Следвайте ни

Как да сварим великденските яйца, за да няма нито едно счупено

viber icon

Великден е един от най-обичаните и чакани празници заради вярата за светло бъдеще и забавните традиции като боядисване на яйца. Всяка домакиня обаче знае, че често възниква проблем при варенето и резултатът е много счупени яйца. Има няколко хитринки, които да използвате, за да се радвате на здрави яйца и те са:

Първото, което трябва да направите е да извадите яйцата от хладилника 2 часа преди да ги варите! Ако са студени и веднага ги сложите във водата със сигурност много от тях ще се спукат, но ако ги оставите да изравнят температурата си с тази в кухнята и тогава ги варите, повечето от тях ще стават за боядисване след това.

Залейте със студена вода! Знаем, че е по-добре и става по-бързо ако сипете гореща вода от чешмата, тя завира по-бързо. Но ако искате да имате здрави яйца е по-добре водата да е студена. Тя трябва да достига до около един сантиметър над яйцата. Директното им поставяне от хладилника в тенджерата с топла вода, в повечето случаи причинява напуквания. Важно е също при поставянето в съда, в който ще варите, просто да ги положите на дъното, без да ги пускате рязко и отвисоко, нищо, че отдолу има вода, която ще омекоти удара.

Не прекалявайте с яйцата! Всеки иска да свари всичките яйца наведнъж, но това не е добра идея. При самото варене яйцата се местят и подскачат, и могат неволно да счупят някой съсед, така че оставете малко пространство между тях. Също е добре съдът да не е прекалено голям.

Добавете оцет или сол! Най-доброто превантивно средство против напукване на яйца е оцетът. Сложете и няколко супени лъжици в тенджерата преди да е завряла водата. Добавянето на сол пък няма да позволи на част от белтъка да изтече, ако случайно някое от яйцата се спука.

Варете за 5-6 минути! Това е оптималното време за което яйцата хем ще се сварят идеално, хем няма да се варят прекалено, че черупката им да стане мека. Важно е обаче да знаете, че като казваме варите за 5-6 минути, това време се засича от момента в който водата заври.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?