2374
Следвайте ни

Харвардци смениха дрескода на властта СНИМКИ

Бяла риза без вратовръзка и дънки в класически деним са предпочитани от Кирил Петков и компания

viber icon

Поговорката „По дрехите посрещат, по ума изпращат“ важи и за  новите управници на България. Кирил Петков и Асен Василев вкараха във властта млади и енергични хора, които наложиха и нов стил на обличане и поведение. Какви послания дават харвардци и техният отбор, коментира пред momichetata.com Василиса Иванова, експерт и преподавател по стратегическа комуникация в НБУ​.

Още с учредяването си "Продължаваме промяната" изпратиха ясни и семпли послания: от логото, начина на говорене, усмихнатото и приветливо излъчване, до обикалянето на страната по площадите, но и през дефинитивния дрескод. Нямаме основание да мислим, че тук има нещо случайно, произволно и недомислено.

Униформеният вид или по съвременно - dresscode на ПП, силно се отличава със своя стил: тъмносин блейзър, незакопчано горно копче на бяла риза без вратовръзка, съчетани с дънки в класически деним.

Униформата The Ivy League

Лигата на необикновените - това са момчетата и момичетата от Харвард. За поколението на прехода униформата остава символ на уеднаквяването, задължителното единомислие и отказ от индивидуалност. Но в Западния свят униформата е знак за принадлежност към отбрана школа, отличителен белег на най-добрите училища, в които се влиза трудно, с безспорни, доказани качества, отлични препоръки и явен потенциал. И униформата също е послание на елитния отбор.

Без вратовръзка

Без вратовръзка направи своята кампания бившият американски президент Барак Обама, а също и френският му колега Никола Саркози. Те поведоха модата на човека - близък до хората. Този дрескод вече се използва у нас като ясно заявяване на позиция срещу статуквото. Генезисът на стила „без вратовръзка“ идва от Арабския свят, където аксесоарът за врата е считан за атрибут, лишен от функционалност, символ на западната суета.

Поради начина си на връзване - на кръст, вратовръзката е възприета като християнски символ и съответно е забранена от исляма. Спомнете си отбора на Ципрас и Варофакис в съседна Гърция, които отказват да слагат вратовръзка дори при официални срещи. Когато Брюксел обаче успя да ги пречупи и ги застави да приемат austerity measure, късният Ципрас вече започна да се появява с вратовръзка, при това не само при церемониални поводи. Все пак при ПП  „без вратовръзка“ е само в делничния им look. При откриването на Народното събрание и Кирил Петков, и Никола Минчев излязоха с вратовръзка на трибуната на парламента. Така че -  излязоха с посланието „спазваме протокола, но в останалото време ще правим нещата без излишна церемониалност“ и „не ни е страх да променяме правилата“.

Бялата риза

White collar worker - символ на високоплатената образована средна професионална класа, която печели парите си с интелектуален труд.

Разкопчаното копче

Без излишна стегнатост и формалност, разкопчаното копче говори много. "Свободно около врата", не стяга (отворената чакра на гърлото). Символизира откритото, свободно говорене, без бариери и премълчаване (тук може да видим разликата с арабските лидери, част от които ходят със строго закопчана до горе риза, макар понякога и с къс ръкав). Посланието е "ще казваме нещата, така както са". А понеже разкопчано копче е само едно, а не често срещаните по нашите географски ширини 2-3, то настоява нещата да са без излишна разпасаност, фриволност и не се набляга на сексапил.

Сините дънки в класически деним

Дънките винаги са били символ на работното облекло, макар вече да са напълно приемливи за casual Friday look-а дори и в банковия сектор. Дънките изпращат посланието, „ние сме тук, за да работим“, "ще вършим работа, без да се притесняваме, че ще си изцапаме парадните дрехи". Но все пак, класическият деним говори за порядъчност и уважение. Липсват скъсаните дънки и кръпки, въведени и освиркани в политиката от някои персонажи от партията на Слави Трифонов.

Тъмносиният блейзър

Smart look - символ на възможности, елегантност със стил, балансира посланието за casual на денима, задава стегнат и делови тон. Сакото е ултимативният атрибут на принадлежност към клуб. Дори футболните клубове, когато пътуват за мач, са облечени в униформа със задължително сако. А ако влезеш в джентълменски клуб в Лондон случайно без сако, услужливо ти предлагат такова като пропуск да влезеш. Клубните сака се отличават с емблема/нашивка, каквато виждаме като значка на реверите на ПП. И все пак, синият блейзър, за разлика от черното или тъмносивото сако, е дреха, която се носи при неформални поводи или в почивните дни, без задължителния матчинг панталон като ансамбъл. Та тук има леко загатване за the leisure class.

Така че всичко е премерено и помислено. Няма нищо случайно. Действаме. Продължаваме промяната.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Зоолог

Зоолог

19.12.2021 | 08:52

Ще им простя дрескода, ако успеят да върнат в ХАЗНАТА 60-те милиона откраднати от АМ Хемус! Не е важен цветът на котката, важно е да лови едри тлъсти ПЛЪХОВЕ!

Отговори
2 0
Боже, боже всички ходят с дънки и сако

Боже, боже всички ходят с дънки и сако

18.12.2021 | 22:42

Ама глупости. Бойко ходи само с дънки и риза и сако. Плещите щуротии, че измислили дрескод. Просто ходят удобно облечени.

Отговори
12 4
Споко

Споко

18.12.2021 | 22:24

След 6 месеца и ще ще ходят с жълти тениски и с ръце в джобовете. След апотеоза по ваксините идва и Истанбулската конвенция.

Отговори
8 8
Егати дрескода На Чирпански сигани на сватба

Егати дрескода На Чирпански сигани на сватба

18.12.2021 | 21:52

Дрескода им е на фанатици чифутски сигани и мъстий

Отговори
13 12
Свалиха вратовръзките

Свалиха вратовръзките

18.12.2021 | 21:17

от страх да не ги бесят със собствените им вратовръзки, когато се провалят.

Отговори
20 16

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?