Фурор! Гучи прави мода за различните

Брандът предизвика истински фурор, подемайки кампания срещу стереотипите за общоприета красота

Модните гиганти Гучи винаги са били давани за пример не само по отношение на класическите решения, но и за новаторски, дори провокативни. Сега брандът за пореден път изуми света, създавайки кампания, насочена срещу стереотипите за общоприета красота. Или по-точно към модели, които страдат от геномни аномалии или са с двигателни проблеми. Лице на кампанията става 18-годишният модел Ели Голдстейн, която има синдром на Даун. Тя е избрана за реклама за очна спирала, както и да стане част от специална фотосесия, заедно с други нейни колеги с визуални различия. За да заснеме сесията, е избран фотографът Дейвид ПД Хайд, който също има физическо увреждане.

„Проектът е за възприемане на красотата в многообразието“, казва Хайд.

Фотосесията е публикувана в британската агенция Zebedee Management и предизвиква истински фурор в модната индустрия. Кампанията идва в момент, когато моделите с увреждания са по-видими от всякога. Джилиан Меркадо например наскоро се появи на страниците на британския Vogue.

Статистиките обаче сочат, че едва 20% от рекламите в Обединеното кралство включват малцинствени групи. А що се отнася до хора с увреждания, те са едва 0,6%.

До преди 25 години в медиите и по подиумите не се виждаха манекени с визуални различния или увреждания. Една от първите, допринесли за промяната, е Луиз Дайсън - основател на модна агенция. В средата на 90-те производител на инвалидни колички се обръща към нея в търсене на модел за продукцията му. Оказва се, че по цялото земно кълбо няма нито един професионален модел с увреждания, което предизвиква национален конкурс за намиране на подходящи кандидати. Съдиите са модни редактори, фотографи и известни личности от шоубизнеса. В крайна сметка са селектирани 16 финалисти. За една нощ се превръщат в глобално явление, поставящо на картата казуса за различните и стереотипите към тях.

В момента едни от най-познатите модели с увреждания са Ели Голдстейн, Джилиан Меркадо, Кели Нокс - родена без лява ръка, Маделин Стюарт - също със синдром на Даун, Арън Филип, известна като първия черен трансджендър модел, роден с церебрална парализа, и други.

"Имам чувството, че ние сме единствената малцинствена група, която е обречена на пълна сегрегация от обществото. На мен самата са ми казвали, че ще имам повече работа, ако нося протеза. Това е изключително обидно. В общи линии ми заявяват, че мога да съм част от бранша само ако изглеждам нормално", казва Кели Нокс.

Въпреки че е постигнат напредък, модната индустрия все още е изправена пред критики заради недостатъчното си представяне на маргинализирани перспективи. А кампанията на Гучи показа, когато модната индустрия се отвори за различните, всички забелязват.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?