1939

Как японките са толкова слаби без диети? Вижте тайните им трикове

Японките са необясним феномен: те са слаби и изящни като статуетки, а добрата си форма пазят до късна възраст. Каква е тяхната тайна и то без да използват диети?

1. Закуска за отличен старт за деня

Японците закусват обилно и от сърце. Първото хранене се счита за особено важно, защото трябва да зареди организма с енергия за дългия ден, който предстои. Типичните съставки на японската закуска са: зелен чай, купичка ориз, супа с тофу-сирене, малък омлет и парче сьомга.

Повечето европейци за разлика от жителите на страната на изгряващото слънце пренебрегват закуската. Независимо дали става дума за интелектуален или физически труд, ние се нуждаем от въглехидрати като двигател за нашата активност през деня, пише rozali.com. Най-подходящите продукти, чрез които можем да си доставим тези елементи, са хляб, ориз, картофи и мюсли.

Тези, които отиват с празен стомах на работа и изпиват няколко чаши кафе, ненужно отслабват организма си. По-добре е да станем половин час по-рано и да подарим на тялото си една питателна и полезна закуска. Например биомюсли с мляко и пресни плодове. Ако сте прекалено сънени, за да дъвчете, може да закусите с плодово мляко или пък да си приготвите мюслито и да го хапнете на работното си място.

 

2. Порцията - малка, но красиво поднесено!

Колкото по-малко ядем, толкова по-бавно остаряваме. Японците следват следното правило: не ядат лакомо и спират да се хранят в момента, в който се заситят на 80%. Научното обяснение е просто – колкото по-малко храна поемаме, толкова по-малко свободни радикали и оксиданти се отделят при процеса на храносмилане. А те все пак са отговорни за стареенето на нашите клетки. Затова в Япония порциите са от 30 до 50% по-малки в сравнение с тези в Европа. Препълнените чинии се считат за отблъскващи. Разбира се, освен количеството е важно и качеството на храната, свежестта й и хранителната й стойност.

Цветът и структурата на продуктите трябва да въздействат максимално на сетивата. При японците всяка от съставките се приготвя поотделно и преди да бъдат сервирани, се декорират изключително старателно.


3. Суши – най-нашумялата и здравословна японска храна

Малките рибни хапки покориха света през последните години. Където и да отидем - в Мюнхен, в Москва, в Ню Йорк или в Мадрид – навсякъде можем да видим огромно разнообразие от суши ресторанти. Въпреки това не можем да се сравняваме с японците: те консумират пет пъти повече риба в сравнение с европейците и, разбира се, това е огромен плюс за здравето им. Рибата е богата на Омега 3 мастни киселини, които стимулират производството на серотонин в мозъка – субстанция, която спомага за психическото ни равновесие. Освен това серотонинът блокира възпаленията, характерни за голям брой заболявания – ревматизъм, артрит, колит.

4. Зеленото е здраве!

Националната напитка на японците е зеленият чай. Той предпазва от рак и сърдечни заболявания, подобрява функцията на бъбреците, регулира мазнините в кръвта, успокоява възпалителни процеси и стабилизира психиката. Затова започвайте деня си с чаша зелен чай!

 

5. Повече движение в ежедневието

Човек трябва да се движи задължително по 60 мин на ден. Това включва всички видове движения – от умерени до интензивни.
Жителите на страната на изгряващото слънце ходят много по-дълго пеша, карат колело и изкачват стълби вместо да ползват асансьори, или да пътуват постоянно с автомобилите си.

Да се движите не изисква много усилия! Ако времето е хубаво, вземете колелото си и идете с него на работа. Или пък слезте една спирка по-рано от автобуса и извървете остатъка от пътя пеша! Обърнете гръб на асансьорите и ескалаторите. Най-добре е да не прекарвате обедната си почивка, седейки и мързелувайки – по-добре се разходете на чист въздух!


6.  Постигане на баланс между работата и свободно време

Известно е, че японците работят до късна възраст. И се подготвят внимателно и грижливо за времето, когато ще се отдадат на заслужена почивка. Те поддържат съвсем съзнателно активни социални контакти и така получават своето "икигай", смисъл на живота – най-добрата защита срещу самотата и депресиите. С напредването на възрастта човек става по-зрял и това му дава възможност да разпознава истинските житейски ценности. Една от тях е постигането на баланс между работата и свободно време, хармония между служебни ангажименти и личен живот.
Този, който успее още в рамките на активния си трудов живот да постигне това равновесие, по-късно, когато се пенсионира, няма да среща никакви трудности да се наслаждава на свободното си време.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Léa2022

Léa2022

12.08.2022 | 04:46

Търсите заем, за да възобновите дейността си, или да реализирате проект, или да закупите апартамент, транспортно средство или друго. Отпускам заеми от 3000 лв. до 500 000 лв. с лихва 2% на всеки, който има възможност да изплати заема вярно. Давам кредит само на сериозни хора, които имат печеливши проекти. моля свържете се с мен на лични за повече информация: Émail : [email protected] Émail : [email protected]

Отговори
0 1

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?