Следвайте ни

Габриела Петрова атакува олимпийските медали с риба и салати

Похапвайте всичко, което ви е вкусно, но не прекалявайте с количествата, съветва атлетката с изваяно тяло  

viber icon

Малцина умеят едновременно да са в топ форма, да са първенци на стадиона и майстори в кухнята. Европейската шампионка на троен скок Габриела Петрова владее до съвършенство и трите неща. Или почти до съвършенство, скромна е водещата ни атлетка. Когато съм вкъщи, предпочитам да приготвям сама по-голямата част от менюто си. Наблягам на рибата, пилешкото месо, салатите, обяснява тя.

Атлетката, която ще представи България на олимпиадата в Токио, която започва днес, разказва, че преди големи форуми спазва стриктен режим. Храната е много важна, на едно ниво с тренировките и възстановяването, убедена е Габи. Не е далеч обаче от максимата на Оскар Уайлд, че за да се отървеш от изкушението, е добре да му се отдадеш. Най-любими са й забранените за един атлет вкусотии. Много обичам тестени неща, всякакъв вид баници. Бях заръчала на майка ми, ако на турнира за Купа Европа в Стара Загора скоча добре и си покрия норматива за Токио, да ми направи бухти - по най-простата рецепта, но много вкусни. На шампионата, който се проведе на 19 и 20 юни, Габи прелетя 14,42 м, спечели надпреварата, извоюва квота за олимпиадата, която стартира на 23 юли, а 2000 зрители я аплодираха на крака. Майка ми ме чакаше с една торба бухти и целият стадион разбра, че ще ги хапна след състезанието, смее се Габи.

Но както се поддава на изкушението, така и с лека ръка го отхвърля. Има дни, в които си позволявам каквото обичам, но не съм лакома - когато си гоня целите, не ми е особено трудно да се откажа и от най-голямата вкусотия. Пия предимно вода и фрешове, не съм фен на газираните напитки. Дори когато почивам и сезонът е свършил, ги отказвам заради многото захар в тях, обяснява атлетката.

Габриела Петрова разказва, че рядко опитва местните кухни, когато е на състезание в чужбина. Не обичам да рискувам, най-вече защото храната е доста по-различна от това, на което е свикнал организмът ми. Не съм убедена дали няма да стане някакъв фал точно преди важната надпревара. Когато свърши състезанието, може и да опитам нещо, което ми е привлякло вниманието.

Атлетката обяснява, че обича най-вече българската кухня. Чувствам доста близка и италианската, прекарвам доста време в Италия по лагери и обожавам паста, пица, въобще всичко. Турската кухня също ми харесва, обичам да опитвам различни вкусотии от нея, когато ходя на подготовка там. Особено сладките специалитети. Не съм много претенциозна като цяло - във всяка кухня може да се намери нещо, което да ми достави удоволствие, убедена е Габи.

Издава и хранителния си режим, с който се е подготвяла за Олимпиадата. Сутрин си прави по едно-две яйца на палачинка с една доза протеин. На обяд набляга на супа и някакво месо или пък само на месо със салата - обича риба, малко пилешко, от време на време телешко. Не нещо завъртяно, а напротив - по-изчистено като приготвяне и вкус.  

Сладки и изобщо всякаква захар избягва преди състезания. Повечето хора свързват рафинираната захар с качването на килограми, но тя се отразява зле и върху функцията на мускула. Затова наблягам на плодовете, през пролетта и лятото - череши, ягоди, кайсии. През зимата засилвам приема на витамин С чрез цитруси - портокали, мандарини. Замествам нуждата от захар с фруктозата в тях. Много обичам мед, тахан също. Те присъстват ежедневно в менюто ми, дори някой път подслаждам кафето с мед - дава ми много енергия и е полезен за стомаха и изобщо за храносмилателната система, разказва Габриела Петрова.

Тя обяснява и какво похапва в деня на състезание. Сутрин понякога закусвам, друг път не, зависи кога е надпреварата. На обяд похапвам малко паста с някакъв вид месо - пилешко или свинско, - каквото има в менюто, задължително протеин или въглехидрат, който да ме зареди за по-дълго време. А непосредствено преди състезанието - малко шоколад или протеиново блокче за повече енергия.

Дори и в случаите, когато трябва да свалям килограми, не съм привърженик на гладуването, казва Габи. При диета веднага се усеща умора в тренировките, което при наближаващо състезание не е добре - падат показателите. Смятам, че количеството играе ключова роля в храненето. Може да си позволяваш от всичко, но когато е умерено, няма проблем. Организмът има нужда от всичките нутриенти - въглехидрати, мазнини, захари. Затова не се лишавайте от нищо, но бъдете умерени и ставайте навреме от масата, съветва атлетката с изваяно тяло.

Още интересни материали четете в рекламното приложение "Марица Кухня".

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?