46

Хищни рокли превзеха модното шоу на Schiaparelli

Ирина Шейк, Шалом Харлоу и Наоми Кембъл провокират в Париж

Френската къща за висша мода Schiaparelli представи преди броени дни най-новата си колекция Inferno на Седмицата на висшата мода в Париж, в която глави на лъв, вълк и леопард, направени от изкуствени препарирани животни, бяха ръчно изработени в три рокли.

Невероятно красивото шоу на Schiaparelli, което се състоя в Petit Palais на 23 януари, откри Модната седмица във френската столица и беше посветено на поемата „Ад” - първата част от творбата от 13-и век „Божествена комедия” на италианския поет Данте Алегиери.

Кайли Дженър, Дожа Кет, Анна Уинтур и цяла плеяда звездни гости гордо седяха на първия ред, докато моделите буквално се носеха по подиума в рокли с изискани горни части, костюми с пясъчен часовник и обемни дантелени сака. Но най-обсъжданият момент от шоуто беше появата на Ирина Шейк като лъвица, Наоми Кембъл в палто с глава на вълк и Шалом Харлоу като снежен леопард.

„Нещата не са такива, каквито изглеждат в Inferno, казаха от Schiaparelli, намеквайки за изкуствената природа на животинските бюстове и за  кожените дрехи.

Първата от трите животински рокли, които се появиха в музея от 20-и век, беше рокля-бюстие с леопардов принт, украсена с ръчно издълбана глава на снежен леопард на гърдите.

Втората рокля, която последва, имаше по-стегнат  вид и беше изработена от стигащо до земята кадифе, с избродирана лъвска глава на рамото на роклята. Модната къща го описва като „ръчно бродиран лъв от изкуствена кожа от пяна, вълна и коприна, ръчно рисуван, за да изглежда възможно най-реалистично, възхвалявайки славата на естествения свят”.

Третият вид животно беше палто от изкуствена кожа, покриващо тялото. Главата на жълтоокия вълк изскочи изпод ревера на палтото му и почти беше погълната от огромни рамене.

„Леопардът, лъвът и вълкът, представляващи съответно похотта, гордостта и алчността, се оформят тук в грандиозни изкуствени препарирани творения, изцяло ръчно изработени от пяна, смола и други изкуствени материали”, каза творческият директор на Schiaparelli Даниел Роузбери.

Дожа Кет блесна ярко с над 30 хиляди кристала „Сваровски”

Имаше още една сензация на дефилето на Schiaparelli в Париж. Това беше появата на певицата Дожа Кет, чието лице и тяло бяха обсипани с над 30 хиляди кристала „Сваровски”.

„Други неща са вдъхновени от хлъзгавото, подобно на огледало качество на неговия Ад: пайетите, които трептят върху някои от роклите, всъщност са направени от изгладени като кожа калаени плочи, а дрънкулките, покриващи една пола, не са направени от плат, а от дървени мъниста”, разказа Роузбери.

В допълнение към препарираните изображения Роузбери предостави на Schiaparelli разнообразие от скулптурни и сюрреалистични облекла. Класическият костюм на Schiaparelli от 30-те години на миналия век, създаден от Елза Скиапарели, беше обща нишка в цялото шоу.

Ревюто предизвика скандал в Мрежата

Разбира се, нямаше как това шоу да не предизвика  скандал. След края му марката беше атакувана от армия от активисти за правата на животните, които обвиниха модната къща в подкрепа на жестокостта към животните. Дори публикацията, в която екипът обяснява, че нито едно животно не е пострадало при създаването на главите на лъва, вълка и снежния леопард, не спаси модната къща от критики. Негативните коментари продължават да валят от всички страни.

Дори представителите на индустрията са разделени на два лагера. Първите са на мнение, че животинският свят е лайтмотивът на къщата, който е засегнат не само от самата Елза Скиапарели, но и от предишния творчески директор Бертран Гийон. За модната колекция за 2019 г. той поръча шапки на куче, пантера и фламинго от легендарния шапкар Стивън Джоунс.

Що се отнася до самата основателка на марката, още през 1938 г. тя представи кожено палто от рис и шапка от главата му.

Представителите на втория лагер пък смятат, че всеки намек за препарирани животни е ужасен грях и непростимо дизайнерско решение, въпреки че е използван като препратка към гореспоменатата „Божествена комедия” на Данте.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?