44
Следвайте ни

Индийски шалове и шалвари хит сред пловдивските тийнейджъри

viber icon

Пъстроцветните дрехи с естествен памук и багрила привличат младите, запленени от природосъобразния начин на живот

Дори и да не си падаме по индийските сериали, несъмнено сме се заглеждали по пъстрите сарита на героините в тях. Хитовите телевизионни поредици се отразиха на модата и вдъхновиха дизайнерите. Така в много от колекциите бяха включени мотиви от културата на Южна Азия.

Изглежда идеята за декорирането на рокли, туники и други дрехи в индийски стил се харесва на мнозина, тъй като се забелязва интерес към стоките в индийските магазини.

В един от пловдивските обекти, където продават индийска мода и аксесоари от 13 години, отчитат, че търсенето се засилва напоследък. Най-предпочитани се оказват пъстроцветните шалове, обясняват продавачите. Основно тяхно предимство е уникалната изработка от индийски памук, който е традиционен за района на Югоизточна Азия. Изработката от истинска материя се съчетава с използването на естествени багрила за дизайна на шалове и дрехи. Тъй като при оцветяването се използват единствено билки и различни растения, можем да бъдем спокойни - липса всякаква синтетика.

Поради тази причина модата от Индия става предпочитана и у нас, и по света. Ориентирани към природосъобразния начин на живот и посветени на каузата за запазване на екологичното биоразнообразие, много млади хора се насочват към дрехите с гарантиран естествен произход. А индийската мода отговаря на това тяхно изискване. Освен това посланията на културата допадат на екоактивистите и се съчетават добре с идеологията им.

В няколкото магазина с индийски стоки в Пловдив отчитат, че на успех сред тийнейджърите се радват и шалварите. Както и другите стоки, те се изработват от естествени материали и се продават на достъпни цени. Единственият им недостатък е, че се оказват прекалено проветриви за зимния сезон. Тъй като материята е лека, шалварите са подходящи за лятото и по-топлите есенни дни.  

Спецове отбелязват, че традиционно изработените индийски стоки са с високо качество. Всички дрехи минават проверки, при които се провежда щателно тестване на платовете. Следи се дали боите са безвредни и дали процентното съдържание отговаря на написаното на етикета.

Внимание заслужават и индийските аксесоари, които да обогатят стила ни и да поставят закачлив акцент дори ако сме предпочели по-изчистен, делови стил. Такива са различните кристали и натуралните камъни. Доста търсени се оказват и месинговите гривни, чието основно предимство е, че не потъмняват с времето.

Потенциалът на индийската модна индустрия не остава неразпознат от световните фешън списания, които отбелязват възможността индийските фирми да попълнят ниша в съчетаването на модата с традиции и култура. Използването на къна при практиките на бодиарт допълнително е увеличило популярността на индийските дизайнери. Подобна тенденция се отразява съвсем естествено на модните колекции по цял свят, в които моделиерите включват по някой и друг индийски мотив.

Простота и разкош

Според запознати с индийските модни течения в облеклата в индийски стил исторически са заложени две основни послания - за простота и разкош. Произходът на модата с всичките особености е добре изучен благодарение на запазените през вековете скулптури. Историците казват, че индийските облекла, които познаваме днес, всъщност водят началото си от времето преди Христа, когато тоалетите са били изключително прости и изчистени, но са стигали до земята по дължина. Тогава се е залагало повече на разнообразието от накити с определена символика. След това са се появили и рисунките по тоалетите.

 

Медитация и аромат

Освен заради природосъобразната изработка на индийските дрехи и бижута, сега те са търсени и заради това, че са наситени със смисъл по отношение на традиции и култура. Те дават и възможност да съчетаем дрехи и аксесоари, за които досега не сме открили най-добрата комбинация. Влизайки в индийските магазини, със сигурност ще си доставим и незабравимо преживяване благодарение на ароматните пръчици, които продават. Те също са напълно естествени и са подходящи за медитация.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Миро

Миро

11.10.2021 | 19:04

Никой от младежите не носи такива дрехи

Отговори
0 0
Миро

Миро

11.10.2021 | 19:03

Никой от младите не носи такива дрехи

Отговори
0 0
Бай шукар

Бай шукар

10.10.2021 | 19:39

Е то у коматево и на лаута е пълно с ,,индийци,,

Отговори
0 0
Бай шукар

Бай шукар

10.10.2021 | 19:38

Е ко толкоз то у коматево и на лаута пълно с ,,индийци,,

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?