гадае. Известно е обаче едно - от край време четириноги създания служат вярно на господарите си, показвайки безкористна любов и неразрушима вярност.

Имайте това предвид, когато решавате да купите кученце - поемате отговорност за живота на ново същество.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ДРУГАРЯ САТАНА

ДРУГАРЯ САТАНА

19.06.2022 | 08:51

А ЕДНО ГОЛЕМО, АМА НАИСТИНА ГОЛЕМО Г А В Н О БЕШЕ КАЗАЛО - Бабы новых нарожают :) Е ЗАТОВА И ГОЛЕМОТО Г А В Н О ИМА ГОЛЕМ ПАМЕТНИК! :) КАЗАХ ДА СЕ МАХНЕ БЕ, У РОДИ!

Отговори
1 1
ДРУГАРЯ САТАНА

ДРУГАРЯ САТАНА

19.06.2022 | 08:45

КУЧЕТАТА ИМАТ ЕМПАТИЯ, НО 2 КРАКИТЕ У РОДИ НЕМАТ. ЗАТОВА КАНЯТ УКРАИНСКИ БЪЛГАРКИ ДА ИМ РАБОТАТ НА 2 СМЕНИ У ХОТЕЛИТЕ :) И ЗАТОВА МОЖЕ ДА ТЕ ВДИГНАТ У 4:00 ЗА ПАРАШУТНИ СКОКОВЕ, ПА ДА СКАЧАШ У 16:00 :) ТЕ ТОЛКОВА СТЕ ЧОВЕЦИ!

Отговори
1 3

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?