Следвайте ни

Как да си направим сами цветя с кокедама

viber icon

Красиви въздушни цветя и артистични зелени топки, традиционни за японската култура, можете да си направите сами в няколко прости стъпки. Кокедама е старо японско изкуство за отглеждане на цветя без саксии, което намира все по-широко приложение в декорацията на дома. При него коренът на цветето се обвива в зелен мъх, който играе ролята на саксия. 

По-голямата част от материалите и инструментите, необходими за направата на кокедама, вече се намират във вашата градина или в най-лошия случай могат да се открият в близкия цветарски или хоби магазин. За започване на проекта ви ще ви бъдат необходими: торф или глинеста почва; почва за бонзай; коноп, лико или корда; стайни растения, които трябва да бъдат пропорционални на височината на топката, която ще създавате.

Първата стъпка в изработването на вашата кокедама е подготвянето на почвата, което става чрез смесване на двете почви в съотношение 50:50. С помощта на ръкавиците смесете двете почви, като постепенно доливате вода, за да получите хубава еднородна лепкава глинена смес, от която да формирате своята топка пръст за засаждане.

След подготвяне на топката е необходимо да изберете растение, което ще засаждате. Изключително важно е топката пръст да е с достатъчно добра влажност, както и растението да бъде подходящо. Него поставяте в центъра на изработената от вас топка от пръст.  

Следващата стъпка е да обвиете своята топка пръст с предварително осигурения мъх. Можете да направите това за ориентир, който след това ще използвате при същинското завързване с конопа или кордата във финалната част от подготовката на кокедамата. 

Последният етап от направата на кокедама е свързан с това да завържете парчето мъх за почвата. Трябва да направите това така, че да покриете цялата видима пръст. Ако желаете, можете да намокрите леко мъха в топла вода, но дори и да не го направите, той ще попие водата от почвата. Ако желаете да направите кокедамата висяща, оставете предварително достатъчно дълга връзка за закачане и започнете от горния край на топката. Смело пристегнете с няколко пласта коноп и оформете допълнително вашата артистична зелена саксия. 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай