Следвайте ни

Ивайло Пенчев – чешитът милионер, който си търси белята

viber icon

Арогантен, гениален, парвеню (по негово признание), успял, надменен,  пич! Всичко това е вярно написано за Ивайло Пенчев, един от най-богатите българи, който катастрофира със самолет край София тези дни. Но оцеля!

Шефът на няколко компании, сред които най-прочута е „Уолтопия“. Производител на стени за катерене с феноменални резултати - водещ пазарен дял в света, като в повечето страни той надхвърля 50 процента! Сравнимо е това, което правеше Бил Гейтс и „Майкрософт“ в зората на софтуерния бизнес. Оценява още преди две години богатството си на над 200 милиона лева, но мечтите му са други. Е, не са осъществими без яки пари, но и парите не гарантират успех. Но за тях натам в безкрайно интересния живот на предприемача, роден на 10 март 1970 година.

Първите три години

За Ивайло Пенчев първите три години определят характера на човека. Ако е прав, неговите са определени в семейството на учители от Велико Търново. Майка му и баща му дават любов към знанието, но не и охолен живот. Милионерът си спомня как плакал като малък, защото техните нямали пари на шейна „Чук и Гек“. Младите читатели сигурно ще се чудят какво е това, но в онези години това е нещо като „Мерцедесите“ на детските шейни.

Детството е любимият въпрос на Пенчев при интервюта за работа в компаниите му. „Разкажете ми живота си в рамките на 2-3 минути. Най-важното от детството ви досега“, пита винаги ексцентрикът и обяснява в интервю защо, „Въпросът ни е важен най-вече заради детството - искаме да знаем какво е онова, което човек помни от този период и което впоследствие го е формирало като личност. Интересуваме се от семейство, първи хобита, успехи и разочарования през ранното детство и тийнейджърските години, защото те ни дават ценна информация за характера на човека. Доколко е устойчив, доколко е раним, кога се е научил на самостоятелност и отговорност, какви грешки е допускал и какво е научил от тях, съжалява ли за нещо“.

Пенчев завършва физика в Математическата гимназия в родното му Велико Търново. Влюбен е в тази наука, която според него обяснява всичко за Вселената. Оттогава мечтае да полети в Космоса, а пак в ученическите години открива и друга любов - скалното катерене. Едва ли е предполагал, че точно то ще го направи един от най-успешните хора на България.

Бедният студент

Няма изненада, че младият „боляр“ влиза „Физика“ в СУ, където ниже шестиците с лекота. А вярвайте, в онези години това не е хич лесно. Годините обаче са гладни, родителите му нямат повече от 15-20 лева на месец за издръжка. Яде филии с мас и малко чесън за вкус. И Ивайло започва да изкарва сам пари. Кара такси, после с колеги прави играчки Йо-Йо. И така, докато започне бизнес с найлонови торбички на Илиенци.

Подобно на куп други милионери в света, напуска университета далеч преди да завърши. Вече натрупал капитал, отваря цех за торбички край Търново, който лесно може да бъде забелязан и днес на влизане от София в старата ни столица.

Твърди, че е направил всичко сам и с приятели, няма досег с мутри и партийци. Само веднъж се налага да си наеме охрана, тъй като сикаджийски канал за контрабанден внос на торбички го заплашва.

Големият старт

Всичко се преобръща през 1998 година, когато със своя приятел катерач Метин Мусов решават да правят стени. Стартират скромно. „На втората година разбрах, че можем да сме лидери в света“, твърди Пенчев. Тогава вижда стена за катерене, произведена от френска компания, лидер в сектора. Двамата с Метин са категорични, че в България могат да направят нещо по-красиво, по-качествено. И успяват! Сега стените им бият толкова очевидно конкурентите, че „Уолтопия“ не се притеснява да продава с 10 процента по-солена цена.

Заводът в Летница се управлява от Метин. Ивайло ръководи всичко останало от София.

С Ламборгини и по къси гащи в Министерски съвет

Ивайло Пенчев има особен лайфстайл. Често е небрежен и веднъж дори отива по къси гащи на среща в Министерски съвет. Естествено, не го пускат. Два пъти в годината обаче се отдава на скъп шопинг в чужбина. „Като кифла“, казва сам той.

Стилът на хранене определя като „джаста-праста“. Обича добрата кухня, но от казармата му остава навик да яде набързо.

Има един от най-скъпите автопаркове в България. „Купих си Ламборгини Авентадор (б.а. ново струва към милион лева). Повече го гледам. Парвенютата правим такива изцепки“, разказва в друго интервю Пенчев.

Шило в торба не стои

Пенчев е шило, което в торба не стои. Признава, че бившата му жена го приучава все пак да си дава някакви часове или дни на почивка. Понякога толкова му харесва да е някъде, че се замечтава за пенсия, каквато определено може да си позволи и на 50 години. Но бързо се втурва отново в приключенията. „Доскоро подреждах работата на първо място, децата на второ, жените на трето. Сега се стремя да ги обърна - жените на първо, децата на второ и работата на трето, ама това е пожелателно, докъде съм го докарал... трудно е да се каже“, признава чистосърдечно Пенчев.

И не крие, че нещо извънредно може да промени живота му. „Инсулт или нещо отвън“, дава пример Ивайло.

Бизнес верую със сексуален привкус

Ивайло Пенчев признава, че националността му е пречила, докато пробие в световния бизнес. Но постепенно и това е преодоляно.

Милионерът има интерес-но бизнес верую. Със сексуален привкус.

“Успешният бизнес се основава на успешно задоволена потребност у клиентите.

Имате три варианта да постигнете това:

1. Задоволявате не по-до-бре от другите, но по-евтино - демек нито сте хубав, нито умен, нито в секса ви бива, но пък сте непретенциозен и винаги на линия;

2. Задоволявате по-добре от другите - демек по-умен сте, по-хубав или по ви бива в секса;

3. Откривате незадоволена потребност и сте първи задоволители - демек - ‘фащате си девствено гадже.

Избирайте си“, формулира го в свой стил мозъкът на Уолтопия.

За Пенчев еврофондовете трябва да бъдат закрити веднага, защото са предпоставка за корупция. Въобще българинът не вярва много и в ЕС, като дори вижда в пандемията от коронавирус старт на разпада му. Мрази и всички държавни фирми. За него те съществуват, “за да могат чиновниците да крадат“.

Меракът да aшлaдиcaш всяка млада булка

За Пенчев се знае, че има 4 деца от 3 жени. В младите си години може да живее бедно, но явно добре наваксва с времето. Като студент не си пада купонджия. Първата бира опитва на 26 години!!! Напива се за първи път 10 години по-късно! Просто такава му е компанията.

Изявленията му за жените обаче са пиперливи, а мнозина дами ги намират за откровено сексистки. „Пo eднo врeмe хoдих нa пcихoaнaлизa. Тoвa ми пoмoгнa дa oпoзнaя мoтивитe cи. Хoдих 2,5 г. Трябвa 4 г., нo aз cъм нeдиcциплинирaн. Нaпрaвих гo, зaщoтo бях жeнeн, пък влюбeн в eднa другa жeнa. Любoвнaтa мъкa e нaй-тeжкa“, казва Пенчев в интервю и допълва скандално: „Нa вceки мъж нaд 40 гoдини му минaвaт вcякaкви щурoтии - миcли cи, чe мoжe дa упрaвлявa cвeтa. Пoд 40 гoдини пък cи миcлиш дa aшлaдиcaш вcякa млaдa булкa".

Според него да имаш много деца от различни жени е „естествен еволюционен мерак на мъжете”, защото те са „потомци на полигамни тъпанари”.

Има ли заплати от 700 лева и как да си намериш асистентка

Има ли заплати от 700 лева в България? Отговорът е „не“ според Ивайло Пенчев на въпрос на журналист. „Кой работи за 700-800 лева в България“, учудва се той. Почти веднага гръмва колаж във фейсбук с образа на милионера и обява за работа в „Уолтопия“ със заплата 800 лева. Пенчев се извинява, че това била обява за чистачка в завода в Летница. Но си признава грешката в свой неподправен стил: „Искам да се извиня на хората, които съм засегнал - след това интервю събрах много хейт и част от подигравките си ги заслужавам. Съгласен съм, че съм парвеню“, пише той. Гениално извинение!

Не по-малко култови са обявите му във фейсбук, с които си търси асистент. Не крие, че предпочита жените, защото са по-организирани. Една от обявите му гласи: „Търcя cи acиcтeнткa. Cтaрaтa пaк cтaнa дирeктoр“, пише Пенчев и след като изброява куп нетрадиционни изисквания, заключава: „Те aвтoмaтичнo изключвaт дaми c eнвaйърмeнтaлиcткa нacтрoйкa, грийнпийcки, coциaлиcтки, интeлeктуaлки и вcякaкви джъcтиc уoриърки.

Aкo cъщo тaкa мoжe дa прaви зaднo caлтo, дoкaтo oбръщa пaлaчинкa в дълбoк тигaн - дoбрe дoшлo!“, уточнява милионерът. Е, как да не опиташ късмета си, дори преди това да си прочела за ашладисването!

Изцепките му: от гейпарад до дарения

Само за най-големите изцепки на Ивайло Пенчев можем да издадем вестник. Последната я помнят всички - милионерът обяви дарение от апарати за над 200 хиляди лева на Александровска болница, но с условието при нужда там да се лекуват с предимство негови служители. Скандалът набра скорост и Александровска върна дарението, което замина към частни болници.

Войните му с ръководството на София Тех парк, където е офисът на „Уолтопия“, датират от години. При една от тях Пенчев се ядосва, че не му е прекаран кабел за интернет, какъвто му се полага като първи клас инвеститор. И пише във фейсбука си: „Чaкaм ви дa пoдпишeтe eднo cъглacиe зa пуcкaнe нa кaбeл зa интeрнeт дo cгрaдaтa нa Уoлтoпия oт 100 гoдини! Aз oбaчe cи ви знaм, чe cтe cмoтaняци, и рeших caм дa cи cвършa рaбoтaтa. Виe cтe eбacи зaeтитe... Я кaжeтe кoлкo чoвeкa cтe в тoя тeх пaрк упрaвaтa? И кoлкo рaбoтa cвършихтe, oткaк cтe тaм бe, пaрaзити нeдни? Нямa пoлзa oт вac. И ocвeн чe cтe пaрaзити, cтe лeниви. Чудя ce кaкъв рaбoтoдaтeл ви e пoвeрил cтo милиoнa ?!?! Тaкa миcля aз и ce гнeвя, чe зaвиcя oт лeнивa cгaн кaтo вac! Гнeвя ce и чe цeлият нaрoд зaвиcи oт пoдoбни нa вac бeзпoлeзни бeздeйници. И три прикaзки нa вaшия миниcтър: Мoмчeнцe, взeми ce в ръцe“, пише Пенчев по адрес на министър Караниколов. Без грам притеснение!

Сградата на компанията прави Ивайло център на внимание и по доста цветен начин. Той публично изразява подкрепата си за гейпарада. И опъва огромно 21-метрово знаме с дъгата върху фасадата на Уолтопия на „.Цариградско шосе“. Служителите му отиват на „София прайд“ в знак на подкрепа.

Пенчев не прощава и на Комисията за финансов надзор. Поводът, КФН решава, че платформата Окшънайз (Аuxionize), основана от Пенчев, е в нарушения. „НАЙ- СЕТНЕ! ТИЯ ХУБАВЦИ ОТ КФН НАЙ-СЕТНЕ НАПИСАХА ДОКЛАД! ЩО НЕ ГО ПОДПИСА НЯКОЙ ТОЯ ДОКЛАД, БЕ? СРАМ ЛИ ВИ Е? ВИЕ НА ТОЯ ЗАКОН МАЙКАТА МУ ЕБАХТЕ БЕ, ДАМИ И ГОСПОДА!

СЕГА ЩЕ ПРОЧЕТА НАПИСАНОТО ОТ АНОНИМНИЯ ТВОРЕЦ, И ЩЕ ВИ СЕ ОБАДЯ ПАК ПО ФЕЙСБУКА, АНОНИМНИ ХУБАВЦИ НЕДНИ!".

ЦЦЦЦЦ....ОТИВАМ ДА ПИЯ ДВЕ ПИТИЕТА С ПРИЯТЕЛИ, ПЪК УТРЕ ЩЕ ВИДЯ КАКВО ДА ВИ ПРАВЯ. МАМАТА СИ ДЖАСАТЕ, ЕЙ!", беснее във фейсбук Пенчев. Не може да му се отрече, има и дар слово.

Падналият самолет като знак на съдбата

Дали съдбата не му даде отговор с полета, завършил с катастрофа и операция на гръбнака? Трудно може да гадаем, когато става въпрос за такъв чешит. Ивайло не се отказва лесно, а голямата му мечта е да се включи в първите космически полети за туристи.

Любовта към летене е стара и естествено продължение на катеренето, където адреналинът също е на макс.

От години Ивайло управлява делтапланер, мотопланер, накрая изкарва разрешително и за малък самолет. Като този, с който катастрофира в Лесново.

Хора от тези среди го описват като „пич“. Не им се прави на „тежък“, когато се срещат край пистата. 

Пенчев купува един от двата самолета, сглобени от наша фирма в Чехия, разказват летци пред „Марица“. Идеята на роден бизнесмен е да започне производството им в България. Но така и не се осъществява.

Базовата цена на една машина стартира от 60 000 евро и расте с екстрите като при лека кола. „При желание може да се монтира електроника, която стига цена, двойна на двигателя“, дава пример нашият човек.

Какво точно се случва миналата събота на Лесново, ще каже назначената комисия. Ивайло Пенчев се съмнява в повреда.

В средите на авиаторите обаче подобен инцидент не се приема особено драматично. „В САЩ например където има най-много самолети, катастрофи като на Пенчев се случват по 3-4 на ден. Винаги стават грешки при приземяването. Също като при делтапланера. 

Питайте всеки, който се занимава с подобни спортове. Наранени гръбнаци при кацане колкото щеш“, е обяснението на опитен наш пилот на малки самолети. Проста физика, която Пенчев отлично разбира.

Лек инцидент за авиаторите, но със сигурност знаков в живота на Ивайло. Той благодари искрено на „Пирогов“, където го оперират броени дни след скандала с „Алесандровска“ и съмненията му в държавните болници. Лекарите и сестрите описва като мили хора, благодари искрено на всички, които откликват на призива му да дари кръв.

Дали Ивайло Пенчев вече не съжалява за написаното по повод на COVID-19. „Допълнителен плюс за държавите със слаба здравна система ще бъде фактът, че старите хора ще са намалели значително и това ще облекчи пенсионните им системи, а както и живота на младите хора, които са отделяли голяма част от доходите си за възрастните си родители. След първоначалния шок от трагедията, в тези държави ще последва рязък ентусиазъм и подем“, разсъждава богаташът в началото на пандемията.

Е, по ирония на съдбата попадна в ръцете на медиците от „Пирогов“, които (начело с професор Асен Балтов) са най-яростните защитници на обратната теза. Съдбата си играе!

Накъде ще полети един от най-ексцентричните българи? Сигурно и самият той не знае. Но едно е сигурно - ще бъде изненадващо и интересно.

 

 

 

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Жоро

Жоро

22.04.2021 | 21:57

Ако простащината ти извира отвътре като спукан водопровод, няма значение колко си образован или богат - пак ще бълваш простащина.

Отговори
0 0
Що нямаше повече хора с лично мнение?

Що нямаше повече хора с лично мнение?

17.05.2020 | 20:41

Мъжкар. А това, че не го тачат голите охлюви, само потвърждава първото.

Отговори
21 2
Нина

Нина

17.05.2020 | 18:35

Браво,пич! Когато си тръгнал на лов за орли не обръщай внимание на врабците! Завистници и злобари винаги е имало и те ще умрат в собствения си вмирисан сос.Напред момче!

Отговори
5 3
ХУАН

ХУАН

17.05.2020 | 18:10

Какво работиха твойте родители , че едвам си изкарвал месеца с филийка намазана с мас и дъх на чесън. Много си далеч от истината . Мислиш ли , че някой ти вярва ? А Кажи де?

Отговори
5 6
irinka

irinka

17.05.2020 | 18:03

На тоя "милионер" всичките пари са му в свирките

Отговори
6 6
Нина

Нина

17.05.2020 | 17:47

Нищо чудно да е закъсал финансово. Ако беше толкова богат, щеше ли да прави мили очички на хората аман-заман, дарете ми кръв? Просто щеше да си плати и толкоз!Един невъзпитан простак, жалко за добрите му родители - едва ли се радват на изгъзиците на сина си!

Отговори
11 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?