1553

Европейците сме пили мляко преди 9000 години

Учените предполагат, че първите домашни крави и млечното животновъдство са се появили в Близкия изток и Индия преди около 15-10 хиляди години, приблизително по същото време, когато се е появило земеделието и хората са преминали към уседнал начин на живот. Много генетици обаче смятат, че опитомяването на кравите е довело до мутация на гена LCT при първите земеделци на Земята, пише rozali.com.

Това е дало на тези хора уникална способност, която липсва на почти всички други бозайници: способността да пият мляко в зряла възраст и да усвояват лактозата - една от захарите, които се съдържат в млякото в големи количества. Сега мутацията се среща при повечето европейци, но не и в много други части на света.

Мляко и гени
Екип от палеохимици е установил, че мутацията се е разпространила сред древните европейци по-късно, отколкото те са започнали масово да пият мляко и да консумират други млечни продукти. Това поставя под съмнение връзката между мутацията и появата на млечното животновъдство.

Учените са изследвали химическия състав на около седем хиляди глинени съдове, намерени на 554 места, обитавани от древните жители на Европа. В началото на този век професор Евършед открива, че фрагменти от древни керамични съдове често съдържат хранителни протеини и мазнини, които могат да се използват за определяне на това, което е било съхранявано в тях.

Химическият анализ показва, че древните европейци са започнали масово да пият и ядат млечни продукти още преди 9000 години. По това време, както и през следващите 3-4 хиляди години, мутацията в гена LCT е била изключително рядка сред жителите на Европа.

Освен това палеохимиците са открили регионални различия, както и големи вариации в честотата на консумация на млечни продукти през различните периоди на неолита, които не са оказали влияние върху разпространението на мутиралата версия на LCT.

Това, според учените, предполага, че разпространението на тази генна вариация не се дължи на появата на млечното животновъдство, а е станало в резултат на други събития, за които се твърди, че са масовият глад и епидемиите от древни болести.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?