44
Следвайте ни

Избраха прилеп за птица на годината в Нова Зеландия

viber icon

Прилеп беше избран за птица на годината в Нова Зеландия. Дългоопашатият прилеп грабна приза, след като за него гласуваха най-много хора в онлайн анкета, съобщава Би Би Си (BBC).

Организаторите на допитването включиха прилепа, един от малкото сухоземни бозайници в страната, за да повишат популярността му като критично застрашен вид.

Но победата подразни някои, като един човек дори коментира, че това е абсурдно. Възмутени любители на птиците пък засипаха с критики социалната мрежа Туитър, наричайки резултатите от анкетата „пълен фарс“ и „манипулирани избори“.

Други обаче видяха в това изключително необходима победа за всички прилепи по света, след две особено предизвикателни години за тези животинки, които бяха и все още са винени за появата на COVID-19.

Но екологичната група Forest and Bird, която организира състезанието всяка година, заяви, че

включването на прилепа не е опит за възстановяване на имиджа му след пандемията от коронавирус.

Говорителят Лора Кион каза в изявление, че „гласуването за прилепите е и гласуване за контрол на хищниците, възстановяване на местообитанията и действия за климата за защита на нашите прилепи и техните пернати съседи!“

Конкурсът „Птица на годината“ се разглежда като начин за повишаване на осведомеността за биоразнообразието и видовете на Нова Зеландия, които са застрашени. В явно нарушение на законите на научната таксономия, Forest and Bird решиха да включат сухоземен бозайник за първи път тази година, заявявайки, че прилепите са изправени пред подобни предизвикателства като птиците.

Дългоопашатият прилеп, известен още като pekapeka-tou-roa, е с размер само на палец и победи нелетящ папагал, за да спечели титлата.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ежко

Ежко

02.11.2021 | 09:16

Не, трябваше да изберат таралеж за птица на годината: "Таралежът е птица упорита, не го ли ритнеш - не полита. ала ритнеш ли го тутакси ще разбереш, че бодлив бил малкият келеш."

Отговори
1 0
Птица на годината е коментатора КУКУ

Птица на годината е коментатора КУКУ

02.11.2021 | 06:03

Конкурсът на Марица

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?