4232

Физически и психически ползи от секса

Всеки човек има основни потребности, включително хранене, подслон, сън. Сексът е част от тези базови потребности и той също има основно значение за психичесното благополучие. Макар някои да водят асексуален начин на живот, за мнозина интимността в отношенията е жизнено важна. Защо?

Ниското ниво на серотонин може да влоши планирането и изпълнението на задачи, предизвиквайки вътрешно напрежение и неспособност за контролиране на импулсите. Сексът е свързан с увеличаване на серотониновите нива, което подобрява настроението и борбата с депресията. Освен това, оргазмът освобождава серотонин, който намалява стреса и безпокойството. Подобряването на интимността с партньора и усещането за желаност повишава самочувствието и увереността, което допринася за общото благосъстояние.

Сексът може да подобри качеството на съня, като помага да се почувствате по-отпочинали и спокойни. Освен това, оргазмът освобождава хормони като пролактин и окситоцин, които насърчават съня. Подобреният сън намалява риска от психични разстройства и увеличава усещането за освеженост. Физическата близост и удоволствието от секса повишават нивата на ендорфини в мозъка, което подобрява настроението и намалява депресията. 

Сексът е свързан с ползи за когнитивното здраве. Той може да подобри паметта и когнитивните функции. Изследвания показват, че сексуалната активност стимулира образуването на нови неврони в хипокампуса, зоната, отговаряща за ученето и паметта. Хората, които правят по-често секс, имат по-добри резултати в тестове за работна памет и изпълнителна функция. Това може да се дължи на освобождаването на хормони и химикали по време на секса, които подобряват настроението и мозъчната функция. Емоционалната свързаност с партньора също е важен фактор, който може да допринесе за когнитивното здраве.

Проучване от 2018 г. показва, че сексуално активните жени имат по-високи нива на имуноглобулин А в слюнката си, в сравнение с тези, които са сексуално въздържащи се. Имуноглобулинът А е важен за борбата с инфекции в дихателните пътища и други респираторни заболявания като пневмония и бронхит. Следователно, сексът може да подобри имунната функция. Мастурбацията също може да има положителен ефект върху имунитета и цялостното здраве. 

Сексът може да помогне на сърцето да изпомпва кръвта по-ефективно, което намалява кръвното налягане. Той освобождава химикали, които намаляват стреса и безпокойството, като резултат се намалява кръвното налягане. Високото кръвно налягане може да доведе до сериозни заболявания като сърдечни проблеми, затова е важно да се контролира. Поддържането на оптимално кръвно налягане е ключово за предотвратяване на сърдечни заболявания. Така че, редовният секс може да допринесе за подобряване на сърдечното здраве и намаляване на риска от различни заболявания.

При секс се освобождават ендорфини, за тях се знае, че помагат за управлението на болката при менструация и по време на раждане, както и за облекчаване на хронична болка. Ако сексът причинява болка, съществуват начини за управление на това оплакване, така че той да доставя само положителни усещания, пише puls.bg. Състояния като ендометриоза, вулводиния или менопауза могат да предизвикат болезнени сексуални преживявания за жените, но често могат да бъдат контролирани и управлявани чрез физическа и сексуална терапия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?