Хелоуин: Призраците идат!

Обичай на келтите ражда атрактивния празник на вещиците

Нощта на 31 октомври срещу 1 ноември - това е празникът Хелоуин, Вси светии. Той се отбелязва по целия свят, но е изключително популярен в Америка, Великобритания и Ирландия. Забавленията и маските, свързани с него, стават все по-популярни и у нас. Това е възможност за всеки да развихри фантазията си.

Необикновеният празник идва от дълбока древност, но за негови създатели се смятат келтите. Те вярвали, че в тази нощ идват духовете на мъртвите и се вселяват в телата на живите. Келтите слагали страшни маски и облекла, вдигали голям шум, за да изгонят нежеланите гости.

Всъщност келтите отбелязвали Нова година на 31 октомври, тъй като тогава лятото свършвало официално и започвала зимата, която те свързвали със смъртта. Този празник наричали Самхейн. Келтите вярвали, че на този ден духовете на умрелите през отиващата си година отново се завръщат на Земята, за да се вселят в телата на живите. За да не позволят на призраците да се вселят в телата им, вечерта на 31 октомври хората загасявали огньовете пред домовете си, за да изглеждат къщите студени и неуютни. Преобличали се като вампири, боядисвали лицата си със сажди и с викове обикаляли по домовете на съседите си, за да изплашат излезлите от гробовете призраци. Освен това пред входната врата на къщите си оставяли храна, с която духовете да се нахранят и да не влизат в дома.

След шумното обикаляне на съседите келтите се събирали около големи огньове, запалени от друидите - жреците, които били едновременно духовни вождове, учени и поети. Било прието да се принасят в жертва животни, а понякога и хора, в които смятали, че са се вселили духове. Всяко семейство трябвало да вземе от свещения пламък, за да запали огнището в дома си.

След като римляните превземат териториите, населявани от келтите, местните традиции и обичаи се смесват с тези на завоевателите. Заедно с честването на келтската Нова година се отбелязвал и римският празник Фералия, на който се отдавала почит на мъртвите. След като християнството се превръща в главна религия по земите, където по-рано друидите правели своите обреди, през 853 г. сл. Хр. папа Григорий IV утвърдил 1 ноември като ден на Вси светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. Така католическата църква се опитала да премахне съществуващите до този момент езически празници. Хората обаче продължавали да отбелязват деня в навечерието на празника на Вси светии, палели огньове и чествали Самхейн и празника Фералия.

На английски език наименованието на празника звучи като All Saint's Day или Hallowmas или All Hallows. В средновековния английски език наричали празника All Hallows' Eve или съкратено Halloween и се произнася Хелоуин, както се нарича в САЩ и до днес.

Десетилетия по-късно 2 ноември е обявен за Ден на всички души - All Souls Day, в който трябвало да се поменат не светиите, а обикновените мъртви. След години обичаите за трите празника се преплели и слели в един, който нарекли Хелоуин.

Обичаят бил пренесен в Съединените щати през 1840 г. от ирландски емигранти, търсещи убежище от глада в родината си. Американците, също като ирландците и англичаните, започнали да се преобличат в страшни костюми, да обикалят съседите. Постепенно се появява и обичаят, известен като trick-or-treat (почерпи, за да не ти напакостя) и тогава започват да се раздават различни лакомства.

В края на ХIХ век Хелоуин се превръща във всенароден празник в Америка, свързан с веселия, маскаради, вечерни партита с игри и почерпки.

През ХХ век Хелоуин в Америка се празнува в училищата и така всяко дете се включва в тържествата. Малчуганите се обличат в страшни костюми и ходят от врата на врата, искайки сладкиши. Ако някой откаже да даде сладкиши, трябва да му бъде спретнат номер за наказание. В последните години костюмите стават все по-реалистични, което създава проблеми. Често децата си слагат силиконови маски, които в някои случаи са прекалено тесни и причиняват множество случаи на задушаване и травми при сблъсък с предмети поради лоша видимост.

В Латинска Америка и Испания началото на ноември е известно като Los Dias de los Muertos - Ден на мъртвите. 31 октомври е Ден на мъртвите деца, а 1 ноември е Ден на възрастните. Хората вярват, че през тези дни починалите се връщат у дома, затова във всеки дом има олтар с вкусна храна, вода и кърпа. В последния ден на празника мексиканците пият на гробището текила, а група музиканти свири в чест на починалите. В летящите колибри и пеперудите латиноамериканците виждат душите на своите роднини и приятели.

КАК ДА СЕ ПОДГОТВИМ

Главен символ на Хелоуин е тиквата. Можем да изберем от малките декоративни тикви, които се предлагат по пазарите, и да украсим с тях нашия дом.

Много подходящи са и фигурки и статуетките на призраци, паяци и вещици, които се предлагат в магазините за играчки.

Не забравяйте за свещите  -  те също могат да бъдат стилни за празника - можете да ги украсите и сами с цветни бои или маркери.

Чаените свещи, поставени в тиква-фенер, дават допълнително магия на празничната атмосфера. Задължително за Хелоуин е поставянето на тиквен фенер на прозореца.

Много важна е и цветовата палитра. Идеално е съчетанието на черно, оранжево и бяло в интериора.

На трапезата за празника може да се експериментира смело с цветовете, като се използват например черни чинии за сервиране, червена покривка или салфетки.

По традиция менюто за Хелоуин включва много сладки  -  ако някой позвъни на вратата, трябва да има с какво да го почерпите. Добра идея е приготвянето на шоколадови бисквити, върху които с шприц се нанася тънка паяжина от разтопен бял шоколад.

Задължителен е десертът с тиква. Много подходящ е пълнена тиква - с плодове, стафиди, орехи и толкова малко ром, колкото да омагьоса плодовете и след това изпечена във фурната. Можете да приготвите и мъфини с тиква, тиквеник или сладки, в които сте сложили сварена тиква.

СВЕТЕЩИЯТ ДЖАК

Тиквеният фенер, символ на празника, се нарича Светещият Джак. Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник, не можел да отиде в рая, а заради сделката си с дявола не можел да отиде и в Ада. На прага, дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана тиква, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния съд.

В Англия някои от традициите, свързвани с Хелоуин, започват да се провеждат на 5 ноември. Гай Фокс - известен английски заговорник, който искал да взриви зданието на парламента и бил осъден на смърт. Присъдата била изпълнена на 5 ноември 1606 година. Фокс бил член на католически заговор против протестантския крал Джеймс.

МАДОФ СРЕЩУ ДЖАКО

Маски на измамника от Уолстрийт Бърнард Мадоф се харчат най-много в САЩ преди тазгодишния празник на вещиците. Образът на финансовия магнат, осъден на 150 г. затвор, е хитов в разгара на финансовата криза. Маските с неговия лик вече са на първо място по поръчки не само по магазините, но и по интернет. Въпреки това обаче най-вероятен фаворит в тазгодишната фиеста ще е маската на починалия преди месеци крал на попа Майкъл Джексън.

ЧУДОВИЩЕТО МАЙЕРС

"Хелоуин" или "Денят на Вси светии" е една от трите най-популярни поредици филми на ужасите (заедно с "A Nightmare on Elm Street" И "Friday the 13th"). Главният образ в поредицата е Майкъл Майерс, безсмъртен убиец, който отнема живота на всеки, изпречил се на пътят му.

Първият и оригинален филм "Хелоуин", единодушно считан от критици и фенове за най-добър филм от поредицата и един от най-добрите в жанра на хоръра въобще, е дело на режисьорът Джон Карпентър, известен с филмите си "Нещото" и "Мъглата". В главните роли участват Доналд Плезънс, Джейми Лий Къртис и Тони Моран в ролята на Майкъл Майерс. Началото на филма е зловещо  -  6-годишният Майкъл Майерс заколва голямата си сестра с огромен кухненски нож навръх празника Вси светии за ужас на родителите му, които го заварват с клоунска маска и огромен нож в ръката. След 7 години, прекарани в психиатрична клиника, Майкъл успява да избяга и се връща в родното градче Хедънфийлд. Негова мишена е другата му сестра Лори. Така поредната нощ на Вси светии се превръща в касапница, причинена от злото.

Следват няколко нови серии, които обаче нямат въздействието на шедьовъра на Карпентър. Седмият филм "Хелоуин" е специален подарък за феновете по случай 20- годишния юбилей на сагата. Лори Строд живее с измислена самоличност като преподавател и дори е успяла да отгледа син. Въпреки че от ужасната касапница са минали 20 години, Лори е убедена, че Майкъл е все още жив и дебне нея и сина й. И е права, разбира се. На Хелоуин, преди който момчето на Лори е навършило 17 години, чудовището Майкъл отново се появява в колежа, където малката му сестра преподава, и кървавата баня започва отново.  

У НАС

В България православната църква отбелязва празника на Вси светии в началото на лятото, в първата неделя след Петдесетница. А през ноември е Архангеловата задушница - в съботата преди Архангелов ден, който е винаги на 8 ноември. На българския празник Сирни заговезни, както и в цялата Сирна седмица (Сирна неделя) хората се маскират и на Пети понеделник излизат кукерите (които са типично български и нямат нищо общо с Вси светии).

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
meli i marti

meli i marti

28.10.2010 | 18:25

mnogo tapo tekst4e si napisal petre

Отговори
0 0
meli i marti

meli i marti

28.10.2010 | 18:25

mnogo tapo tekst4e si napisal petre

Отговори
0 0
Петър

Петър

31.10.2009 | 19:35

Абе кой е тоя ПЕТИ понеделник? Откъде черпите тази информация? Бихте ли посочили източник?

Отговори
0 0

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?