Следвайте ни

Година без проф. Вучков! Какво става на гроба му

viber icon

На 22 септември се навърши 1 тъжна година без любимия на поколения тв зрители проф. Юлиан Вучков. Противно на слуховете, че гробът на легендарния критик е запуснат и на него няма поставен паметник, всъщност една от съседките на покойния професор ежеседмично се грижела за изрядното състояние на вечния му дом, а точно за годишнината сложила и мраморна плоча с негова снимка, пише ретро.
Алина, която бе сред най-близките хора до Вучков в последните години от живота му, поела ангажиментите на роднините на тв доайена, които бягали от отговорност. Става дума за неговия полубрат – актьора от Народния театър Михаил Петров и семейството му, които грабнаха наследството на професора, но не организираха и не присъстваха на нито един от помените му досега. Комшийката на професора бе и единствената, която публикува послание в негова памет на датата от смъртта му, с изключение на телевизия Евроком, където той до последно водеше своето предаване „Времена и нрави“.

„Здравейте, Професоре! Как сте? Как е Дианка? Има ли вече постоянна усмивка на лицето Ви? Щастлив ли сте? Всяка седмица Ви задавам тези въпроси, когато пристъпя в „новия Ви дом“, но все още ми е толкова необичайно да не чуя отговор, колкото ми е несвойствено да водя монолог със снимката Ви. Винаги ми е било приятно да се обръщам към Вас с учтивата форма. Това не само никога не ни е дистанцирало, но и с всяка беседа усилваше уважението ни един към друг. „Слушам и не вярвам на очите си“, когато чуя в съзнанието си Вашето име и погледна некролога. Толкова е странно това усещане.

Непонятно усещане за една насилствено отнета дружба. Как се случи и защо? Ох, сякаш забравих, че бяхте на 83 г., макар и здравият разум не Ви беше напуснал преждевременно. Вие толкова обичахте България и толкова милеехте за нея, че ще е обидно да се окаже, че тя Ви е забравила толкова бързо, и затова написах тези редове – едно от малкото неща, които все още мога да отдам във Ваша чест – своето време и внимание. Жалко, че не успях да направя повече...“, написа Алина, която живееше врата до врата с професора на столичната ул. „Христо Белчев“, където бе жилището на Вучков. Преди месец се заговори, че неговият полубрат Михаил Петров, който наследи апартамента, всъщност го е продал.

Припомняме, че двамата братя, които имат обща майка, но са от различни бащи, никога не са били в добри отношения и дълги години водиха словесна война. Дори на поклонението пред тленните останки на театроведа Михаил Петров отказал да прибере портрета на брат си, който беше изложен до отворения ковчег, като се оправдал, че нямал къде да го сложи. За смъртта на брат си той отпечата некролог, в който пожела „пътуването в безвремието да му донесе онзи вътрешен баланс и удовлетворение, които му липсваха тук, на Земята“. 
 

Коментари (5)

Беси

Беси

05.10.2020 | 18:24

Уж бил луд ама си казваше точно нещата

Отговори
10 0
Лилия Никова

Лилия Никова

05.10.2020 | 17:48

Дълбок поклон!

Отговори
10 0
Лилия Никова

Лилия Никова

05.10.2020 | 17:47

Дълбок поклон!

Отговори
7 1
СКЪП ПРИЯТЕЛ

СКЪП ПРИЯТЕЛ

05.10.2020 | 14:12

ПРОФЕСОР ВУЧКОВ НЕ ЦЕПЕШЕ БАСМА НА НИКОЙ......ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ.....

Отговори
23 1
Саня

Саня

05.10.2020 | 13:41

Вечна му памет!Няма да го забравим...!

Отговори
15 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?