2374

Горчиво: Принц Чарлз и Камила празнуват "розова сватба" СНИМКИ

Любовта на кралската двойка е на възраст половин век

Британският престолонаследник принц Чарлз и съпругата му Камила, херцогиня на Корнуол, днес празнуват 17 години от сватбата си. Това е т.нар. "розова сватба", като аналогията е, че връзката им преминава в етап на зрялост и спокойствие, тъй като децата вече са пораснали. 

В случая на Чарлз и Камила годишнината от брака наистина е 17, но

пък любовта им е на възраст от половин век.  

71-годишният Чарлз и 72-годишната Камила се ожениха на 9 април 2005 г. след дългогодишна връзка, която предизвика доста полемики и скандали. Сега Камила се възприема като безспорен член на британското кралско семейство и се ползва с благоразположението не само на кралицата, но и на самите британци, които във времето ѝ простиха, че стана причина за развода на Чарлз с принцеса Даяна. В началото обаче кралица Елизабет II категорично отказва да приеме връзката на Чарлз с жена, която е развалила не само неговия, но и своя брак. Тя не присъства на гражданския брак на сина си, но се присъединява към останалата част от семейството за последвалата църковна молитва и така дава благословията си на влюбените.

Безспорен факт е, че Камила присъства тайно и явно в живота на Чарлз повече от пет десетилетия. Както казва приживе в свое интервю принцеса Даяна:

„В брака ни беше пренаселено, защото бяхме трима“.

Тя е била наясно с увлечението на Чарлз по Камила още преди да сключат брак, знаела е и за всичките му забежки през годините. Ето защо двете дами никога се питаели приятелски чувства една към друга, даже напротив.  Даяна нарича съперничката си "ротвайлер", а в писмата си до Чарлз Камила определя съпругата на принца като "нелепо сътворение“.

Чарлз и Камила се срещат за първи път на мач по поло в Уиндзор Грейт парк в началото на 1970 г. На следващата година принцът се присъединява към Кралския флот. Въпреки че двамата излизат от шест месеца, престоят в морето охлажда чувствата на Чарлз и той така и не прави предложение на Камила, пише каналът "Royal News" във vbox7. Тя обаче успява да преглътне обидата и въпреки че вече има връзка с бъдещия си съпруг Андрю Паркър Боулс при завръщането на Чарлз отново стават двойка.

Мистър Боулс обаче е упорит и надява халката на Камила през 1973 г. Имат две деца. Интересен факт е, че принцът е кръстник на сина им Том.

След четири години непостоянно ухажване през 1981-ва Чарлз също поема друг път и се жени за лейди Даяна Спенсър. Бракът им нееднократно е пропукван от слуховете за продължаващата връзка на принц Чарлз с бившата си приятелка г-жа Камила Паркър-Боулс. Нещо повече, хроникьорите разказват за много показателен подарък "като за последно". Няколко дни преди сватбата си с Даяна Чарлз подарява на Камила гривна, украсена с F и G, които са инициалите на тайните им имена - Гладис и Фред.

Любовната афера между двамата продължава, независимо че имат семейства с деца, а животът на принц Чарлз се следи под лупа и от кралския двор, и от папараците. В крайна сметка именно журналистите слагат последната капка, за да прелее търпението на Даяна. В пресата изтичат записи на телефонни разговори между съпруга ѝ и Камила и

целият свят научава за извънбрачната връзка,

която става известна като „Камилагейт“. Малко по-късно от британския двор официално признават за проблеми в брака на Чарлз и Даяна, а през декември 1992 г. става ясно, че двамата се разделят. И това обаче не става лесно. Разводът е финализиран едва през 1996 г., като година по-рано брачните окови е скъсала и Камила. Даяна живее официално като необвързана твърде кратко, защото през август 1997 г. загива в автомобилна катастрофа. В колата е с новия си приятел Доди ал Файед.

Дамата на сърцето на принц Чарлз първоначално е низгвергната, британците откровено я обвиняват за страданията на любимката си Даяна. Чарлз и Камила се появяват за първи път публично като двойка през 1999 г. Едва на следващата година кралицата се съгласява да се срещне с Камила.

След брака си с принца на Уелс Камила по закон носи титлата "принцеса на Уелс", но използва една от другите си титли - "херцогиня на Корнуол" във всички части на Обединеното кралство, освен в Шотландия, където се нарича херцогиня на Ротеси. Тази необичайна употреба на титли е възприета, тъй като официално титлата "принцеса на Уелс" се свързва с първата съпруга на принца Даяна Спенсър.

Елизабет II я иска за кралица консорт, британците - не

Кралица Елизабет II заяви официално, че би желала съпругата на Чарлз Камила да получи титлата кралица консорт.

В писмото по повод 70-годишнината от нейното възкачване на британския трон Елизабет казва: „И когато му дойде времето и моят син Чарлз стане крал, знам, че вие ще окажете на него и съпругата му същата подкрепа, която оказвахте на мен. И моето искрено желание е, когато дойде времето, Камила да бъде кралица консорт и да продължи своята лоялна служба”, заявява монархът.

В британската традиция съпругата на краля по правило носи титлата кралица консорт, която не дава конституционни правомощия.

Британците обаче имат друго мнение по въпроса. Мнозинството от жителите на Великобритания биха предпочели следващият крал да стане внукът на кралица Елизабет Втора принц Уилям, а не неговият баща, престолонаследникът принц Чарлз, установи изследване, проведено от агенция "Делтапол" и цитирано от в. "Мирър".

38-годишният принц Уилям е трети поред в наследяването на британския престол. Въпреки това, 47% от анкетираните биха предпочели той да стане крал след Елизабет II. За сравнение, едва 27% застават зад това монарх да стане принцът на Уелс Чарлз. Според изданието това показва колко силно е спаднала популярността на 72-годишния престолонаследник, въпреки неговите усилия да подобри имиджа си през последните две десетилетия.

Консервативни баба и дядо за внучетата

Като съпруга на принц Чарлз Камила, херцогинята на Корноул, е баба на Шарлот и принцовете Джордж и Луи. Фактът, че Камила е мащеха, а не родна майка на Уилям, прави отношенията <210> с внуците доста обтегнати. Децата на Кейт Мидълтън всъщност не прекарват много време с нея.

Близки до знатната фамилия отбелязват, че Чарлз и Камила невинаги са съгласни с методите на възпитание на децата от страна на Кейт и Уилям. Разминаванията идват оттам, че баба и дядо са далеч по-консервативни и старомодни. "Даже кралицата е по-модерна от Чарлз", коментира темата писателят Клайв Ъруинг: "Тя е някак в крак с времето, докато той е фигура от 18. век".

Самите Кейт и Уилям рядко молят Чарлз и Камила за помощ с децата. Кейт по-често разчита за възпитанието и грижите на своите родители - Каръл и Майкъл Мидълтън. Това също е причина между Камила и Кейт да има известна дистанция. Самият принц Уилям е подчертавал нееднократно колко много им помагат родителите на съпругата му.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Трезвен човек

Трезвен човек

11.04.2022 | 08:54

Страшна двойка. Първо са минали през критическата, сега ги гони деменцията, но важно е, че са заедно в името на любовта. Не ги харесвам и ако Камила или орангутан е била почтен жена, след смъртта на Даяна нямаше въобще да се показва. След като си сложила петно някъде да имаш доблест да продължиш.

Отговори
1 0
Георги

Георги

09.04.2022 | 22:26

костенурка и камила те са си лика прилика

Отговори
3 2
просто РОТВАЙЛЕР

просто РОТВАЙЛЕР

09.04.2022 | 21:46

Даяна нарече камила така. И нищо не се е променило.

Отговори
3 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?