Следвайте ни

Изненада! Участниците във "Фермата" влизат в манастир СНИМКА

viber icon

Новият седми сезон на "Фермата" ще се снима на територията на община Годеч. Тази година мисията на най-обичаното риалити е по-специална. Участниците, които вече са избрани, ще получат отговорната задача да реновират запуснатия манастир "Свети Арахангел Михаил" в село Шума, пише pik.bg.

Светата обител на намира на 40 километра северозападно от София и на 6 км източно от Годеч. Според местни предания, манастирът е основан още през XI в. Бил е разрушаван от турците, а в последствие - възобновен през XIX век, благодарение на местно момче, получило видение за мястото с останките на стар манастир.

Днешният храм е построен върху основите на по-стара, значително по-голяма църква. Строежът е продължил от 1861 до 1863 г., а освещаването му е направено през 1864 г. По-късно към църквата са изградени други сгради – жилищна и стопански, с което се е обособил манастирът. С решение № 3107 от 18. IX. 1978 г. на Комитета за култура, Шумският манастир е обявен за паметник на културата с художествено значение.

     
С днешна дата обаче "Свети Арахангел Михаил" е в почти окаяно състояние. Църквата е що-годе запазена, но едноетажната жилищна сграда и прилежащите й помощни постройки се нуждаят от сериозна реставрация.

Именно това ще е мисията на участниците във "Фермата". След броени дни - на 1 август те заминават на тримесечно заточение край Годечкото село Шума.

В момента за нуждите на продукцията се асфалтира черния път от махала "Рекето" до манастира.

Миналата есен участниците в риалитито, продуцирано от Иван Христов и Андрей Арнаудов, сбъднаха мечтата на фермера Андрей. За тринайсет седмици героите от предаването успяха да превърнат една почти гола поляна в полите на Витоша в кътче, в което да се съхраняват автентични български породи и в което живее българският дух.

Коментари (1)

Otec Ivan

Otec Ivan

14.07.2021 | 21:13

Горкият манастир, ако нравите са като в миналите два-три сезона, ще засрамят и Господ и ще го накарат да затвори пчи...

Отговори
9 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?