Следвайте ни

Гадже на Васил Найденов го зарязва с текст за песен

viber icon

Легендата на българската музика Васил Найденов има безброй хитове и още толкова интересни истории покрай създаването им. Певецът разказа в ефира на Нова телевизия, че един от най-големите му хитове - „Молба“ , чиято премиера е през 1984 година, е по текст на негово гадже.

„Бях с човек, който отдавна не живее в България, а направи голяма кариера в чужбина. На сутринта се обърнах, до мен нямаше никой – беше оставен само един лист.  „... Ако след тежък грях не ми простиш, но в самотата пак потърсиш мене...“ – всичко това беше написано за мен, тези думи са ми скъпи и до днес“, споделя Найденов.

Тогава, преди близо 40 години, той няма как да обяви, че авторът на стиховете е беглец, и затова ги представя за свои – и това е съвсем естествено, тъй като музиката си е негова авторска.    

Днес Васил Найденов коментира, че времето е най-истинският съдник. „Много е важно народната любов да съществува – жената, която къса билетчетата в тоалетната, професорът, проститутката – да чуят песента ти и да кажат, че и на тях им се е случвало същото.

Длъжни сме да се харесаме на колкото е възможно повече хора, за да им влезем в кръвната група“, категоричен е култовият артист. Но съжалява, че нашият малък и храбър народ винаги е политически зависим, независимо от цвета на господстващата партия - червена, синя или жълта.

„Националното ни самочувствие е особено. Народната ни музика е уникална, а някои хора се срамуват, че са родени на село. Отиват в града и стават модерни – тоест започват да пеят поп фолк. Но нямаме „заместители“ нито на Апостол Карамитев, нито на Стоянка Мутафова, нито на Татяна Лолова – всичко друго е бош лаф работа. Но много обичаме да даваме акъл във всичко.

Това е моде, другото е демоде, а всичко това е супер тъпо. А политиците се правят на големи артисти и показват завидно актьорско майсторство. Но всеки трябва да си гледа работата. Дълго сънувах, че летя над „Витошка“ – не се издигах много нависоко, че от високо се пада най-гадно - но не станах космонавт. Имах желание, природата ми го изискваше, но не се получиха нещата“, е философията на Васил Найденов.

Самият той къса връзки, когато се убеди, че човекът отсреща губи мерки и теглилки. Само преди няколко дни е казал „сбогом“ на човек, който е минал границата. Дистанцира се и от порочните нрави в гилдията.

„Не съм човек, който тича за номинации и класации – толкова съм се търкалял по сцените. Щастлив съм и че не се продадох, макар че съм имал предложения от политици. Не се научих и да се моля, въпреки че някои от най-богатите хора в България са ми приятели.

Ако за толкова години не съм разбрал как се постига успех в България, бих бил много тъп. Но се гордея с това, че той при мен е напълно естествен. И това е причината и до днес да ме усещат какъв човек съм - откровен, импулсивен, готов да се раздаде“, категоричен е изпълнителят на много от вечните шлагери в българския поп. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Почитател

Почитател

25.07.2021 | 18:18

Васил Найденов е любимият певец на няколко поколения българи.Със своето прекрасно творчество той ще остане завинаги в сърцата на безброй български почитатели от всички положения

Отговори
8 0
Да, България

Да, България

25.07.2021 | 15:34

Да, гаджето му и Васко са от нашите мекокитковци!

Отговори
0 3
Георги v.

Георги v.

25.07.2021 | 14:41

Ти много обичаш да даваш акъл за всичко. Говориш взаимно изключващи се неща. А относно политическата зависимост кариерата ти след 1989 г. Е тясно свързана със СДС. Ако не бяха митингите, концертите организирани по програми..... от СДС на които ти, Милена, Маричков и още няколко "борци за демокрация" осребрихте политическото си пристрастие, сега щеше да си на бунището на поп музиката.

Отговори
6 2
те са

те са

25.07.2021 | 12:55

Васил Найденов и Лили Иванова са иконите на българската естрада.

Отговори
13 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?