44
Следвайте ни

Кабо да Рока - ветровитият „край на света“, където земята свършва и започва морето

viber icon

Кабо да Рока, краят на света или както е по-известен – нос в Атлантическия океан, който е и най-западната точка на континентална Европа. Заставайки на ръба, всеки е изпитал чувството, че се намира на края на света, пише vesti.bg. Носът представлява стръмна отвесна скала, издигаща се на 140 метра над бушуващия океан.

Мястото е много ветровито, почти през цялото време на годината, но въпреки това е доста посещавана дестинация. Най-близките градове до нос Кабо да Рока са Синтра и Кашкайш, а столицата Лисабон се намира само на 40 км разстояние.

Въпреки че растителността му е доста оскъдна, мястото наистина е много красиво и заслужава вашето внимание. Гледките, които се откриват, са просто зашеметяващи и някак фотоапаратът не може напълно да улови тяхното величие.

Именно от това място португалските мореплаватели са потегляли на дълги пътешествия в търсене на нови земи и богатства. До началото на XV в. наистина са смятали, че това е краят на света.

Първият морски фар

Освен известна и често посещавана туристическа забележителности, Кабо да Рока има и своята историческа стойност. Именно тук през 1722 г. е построен първият морски фар в Португалия. Фарът е бил реставриран няколко пъти, но в сегашният си вид е още от 1842 г. Той се издига на цели 150 метра над морското ниво, свети с мощност от 1000 вата и осветява океанските вълни на разстояние от 46 км.

„Ледена трева“

Мястото наистина винаги е много ветровито и това, в комбинация с изключително солената почва е причината растителността да е нискостеблена. Най-разпространеното растение тук е „кристалната“ или още „ледената“ трева. Тя е много интересна, защото цъфти в най-различни цветове и придава един наистина приказен вид на мястото.

Тук всеки може да стане откривател

Учените предполагат, че Кабо да Рока е част от вулканичен комплекс, който се разпростира на север и на юг от носа и се нарича „вулканичен комплекс Синтра“. Основните видове скали, които се срещат тук са гранити и сиенити.

Ако и вие искате да се почувствате като истински откриватели, то местните са се погрижили за това. Всеки посетител, разбира се срещу заплащане от порядъка на 5 евро, може да се сдобие с ръчно написан сертификат със своето име, че е посетил най-западната точка на континентална Европа.

„Плажът на мечките“

В близост до нос Кабо да Рока се намира „Плажът на мечките“ - красив плаж, до който се стига трудно, но определено си заслужава. Местните разказват легенда за него, че преди хиляди години, когато Земята все още била покрита с лед, там живяла мечка със своето малко мече. Когато ледът започнал да се топи, Господ казал на всички животни да напуснат бреговете и да се преселят във вътрешността на континента, но мечката отказала, понеже това било родното ѝ място. Именно тогава той я превърнал в голяма стръмна скала, а нейното малко мече в друга, по-малка.

На това ветровито място, освен фара и туристическото бюро, може да посетите и малко кафене и магазинче за сувенири.

Кашкайш

В близост до нос Кабо да Рока се намира едно очарователно градче – Кашкайш. То е известно с красивите и плажове и спокойната си атмосфера. Някога е било малко рибарско селце, докато благородниците не го откриват и не започват лека-полека да го превръщат в топ дестинация за почивка. И днес е един от най-посещаваните португалски курорти.

Тук може да посетите музея на морето, в който са запазени различни автентични експонати, както и фотографии от различни епохи.

„Устата на Ада“

В Кашкайш се намира и прочутото място, с доста зловещо име „Устата на Ада“, място на което огромните морски вълни се разбиват в големи пещери, а звукът е толкова стряскащ, че на всеки му става ясно от къде идва името на местността.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?