Следвайте ни

Как да пестим електричество в кухнята

viber icon

Кухнята е помещението, около което се завърта целия фокус на дома и семейството (или поне жената) прекарва доста време там. Прочетете няколко съвета как можете да спестите от електричество в кухнята.

1. Икономично пране

Знаете ли, че пералнята е един от най-енергоемките уреди във вашия дом? Не можете без него - това е факт. Единственото нещо, което можете да направите, е да се уверите, че процесът на измиване се извършва възможно най-ефективно по отношение на икономията на енергия.

Правила за енергоспестяване при работа с пералня

По време на работата на пералната машина около 85-90% от енергията се използва само за нагряване на водата. По този начин, чрез понижаване на температурата на водата за измиване, консумацията на енергия може да бъде значително намалена. Ако перете с топла, а не с гореща вода, можете да намалите консумацията на енергия почти 2 пъти, пише actualno.com.

За да сте сигурни, че спадът на температурата не влияе върху качеството на прането, не чакайте, докато дрехите станат „изключително замърсени".

Опитайте се да включите машината само когато е достатъчно пълна, не я използвайте "по дреболии". Съвременните перални машини ви позволяват да избирате специални режими за частично зареждане, което пести енергия.

2. Енергийно ефективно готвене

Има няколко прости начина за пестене на електроенергия при готвене (особено за апартаменти, които имат електрическа печка).

- Винаги използвайте подходящи по размер тенджери и тигани. Тоест, за да изпържите едно яйце относително казано, не е необходимо да слагате огромен тиган на котлона. Разумното използване на съдовете за готвене ще спести енергия.

- При затворен капак водата ще заври по-бързо. По този начин спестявате не само време, но и консумирана електроенергия, свеждайки до минимум "изтичането" на топлина в околната среда.

Не е нужно да сварявате цял чайник, за да си направите чаша чай - това ще бъде загуба. Сварете колкото ви е необходимо. В същото време трябва да се отбележи, че електрическите чайници изразходват много енергия (въпреки че са станали толкова част от живота ни, че домакините не мислят за това).

3. Хладилник и фризер

Разположението на хладилника може да повлияе на неговата енергийна ефективност - това е основно правило. Уверете се, че е защитен от пряка слънчева светлина и не е разположен близо до печката / фурната. Nе забравяйте да оставите няколко сантиметра свободно място зад хладилника за циркулация на въздуха. Не забравяйте да размразявате редовно хладилника, ако е необходимо. Ледът замръзнал по стените, прави фризера по-труден за работа, принуждавайки го да изразходва повече енергия.

Не оставяйте вратите на хладилника отворени дълго време, тъй като студеният въздух „изтича“. И проверете дали изолационното уплътнение по периметъра на вратата не е повредено - "безопасността" на студа също зависи от това.

Не слагайте топла (камо ли гореща) храна в хладилника, тъй като ще отнеме много енергия, за да се охлади. Винаги изчаквайте храната да се охлади, преди да я приберете.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Тъпо

Тъпо

04.08.2021 | 20:12

Безсмислена статия! Това е все едно да обясниш на сляп човек колко е бял снегът. Истината е, че нашите чорбаджии идиоти плащат на работниците си колкото да дойдат утре пак на работа. А осигурявата на мин /за тяхно добро?!/, лъжат държавата... Защо не задължат частния сектор във всяка фирма да има действащ синдикат? Има много идиоти чорбаджии за съд и напараво за трепане!

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?