4232

Идентифицираха "косматото" НЛО разбило се в Северна Каролина

Космически експерти смятат, че са идентифицирали странните отломки от „НЛО“, открити от пазач в луксозен къмпинг в Северна Каролина.

Миналата седмица Джъстин Клонтц е открил широкия метър и половина панел, обсипан с изгорели и накъсани въглеродни влакна, в средата на пътека в град Кантон. Той твърдеше, че се е натъкнал на НЛО, пълно с тежък метал и мистериозна "козина".

Сега един астроном разбива теорията за НЛО като разкрива, че най-вероятно отломките са парчета от багажник за съхранение на един от космическите кораби SpaceX на Илон Мъск.

„Отломките съвпадат с очакваното местоположение на тези полети“, заяви пред DailyMail.com астрофизикът от Смитсониън д-р Джонатан Макдауъл и добави, че е „много уверен“ в тази оценка. 

Овъгленият черен метален обект прилича и на две отломки, намерени в Канада и Австралия, за които вече се знае, че са от SpaceX Dragons. 

„Имаме съвпадение във времето и мястото. Те си приличат един на друг и на отломките от Австралия, за които е потвърдено, че са част от Dragon", казва д-р Макдауъл. 

Клонтц е работил по поддръжката на терена в Glamping Collective, луксозен къмпинг в окръг Хейууд, когато е направил мистериозното откритие. 

Професионалният уредник и озеленител разказва пред местните новини, че е бил „просто шокиран от това, което е било“, и добавя: „Това се случва веднъж в живота, знаете, не се случва всеки ден“. 

По думите му въглеродните влакна на подобните на НЛО отломки са изглеждали като странна козина.

"Не знаем какво е това. Знаем само, че не е оттук", каза Клонтц пред местните новини по-рано този месец.

Въпреки че това парче отломка от SpaceX падна безопасно на около половин миля надолу по отдалечена пътека в имота на Глампинг, д-р Макдауъл отбеляза, че през последните години и правителствените, и частните космически програми са станали опасно небрежни към своите космически боклуци.

„Рискът за живота и имуществото е сравнително малък, тъй като Земята е голяма цел и в повечето случаи не е покрита с хора, но все пак има риск“, пише д-р Макдауъл по електронната поща. 

Работата на д-р Макдауъл, която включва събиране и анализиране на данни от обсерваторията на НАСА „Чандра“ с рентгенов телескоп и други космически астрономически платформи, често включва обръщане на известно внимание на космическия трафик в орбитата на Земята.

"Правителството също така поема неоправдани рискове. Както показа инцидентът във Флорида по-рано тази година, когато част от МКС падна през покрива на нечия къща", отбеляза д-р Макдауъл, който издава месечен бюлетин за космическите изстрелвания

Този инцидент от март т.г. включваше 5800-килограмов палет с батерии, който падна в къща във Флорида. По-късно беше потвърдено, че тежкият метален предмет е бил изхвърлен от Международната космическа станция (МКС) през 2021 г.

Собственикът на жилище в Неапол Алехандро Отеро бил на почивка, когато синът му се обадил и казал, че е чул „силен звук“ и че в тавана и пода има дупки. Синът на Отеро му казал, че това, което е паднало, почти го е ударило.

От SpaceX все още не са потвърдили официално дали обектът, намерен в Канада по-рано тази година, или обектът, намерен в Северна Каролина, са отломки от техния космически кораб.

 

Но наземното проследяване на „багажника“ на SpaceX Dragon, който извърши повторното си влизане в атмосферата през февруари тази година, би показало, че и двата обекта отломки от катастрофата са дошли от багажника, когато той е изгорял в горещото триене при спускането си обратно към Земята.

Д-р Макдауъл заяви пред Space.com, че най-вероятните места за откриване на отломки от това спускане биха могли да включват американските щати от Тенеси през Вирджиния и Западна Вирджиния, но Северна Каролина със сигурност е в сферата на възможностите.

„Багажникът“ на Dragon на SpaceX има вътрешно пространство за съхранение от над 350 кубични фута, като има опция за разширение, която увеличава капацитета му до над 1200 кубични фута. 

Този товарен контейнер е снабден с монтирани радиатори - електрически и флуидни връзки, които му позволяват да регулира вътрешната температура на складовото си пространство, за да побере различни чувствителни товари, включително малки спътници, които могат да бъдат изведени в орбита.

Клонтц е импровизирал, за да изтегли този панел от зоната, в която го открива, тъй като е бил доста масивен.

„Просто го вързах с въже и го измъкнах с косачка за трева“, обяснява Клонтц пред WLOS. 

Той допълва, че НЛО-то се е приземило идеално в средата на пътеката и че нито едно от дърветата или листата не изглежда да се е запалило при катастрофата.

Никой дори не е чул как обектът се е приземил, каза той пред репортерите, което го изненадало, като се има предвид размерът и теглото му.

"Шансът да се приземи е едно на милион, особено ако се беше приземил някъде встрани от пътеката в гората, никога нямаше да го намерите, но просто се случи да се приземи на пътеката",  каза Клонтц на местния новинарски екип.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?