1553

Как да се справим със стреса

Правилното управление на вътрешните ресурси - психологически и физически - може да помогне на човек да се справи с всеки стрес, дори с най-тежките клинични депресии, съветват психолози, пише dariknews.bg.

"Физическите ресурси са всички онези неща, които подобряват благосъстоянието ни: качествен сън, здравословна диета, умерена физическа активност, внимание към здравето, умения за самоконтрол", се казва в доклада "Как да се справим със стреса", разработен от психолозите от руската група EMERCOM.

Психологическите ресурси се основават на общуването, хобитата, емоционалната и личностната зрялост и професионалните успехи.

От друга страна, моралният ресурс е способността да се отговори на въпроса "Защо?".

Стратегиите за "запазване" и "умножаване" позволяват тези ресурси да бъдат умело управлявани.

Първата включва способността да се избягват стресови ситуации, да се разрешават своевременно конфликти и да не се реагира твърде емоционално на неприятности.

Втората стратегия помага да се прецени какво ще позволи на човека да придобие физическа и емоционална сила и да не пренебрегва тези дейности.

"Най-добри резултати се получават при едновременното използване на двете стратегии", обобщават учените.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Мюмюн джаксан

Мюмюн джаксан

02.07.2022 | 10:13

Идиния начин да са справи човек сас стреса е кат почни да шора. Бира, водки, вискита, куняци, мастики, ракиа-кот хвани. Ама ни става тъй. Другиа начин е да почни да спуртува ...вятар рабута, мързела е по силен. Третиа начин е кат брамчи насам натам-демек: муре, планини, пуляни, хендеци! Ама и туй не е хараби, ша ходи кат въртоглав/а и полза никаква. Затуй......ето ко требе да прай стресирания/стресираната- зема идна две седмици отпуска и газ към някуе селу! Ако има пузнати, дет бачкат вав увцеферма, кравеферма или дет гледат хайванчита, ощи по дубре. Почва да бачка-да рине на гуситата или кот там животни има, да ги дои, пасе, да са научи да прай кисело мляко ут току що издоено прясну, сирене да прай, кашкавал,извара. Да ходи да коси по баирите сено за атовете и магаритата, да събира ут бостана дини и папеши, да пулива кукуруза, да прай думашен бял ляб, да ходи до хоремага да купува мента и мастика вечер да шора сас кумшийти, да прай конушмак (демек-седянка) сас бабите по сокацити, да кументира куя мума става за женене и коя е уставила мажа си и заминала на гурбет вав джърмането или при ингилизите. Да са научи да прай катми, да вари лютеница и да прай компоти, да пражи кифтета, да чисти риба. Сичкуту туй рабута така ша изгони стреса чи ша са чуствува нов човек. Пък можи и някуй селски ерген/мума да го ареса и......тъй са прай.

Отговори
0 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?