След 60 години брак: Хисарския поп изоставен от жена си

Официално й казал, че ако тя иска да се разведе с него и е щастлива от това, лично ще пее на сватбата с новия й жених. 

Вече 10 месеца Димитър Андонов - Хисарския поп, живее сам без своята съпруга Мария. И не престава да повтаря, че тя е жената на живота му. И за да запълни мъката и изолацията, всеки ден застава пред картата на България в дома си, поставя отпред една камера и записва една своя песен. След това я качва в профила си във Фейсбук. „Сам съм вече - останах без жена! Имах 60 години без 3 месеца брак. На 18 години се взехме с Мария”, разказва Попа. Записите на песните го отвличат от мъката по нея.

С Мария минали през всякакви трудности - той млад културмасовик в Хисаря, а тя сервитьорка в станцията, където почивал Добри Джуров и генералите от соца. „Работата много, тежко й беше. Затова по едно време я взех при мен да е контрол на билетите на културните събития”, спомня си Димитър Андонов. За 60 години Мария веднъж не се обърнала към него с „Митко”. "Викаше ми все „Андонов”. Колко пъти ме е питала: "Андонов, как не си се развел с мен досега?". А около мен жените не просто се лепят, а ще ме изядат! Отговарях й: И за Бриджит Бардо не те заменям”, реди спомени Попа. Официално й казал, че ако тя иска да се разведе с него и е щастлива от това, лично ще пее на сватбата с новия й жених. Любимата му песен е „Ти си ми ангел пазител”. Написал я за Мария. „Пет хубави песни съм писал за жена ми”, пресмята той.

С Мария имат двама синове. По-големият - Георги, вече е на 60 години и е другата голяма мъка на Хисарския поп. Малко след като се родил, изпратили Попа по някаква работа в Странджанския край. Георги се разболял от коклюш и от силната кашлица получил кръвоизлив в мозъка, а оттам и пареза на левия крак и ръка. „От 7-8 години е на легло. Голямо наказание е, ала аз си го обичам и се грижа за него”, казва Димитър Андонов. Години наред въртял цялата работа в къщата си и заради операцията след коксартроза на Мария. От нея кракът й станал 5-6 см по-къс. Другият му син се занимава със семейния хотел. От него има двама внуци, които завършили за полицаи, но се отказали от тази работа. „Искам да дочакам правнуци, пък после да си ходя”, казва Попа.

Покрай записите на песните за Фейсбук се сеща колко са го крали през годините. „През 1985-а станах наистина национално известен. Заради пеенето с ехо, решиха, че записвам песните си в църква и оттам - Хисарския поп! Тогава цяла България заговори за мен. Пуснах ударно 12 албума и тези, дето правеха пиратски касети от моя труд си накупиха коли и къщи”, разказва Димитър Андонов. Като отиде на пазара в Димитровград, 4-5 души, като го видят, и го поздравяват. „С твоите песни си купих лада шестица само за няколко месеца”, казал му единият.

Попа е обиден на инж. Митко Димитров от „Пайнер”, че така и не го уредил със записи. „Лъжеше ме навремето - адаш, ела да направим запис! После обясняваше, че има много работа с попфолк певиците, да станело по-нататък. Накрая му теглих една майна: Ти с мен ли ще се подиграваш”, отсича Хисарския поп.

Продължава да се грижи за хотела си, в който има десетина стаи за почиващи. След броени месеци ще направи 79 години. Чака да види правнуците си и мисли за любимата си Мария.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Христо Кисьов

Христо Кисьов

31.05.2020 | 20:19

Познавам го лично от 1986 г. . Рядко срещан Човек ! Истински ! Личи си и от песните , които изпълнява.Да е жив и здрав , да превъзмогва мъката и много творчески успехи !

Отговори
31 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?