4232

Филмов критик: Хора като Брайън Кокс трябва да бъдат клонирани

Хора като Брайън Кокс трябва да бъдат клонирани и сложени във всяко едно училище по света. Това са хора, които не просто могат да обяснят лесно сложни неща, но могат и да те запалят по науката. Това каза кинокритикът, писател и радиоводещ Благой Д. Иванов в рубриката "Дифтонг“ в предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“.

Той представи няколко от любимите си научнопопулярни книги. "Това е наука, поднесена на човешки език. Не е необходимо да си подготвен, за да разбереш. Чел съм книги, които са строго научни, свързани с физика и астрономия, и съм удивен как можеш да възприемеш нещо толкова сложно по начин, който те зарибява“, каза Иванов.

Една от тези книги е "Пулсът на Слънцето“ на Боб Бърман, който е астрофизик, посветил живота си на науката. "Това е своеобразна биография на нашата звезда. Боб Бърман представя Слънцето в научен, в исторически, дори в митологичен аспект. "Пулсът на Слънцето“ не е нищо повече от пулса на самия живот“, допълни Благой Д. Иванов.

"Бледа синя точица“ на Карл Сейгън е една от най-важните книги в областта на популярната наука. "Тя разказва, описва и слага в една особена перспектива човешкия вид и неговия стремеж да опознае себе си. "Бледа синя точица“ разказва за това, че ние сме откриватели и имаме нужда да напуснем колонията, страната, континента, респективно планетата. В един момент вероятно ще напуснем и нашата Слънчева система. Това е стремежът да опознаем себе си“, коментира писателят.

Той представи и "Най-великото шоу на Земята“ на еволюционния биолог Ричард Докинс. "Тази книга е малко реакционна, но в добрия смисъл, защото е изключително образователна.“

В книгата си "Паранормалното“ Ричард Уайзман оборва способностите на медиуми, контактори и спиритуалисти и разкрива какви са техните машинации, как те успяват да ни заблудят и защо ние позволяваме да бъдем заблудени. "Изключително рационален автор, страхотен човек“, коментира Иванов.

Последната книга, която той представи, е "Моралният пейзаж“ на Сам Харис. Той я определи като противоречива, повече хипотетична, отколкото строго научна, но много смела и философска. "Сам Харис е невроучен, който се опитва да лансира идеята за това, че моралът не е въпрос на гледна точка, а нещо, което може да бъде обективно дефинирано и съобразено. Той дава много примери за различни култури, които са приели за норма неща, които би трябвало ние да осъждаме и да се опитваме да елиминираме“, разказа Благой Д. Иванов.

Водещият на предаването Або представи книгата "Защо E=mc2?“ на Брайън Кокс, издадена през 2009 г. "Това е една от тези книги, в които сложната научна тема е разисквана по много елегантен начин, така, че да е достъпна за всички. В нея проф. Брайън Кокс и проф. Джеф Форшоу от Университета в Манчестър разискват темата за Теорията на относителността“, обясни водещият.

Брайън Кокс изследва историята на физиката от средата на ХVІІІ век. Говори за Максуел, Фарадей, Айнщайн. "Разказва техните лични истории, историите на техните експерименти, как са стигнали до заключенията, до които са стигнали. Обяснява защо Теорията на относителността е толкова важна за нас“, допълни Або.

Благой Д. Иванов говори и за антологията "Възкресение“, чийто съставител е той. Това е сборник с разкази от талантливи жанрови автори, сред които Емил Минчев, Васил Попов, Богдан Русев, вдъхновени от темата на възкресението. "Възкресението не е по никакъв начин юрисдикция само на една религия. То е по-скоро мотив в нашата митология, откакто съществуваме, и може да бъде интерпретирано по всякакъв начин. Тази книга е точно това – една колекция от 12 талантливи разказвача, които презентират своята гледна точка по темата за възкресението“, разказа писателят.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?