"Хуйку: Български антинародни приказки" от Любен Дилов

Литературата не е умряла. Просто така си мирише. С това откровение срази слушателите си Любен Дилов на първата вечер на литературните четения в "Петното на Роршах". Интелектуалецът представи пред пловдивчани последната си книга "Хуйку: Български антинародни приказки" и изби рибата с откровения от политическия и обикновения живот. Литературните срещи, на които Дилов бе първият гост, са озаглавени с тематичното заглавие Spirt&Spirit и ще се провеждат всеки вторник.

Писателят изнесе 2-часово one-man show, като за сефте в живота си се качи на сцена. От нея разговаряше с четящите пловдивчани, които го подложиха на канонада от въпроси, на които Дилов даваше отговори, предизвикващи искрен смях.

Докато хайку най-често чрез описанието на природата разкрива състоянията на човешката душа, хуйку чрез състоянията на човешката природа описва всичко, включително и състоянието на околната среда или кратки истории за природата на плътта. Това е опит за отговор на един италиански речник, в който срещу думата bulgara е написано - тъп, сив, суров. Приказките, събрани в изданието, са натуралистични, поднесени с доза вулгарност, но в рамки, обясни Дилов.

 

Колики от смях извика побългарената история за Пинокио, който приел исляма, живеел в Родопите, имал си харем и се оженил за Матрьошка. Доста е трудно да обясниш това на италианците, но още по-трудно е да го разберат немците, защото те не разбират от вицове. Въпреки че си имат Първа световна смешка, Втора световна смешка. Постарал съм се в "Хуйку" да няма необидена нация освен българската. Джепето например е марксист и първо издялкал маймуна, а от нея - Пинокио. Доказах, че Омир наистина е бил сляп, защото е описал красива гъркиня, сериозно обясняваше Дилов, докато подръпваше от цигарата и квасеше устни в малцово уиски.

В новия си роман "Братя Крим" разказва измислени криминални истории, а синът на Анри Кулев, Андрей, има задача да нарисува образите с фоторобот. Проблемът е, че всички до един приличат или на Татяна Дончева, или на Бойко Борисов.

Дилов призна, че не мрази чалгата. А според него Азис се правел на педал, за да забравим, че е циганин. Нищо лошо не мога да кажа за него. Даже е много талантлив, каза Дилов. После мина към Македония и обясни, че държавниците така са се вторачили в историята, че скоро ще останат без георгафия.

Неистов смях предизвика споменът му от политическите години, когато са искали със закон да качат "Държавен вестник" в интернет. Тогава Павел Шопов излезе на трибуната и се опълчи срещу това, изданието да бъде продадено на американска фирма. Е, как на американска, недоумявали вносителите. Интернет е американска фирма, убедено заявил Шопов.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
#2

#2

10.06.2012 | 21:10

Даровития #1 е явно световно неизвестен завистник и нещастник, след като толкова хард- приказки е написал с/у Дилов-син. Аз искренно се забавлявам от неговите смешки.

Отговори
0 0
Шива

Шива

27.12.2009 | 23:09

Безскруполен литературен тъпънаробездарник.Плагиат префразиращ велики и достойни неща, използвайки тяхната доказана стойност за да набута, своите вмирисани на човешка кочина и умствена отходна яма простотии....пример (Хуйку)от Хайку (японска поезия).....и братя Крим (от братя Грим).Същият отпадък беше и в политиката....резултата е не по-малко очеваден.

Отговори
0 0

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?